Φέτος στολίζουμε δεντράκι σε γλάστρα
8 Δεκεμβρίου 2015
Το νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό! Ανέκαθεν η καρδιά μου δεν άντεχε την ιδέα του κομμένου έλατου για χριστουγεννιάτικο δέντρο. Να κάνω εγώ το κέφι μου τις λιγοστές γιορτινές μέρες και να το πετάξω μετά στα σκουπίδια ή στο τζάκι; Όχι, λοιπόν! Ψηφίζω δεντράκι σε γλάστρα, δαγκωτό!
Όσοι απο σας ζείτε σε ορεινά μέρη ή σε μέρη με ψυχρό κλίμα, το έλατο είναι η καλύτερη επιλογή. Το κρύο ευνοεί την ανάπτυξή του και θα το κρατήσετε 2-3 χρόνια σε γλάστρα προτού μεγαλώσει πολύ και θέλει μεταφύτευση σε κήπο.
Στα φυτώρια αυτή την εποχή μπορείτε να βρείτε, μεταξύ άλλων, το έλατο της Κεφαλονιάς (Abies cephalonica), το υβριδογενές έλατο της Μακεδονίας (Αbies x borisii-regis), το έλατο του Καυκάσου (Abies Normandiana), την κωνική ερυθρελάτη ή πισέα (Picea glauca “Conica”) και το λεγόμενο μπλε έλατο (Picea pungens “Glauca Globosa”).
Σε νότιες περιοχές, το ξηροθερμικό κλίμα δεν ευνοεί τα έλατα και δεν θα αντέξουν την περίοδο του καλοκαιριού. Ιδανική επιλογή είναι ο χαμαικυπάρισσος ελγούντι (hamaecyparis lawsoniana “Elwoodii”), η αρωκάρια (Arocaria excelsa), ο κέδρος (Cedrus sp.) και οι τούγιες. Πιο αντισυμβατικές επιλογές για χριστουγεννιάτικα δεντράκια είναι o φίκος μπέντζαμιν καθώς και τα εσπεριδοειδή (λεμονιά, πορτοκαλιά ή κουμ-κουάτ) σε γλάστρα με μπόλικους καρπούς.
Τέλος, σας παραθέτω λίγες συμβουλές σχετικά με το πώς θα φροντίσετε το δεντράκι σε γλάστρα την περίοδο των γιορτών.
- Τοποθετήστε τα δεντράκια σε φωτεινό μέρος, κοντά σε παράθυρο
- Επιλέξτε θέση μακριά από καλοριφέρ ή τζάκι
- Φροντίστε να τα ποτίζετε κάθε δυο-τρεις μέρες
- Βάλτε πιατάκι για να μη τρέξουν νερά στο πάτωμα ή σε χαλιά
- Επιλέξτε φωτάκια με λίγα watt, που να μη καίνε τα φύλλα
- Αποφύγετε τις πολλές χρυσόσκονες και ασημόσκονες στα φύλλα
* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα «Tα Μυστικά του Κήπου» που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.
του Κώστα Λιονουδάκη
Πηγή: bostanistas.gr