Πιτσιλιά: Καλύτερος γαστρονομικός-τουριστικός προορισμός
15 Δεκεμβρίου 2015
Σημαντική θέση στον γαστρονομικό της πλούτο κατέχουν η πασίγνωστη κουμανδαρία και η αυθεντική Ζιβανία
Καλύτερος γαστρονομικός – τουριστικός προορισμός αναδείχθηκε η περιοχή Πιτσιλιάς, με δεύτερη την περιοχή της Κοιλάδας Ξερού-Διαρίζου της Πάφου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΚΟΤ.
Οπως σημειώνει, χθες πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί (European Destinations of Excellence – EDEN) εκδήλωση βράβευσης των καλύτερων τουριστικών προορισμών με θέμα την «Τοπική Γαστρονομία». Για την Κύπρο, αρμόδιος φορέας υλοποίησης του προγράμματος EDEN είναι ο ΚΟΤ, με την ευθύνη της προκήρυξης του διαγωνισμού, της επιλογής και ανακήρυξης του καλύτερου προορισμού.
Η περιοχή Πιτσιλιάς είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων όπως το ευωδιαστό ροδόσταγμα, το χοιρομέρι, τα λουκάνικα, ο σιουτζιούκκος , η λούντζα πολλά και διαφορετικά είδη γλυκών του κουταλιού και μαρμελάδες, λικέρ και ψωμιά. Σημαντική θέση στον γαστρονομικό της πλούτο κατέχουν, επίσης, η πασίγνωστη κουμανδαρία και η αυθεντική Ζιβανία.
Ο νικητής προορισμός θα προβληθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη από τη Μονάδα Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με τους νικητές προορισμούς των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα EDEN VII «Τουρισμός και Τοπική Γαστρονομία». Παράλληλα, θα μπορεί να συμμετάσχει σε δίκτυα συνεργασίας με άλλους νικητές προορισμούς.
Πηγή: onlycy.com