Πεμπτουσία

«Επιστήμη και Θρησκεία»: διεθνές συνέδριο στην Αθήνα

1 Σεπτεμβρίου 2015

«Επιστήμη και Θρησκεία»: διεθνές συνέδριο στην Αθήνα

Science-Religion_UPΦως σε άγνωστες πτυχές της σχέσης του Χριστιανισμού με την Επιστήμη στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα επιχειρήσει να ρίξει το Διεθνές Συνέδριο «Επιστήμη και θρησκεία», που διοργανώνεται στην Αθήνα, από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2015, από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών και από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Εργαστήριο Επιστημολογίας & Επιστήμης.

Το συνέδριο συνδέεται με το ερευνητικό πρόγραμμα NARSES το οποίο έχει σκοπό να χαρτογραφήσει τη σχέση μεταξύ των επιστημών και της θρησκείας από τον 4ο έως τον 20ο αι. μ.Χ. στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Το έργο εστιάζει σε κοινωνικούς σχηματισμούς, όπου ο Χριστιανισμός ήταν η κυρίαρχη θρησκευτική παράδοση, με στόχο να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ιστοριογραφία της επιστήμης. Αν και υπάρχει μια τεράστια βιβλιογραφία για τη σχέση μεταξύ επιστήμης και θρησκείας στο πλαίσιο του δυτικού Χριστιανισμού, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τις περιοχές του Βυζαντίου, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των βαλκανικών κρατών, που χαρακτηρίζεται από τον Ανατολικό Χριστιανισμό.

Αυτή η διεθνής διάσκεψη θα αναδείξει τη διεπιστημονική έρευνα για να αποκαλύψει άγνωστες διαστάσεις της σχέσης επιστήμης-θρησκείας, με σημαντικές συνέπειες για την ιστοριογραφία της επιστήμης που αναπτύχθηκε για τις κοινωνίες τόσο στο της δυτικής όσο και της ανατολικής Ευρώπης.

Στους κεντρικούς ομιλητές περιλαμβάνονται: οι Ronald Numbers, Peter Harrison, Alexei Nesteruk, John Hedley Brooke, Baudouin Decharneux, Liu Dun, Lu Dalong, Yakov Rabkin, Michael Shank, Cristopher Knight, Jullien Vincent, Emmanuel Bermon, Ειρήνη Βιλτανιώτη, Anne Laurence Caudano, H. Floris Cohen, Κωνσταντίνος Καναβάς και Alice Lamy.

Οι γλώσσες του Συνεδρίου είναι: Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά.
Βρείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου.