Η Πομπηία του Αιγαίου
9 Αυγούστου 2015
Μια ενδιαφέρουσα σελίδα της ιστορικής αρχαιολογίας άνοιξε η έκδοση του λευκώματος «Ακρωτήρι, η βιογραφία μιας Χαμένης Πολιτείας». Πρόκειται για τη «χαμένη πολιτεία», που έφερε στο φως ο αείμνηστος αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος, η οποία αναβιώνει μέσα από τις σελίδες του λευκώματος, με τη γλαφυρή αφήγηση της κόρης του και καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Ναννώς Μαρινάτου. Την επιμέλεια της έκδοσης έχει η ιστορικός τέχνης Κλέα Σουγιουλτζόγλου, ενώ το λεύκωμα εμπλουτίζουν οι μοναδικές φωτογραφίες του Γιάννη Γιαννέλου, από το χώρο της ανασκαφής.
Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο σε μια από τις σημαντικότερες προϊστορικές ανασκαφές στον κόσμο και επιχειρεί να αναβιώσει την ιστορία μιας πόλης που χάθηκε ξαφνικά, αφήνοντας το αποτύπωμα της ύπαρξής της στην τέφρα της Σαντορινής γης. Το Ακρωτήρι είναι μια άλλη Πομπηία, χωρίς όμως ανθρώπινα ίχνη. Δίκαια, λοιπόν, μπορεί να επονομαστεί η «Πομπηία του Αιγαίου».
Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΜΙΛΗΤΟΣ», στην ελληνική, αγγλική και ρωσική γλώσσα, παρουσίασε ο πρώην Διευθυντής του Μουσείου Ηρακλείου, Δρ. Γιώργος Ρεθεμιωτάκης, ο οποίος τόνισε την πολιτισμική ταυτότητα του Ακρωτηρίου, Θήρας, ως σταθμός του μινωικού πολιτισμού αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις του Ακρωτηρίου, Θήρας με την Κρήτη. Για το νέο της βιβλίο μίλησε επίσης η συγγραφέας καθηγήτρια Ναννώ Μαρινάτου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης.
Η παρουσίαση του λευκώματος έγινε την Πέμπτη, 6 Αυγούστου και ώρα 8 μ.μ. στην Αίθουσα «Ανδρόγεω» του Δήμου Ηρακλείου.
Βασίλειος Χάδος