Πρησμένοι λεμφαδένες: Ποια προβλήματα υγείας φανερώνουν – Πότε να ανησυχήσετε
7 Δεκεμβρίου 2014
Οι λεμφαδένες υπάρχουν σε όλο μας το σώμα και αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο τμήμα του ανοσολογικού συστήματος. Βασικός τους ρόλος είναι να αναγνωρίζουν και να καταπολεμούν μικρόβια, λοιμώξεις και άλλες ξένες ουσίες.
Η διόγκωση των λεμφαδένων φανερώνει την ύπαρξη προβλήματος υγείας, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, φλεγμονώδεις καταστάσεις, ένα απόστημα ή καρκίνο. Άλλα αίτια διογκωμένων λεμφαδένων είναι σπάνια. Με διαφορά, η πιο κοινή αιτία διογκωμένων λεμφαδένων είναι η λοίμωξη.
Όταν εμφανίζεται διόγκωση ξαφνικά, η οποία είναι επώδυνη, συχνά οφείλεται σε τραυματισμό ή λοίμωξη. Η μεγέθυνση που εμφανίζεται σταδιακά και ανώδυνα μπορεί σε κάποιες περιστάσεις να οφείλεται σε καρκίνο ή όγκο.
Λοιμώξεις που προκαλούν συνήθως διόγκωση λεμφαδένων περιλαμβάνουν:
– Απόστημα δοντιού ή έγκλειστο δόντι
– Λοιμώξεις των ώτων
– Κρυολόγημα, γρίπη και άλλες λοιμώξεις
– Ουλίτιδα
– Μονοπυρήνωση
– Στοματικά έλκη
– Σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους
– Αμυγδαλίτιδα
– Φυματίωση
– Δερματικές λοιμώξεις
Πρέπει να γνωρίζετε…
Οι ανοσολογικές ή αυτοάνοσες διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν διογκωμένους λεμφαδένες περιλαμβάνουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον HIV.
Οι καρκίνοι που μπορούν συχνά να προκαλέσουν διογκωμένους λεμφαδένες περιλαμβάνουν τη λευχαιμία, τη νόσο Hodgkin και το λέμφωμα μη-Hodgkin. Ωστόσο, πολλοί άλλοι καρκίνοι μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο πρόβλημα.
Το ποιοι λεμφαδένες θα διογκωθούν εξαρτάται από τον τύπο του προβλήματος και το τμήμα του σώματος που ενέχεται. Για το λόγο αυτό, ο εντοπισμός του σημείου μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του πιθανού αιτίου.
Τι να κάνετε εάν παρουσιάζετε διογκωμένους λεμφαδένες
Ο πόνος συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε λίγες μέρες χωρίς αντιμετώπιση, ωστόσο οι αδένες μπορεί να μην επιστρέψουν στο φυσιολογικό τους μέγεθος για αρκετές εβδομάδες μετά την αποδρομή της λοίμωξης. Γενικά, εάν είναι επώδυνοι, είναι επειδή διογκώνονται ταχύτατα στα πρώιμα στάδια της καταπολέμησης μιας λοίμωξης.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν:
Οι λεμφαδένες σας δεν μειώνονται σε μέγεθος μετά από αρκετές εβδομάδες ή συνεχίζουν να διογκώνονται
Είναι ερυθροί και ευαίσθητοι
Στην ψηλάφηση φαίνονται σκληροί, ακανόνιστοι ή σταθεροποιημένοι στη θέση τους
Έχετε πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις ή ανεξήγητη απώλεια βάρους
Οποιοσδήποτε αδένας σε ένα παιδί είναι μεγαλύτερος από 1 εκατοστό σε διάμετρο
Πηγή: onmed.gr