Διαβάστε τι λένε οι δερματολόγοι για το μελάνωμα
13 Αυγούστου 2015
Κάθε χρόνο οι γιατροί τα λένε και τα ξαναλένε αλλά απευθύνονται σε «ώτα μη ακουόντων». Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι , παρά τις συστάσεις τους, οι Έλληνες εξακολουθούν να αψηφούν τις καταστροφικές συνέπειες της αλόγιστης έκθεσής τους στον καυτό ήλιο; Τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος έχουν αυξηθεί πολύ και ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ ολοκλήρωσε πριν από λίγες μέρες καμπάνια ενημέρωσης για την πρόληψη και για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος σε 5 δήμους της Αττικής.
«Το μελάνωμα αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, ενώ συνδέεται με σημαντική θνησιμότητα στην προχωρημένη του μορφή. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 200.000 περιστατικά μελανώματος παγκοσμίως, ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 55.000 περιστατικά καταλήγουν ετησίως. Υπολογίζεται ότι κάθε ώρα περίπου 6 άνθρωποι πεθαίνουν από μελάνωμα. Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευτεί όταν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι όμως δύσκολα αντιμετωπίσιμο στην προχωρημένη και επιθετική του μορφή. Οι γενετικές μεταλλάξεις συχνά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του μελανώματος» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μελανώματος, Διευθυντής Α’ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «METROPOLITAN» και Καθηγητής Ογκολογίας ΤΕΙ Αθήνας, κ. Δημήτρης Μπαφαλούκος.
Tα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη θεραπεία της μεταστατικής νόσου, καθώς 7 νέα φάρμακα έχουν εγκριθεί από τον FDA των ΗΠΑ. Αφορούν στοχευμένες θεραπείες και οι ασθενείς που ανταποκρίνονται σε αυτές ζουν περισσότερα χρόνια. Αυτοί, δε, που επιβιώνουν για 3 χρόνια συνήθως δεν υποτροπιάζουν την επόμενη 10ετία.
Παράγοντες κινδύνου
1. Ηλιακή ακτινοβολία.
2. Προϋπάρχοντες μελαγχρωματικοί σπίλοι (οι κοινές ελιές).
3. Το χρώμα δέρματος του ατόμου.
4. Ορισμένα γονίδια (γονιδιακή προδιάθεση).
5. Ανοσοκαταστολή από νοσήματα, θεραπείες με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Τον νου σας στην πρόληψη
1) Αποφεύγουμε τα ηλιακά εγκαύματα ιδίως τα ανοιχτόχρωμα άτομα.
2) Αυτοεξεταζόμαστε – ιδίως τα άτομα με πολλούς μελαγχρωματικούς σπίλους (ελιές) – όσο γίνεται συχνότερα.
3) Κάθε μεταβολή στο μέγεθος, στο χρώμα, στο σχήμα μιας ελιάς δεν την περνάμε επιπόλαια. Συμβουλευόμαστε αμέσως τον δερματολόγο.
Ο κ. Νικόλαος Γ. Σταυριανέας, Καθηγητής Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος και Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Δερματολογίας, υπογράμμισε: «Ο καρκίνος του δέρματος και το μελάνωμα αποτελούν τα είδη εκείνα του καρκίνου που, δυστυχώς, παρουσιάζουν αυξητική τάση παγκοσμίως και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ενώ παράλληλα τα όπλα που διαθέτουμε, αποτελούν πάντα η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση».
Η φετινή Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Μελάνωμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος και με την ευγενική χορηγεία των εταιρειών Bristol – Myers Squibb και LEO Pharmaceutical Hellas S.A.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr