Πεμπτουσία

Η τραγουδίστρια της νίκης

24 Οκτωβρίου 2015

Η τραγουδίστρια της νίκης

Bembo_arxiki_mesa

1_Vembo– Σήμερα, παιδιά, καθώς πλησιάζει και η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου θα μιλήσουμε για τη Σοφία Βέμπο, την «τραγουδίστρια της νίκης, δήλωσε η δασκάλα της μουσικής καθώς έμπαινε, πάντα χαμογελαστή, μες στην τάξη.

– Τραγουδίστρια της νίκης; Πολέμησε κι αυτή με τους Έλληνες στρατιώτες; ρώτησε χωρίς να το πολυσκεφτεί η Ελενίτσα.

– Όχι, απάντησε η δασκάλα. Τραγουδίστρια της νίκης την ονόμασε ο ραδιοφωνικός σταθμός του BBC, από την Αγγλία, καθώς έπαιζε κι αυτός τα τραγούδια της, τραγούδια που έδιναν θάρρος και ελπίδα στον ελληνικό στρατό αλλά και σε όλους τους Έλληνες. Τα τραγούδια της μιλούσαν για τις θυσίες και τον αγώνα των Ελλήνων φαντάρων. Ένα πολύ συγκινητικό τραγούδι τέτοιου είδους, είναι κι αυτό, είπε η δασκάλα και πάτησε ένα κουμπί στο cd – player. Μια παράξενη γυναικεία φωνή ακούστηκε να τραγουδάει με καμάρι:  

«Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά. Παιδιά, στη γλυκιά Παναγιά προσευχόμαστε όλες να ‘ρθετε ξανά.»

%vembo_tragoudi1%

2_aera– Όπως θα ξέρετε από το μάθημα της Ιστορίας, μετά το «ΟΧΙ» στον Ιταλό Μουσολίνι και τον στρατό του, ο ελληνικός στρατός κατευθύνθηκε προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα, να αντιμετωπίσει τους εισβολείς. Κι εκεί ήταν που άρχισαν οι πρώτες νίκες και, για λίγους μήνες, αναπτέρωσαν όχι μόνο το ηθικό των Ελλήνων αλλά και όλων των συμμαχικών δυνάμεων. Οι Έλληνες όχι μόνο υπερασπίστηκαν τα σύνορά μας αλλά μπήκαν και μέσα στην Αλβανία και κατέλαβαν τις πόλεις Κορυτσά, Αργυρόκαστρο και άλλες. Ο Μουσολίνι δεν περίμενε τέτοια ήττα. Αλλά και καμιά άλλη χώρα δεν περίμενε πώς η μικρή Ελλάδα 3_Gelio_Mousoliniμας θα ορθώσει τέτοιου μεγέθους ανάστημα, για να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δική της αλλά και όλης της Ευρώπης.

– Και η Σοφία Βέμπο τι έκανε εκείνη την περίοδο, κυρία; ρώτησε ο Ιωάννης.

– Η Σοφία Βέμπο τραγουδούσε σατιρικά τραγούδια που κορόιδευαν τον Μουσολίνι και την υπεροψία του. Να, ένα παράδειγμα.

Και η δασκάλα της μουσικής πάτησε πάλι το κουμπί:

%vembo_tragoudi_2%

«Πο πο τι έπαθε ο Μουσολίνι από την Ελλάδα ο χαζός. Δίχως σπαγέτο ο φρατέλος θα μείνει για μήνες πολλούς ο φτωχός.»

 – Ναι, κυρία, αλλά μετά ήρθε η γερμανική κατοχή, είπε ο Γιώργος, μόλις τελείωσε το τραγούδι.

4_gelio_tsolias– Έτσι είναι. Μετά από πολλούς μήνες αντίστασης του στρατού μας, και όταν ο Χίτλερ είδε ότι ο Μουσολίνι δεν τα βγάζει πέρα μόνος του, έστειλε τον γερμανικό στρατό να τον βοηθήσει. Τότε άρχισε και η Κατοχή. Η Σοφία Βέμπο, αφού έχει δωρίσει στο Ελληνικό ναυτικό 2000 χρυσές λίρες, για να στηρίξει τον αγώνα κατά των κατακτητών, διαφεύγει στη Συρία και προσφέρεται να δουλέψει ως νοσοκόμα στον ελληνικό στρατό. Της προσφέρουν έναν μισθό, 28 λίρες το μήνα. Εκείνη όμως τον αρνείται λέγοντας ότι δεν μπορεί να λαμβάνει τέτοια αμοιβή τη στιγμή που ο κόσμος στην πατρίδα της πεινάει. Όταν τελείωσε η Κατοχή, γύρισε πίσω στην Ελλάδα ως τιμώμενο πρόσωπο για τη συνολική προσφορά της. Αυτά για τη Σοφία Βέμπο. Ελάτε τώρα να τραγουδήσουμε όλοι μαζί το «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του». Άλλωστε σε λίγες μέρες πρέπει να το τραγουδήσουμε και στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου μπροστά σε όλο το σχολείο.

7_Vembo_gran– Κυρία, μπορούμε να το ακούσουμε πρώτα από το cd, από τη Σοφία Βέμπο; ρώτησε πάλι η Ελενίτσα.

Η δασκάλα δεν θέλει να της χαλάσει το χατίρι. Πάτησε πάλι το κουμπί του cd – player και αντήχησε άλλη μια φορά μέσα στην τάξη η φωνή της τραγουδίστριας της νίκης.

%vembo_trag_3%

Αλέξανδρος Σαββόπουλος

 Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να δεις πολλές εικόνες της Σοφίας Βέμπο, ακούγοντας συγχρόνως κι ένα τραγούδι της εποχής του ’40.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ZOXaL4wblUs?rel=0]