Τα ελληνιστικά ταφικά μνημεία σε Πάφο και Πέτρα Ιορδανίας
24 Ιουνίου 2015
Σημαντική διάλεξη θα δώσει ο Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου δρος. Στέφαν Σμίντ (Dr. Stephan Schmid) με θέμα:«Πάφος και Πέτρα Ιορδανίας. Εντάσσοντας τα Ελληνιστικά υπόγεια ταφικά μνημεία της Νέας Πάφου στο ευρύτερο μεσογειακό πλαίσιο». Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά στην Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015, στις 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, Μέγαρο Παλαιάς Αρχιεπισκοπής, έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου.
Πρόγραμμα:
Καλωσόρισμα: δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.
Χαιρετισμοί: Έλενα Ελιώτη, Πρόεδρος Δ.Σ. Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρ. Α. Γ. Λεβέντη
δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, διευθύντρια Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου.
Παρουσίαση του ομιλητή: δρ Αναστασία Χάματσου, Γραμματεύς Δ.Σ. Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρ. Α. Γ. Λεβέντη. Θα ακολουθήσει δεξίωση (διάρκεια εκδήλωσης 70 λεπτά).
Περίληψη διάλεξης
Τα ελληνιστικά υπόγεια ταφικά μνημεία της Νέας Πάφου, χαρακτηριστικό παράδειγμα ταφικής αρχιτεκτονικής ανώτερων κοινωνικών τάξεων είναι συγκρίσιμα με πολλά αντίστοιχα της μεσογειακής λεκάνης και ιδίως με εκείνα στην Αλεξάνδρεια της πτολεμαϊκής Αιγύπτου. Στην παρουσίασή μας θα αναφερθούμε στις λιγότερο γνωστές ομοιότητες με τα ταφικά μνημεία της Πέτρας των Ναβαταίων (Νότιος Ιορδανία). Πέρα από τα κοινά αρχιτεκτονικά στοιχεία τίθεται το ερώτημα του πλαισίου χρήσης τους από την τοπική κοινωνία που τα κατασκεύασε, δεδομένου ότι η δομή της κοινωνίας των Ναβαταίων διέφερε από αυτήν στην Κύπρο.
Ο δρ Στέφαν Γ. Σμίντ (Stephan G. Schmid) σπούδασε προϊστορική και κλασσική αρχαιολογία, καθώς και αρχαία Ιστορία στα Πανεπιστήμια Βασιλείας της Ελβετίας και Αθηνών. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Βασιλεία με θέμα την κεραμεική και το πολιτισμικό υπόβαθρο των Ναβαταίων. Μεταξύ 1996-2002 διετέλεσε επιστημονικός γραμματεύς της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, τι 2002 εξελέγη καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονπελλιέρ της Γαλλίας και το ίδιο έτος εκπόνησε στη Σορβόννη την υφηγεσία του για την ελληνιστική κεραμεική. Το 2008 εξελέγη στην έδρα κλασσικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Χούμπολτ του Βερολίνου, όπου και διδάσκει έως σήμερα. Διευθύνει ανασκαφές και διεξάγει αρχαιολογικές έρευνες στην Ιορδανία, Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και ο Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Αναστάσιου Γ. Λεβέντη (Κύπρου), ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Γερμανικής πρεσβείας στην Λευκωσία.