Αυτά που οφείλουμε να γνωρίζουμε για το Βάπτισμα (Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος)
29 Μαΐου 2016
[Προηγούμενη δημοσίευση: http://bitly.com/1qHM135]
Αναγνώσματα – ευχές απολούσεως – τριχοκουρίας
Στη συνέχεια διαβάζονται ο Απόστολος, το Ευαγγέλιο και η απόλουση. Ο ιερέας παίρνει ένα καινούργιο σπόγγο με νερό και σφογγίζει το σώμα του νεοφώτιστου στα σημεία που τον έχρισε με το άγιο Μύρο. Το βαθύτερο νόημα της απολούσεως είναι ότι πρέπει ο πιστός να ευλαβείται και την ύλη η οποία γίνεται μέσον αγιασμού του.
Έπειτα γίνεται η τριχοκουρία. Ο ιερέας κόβει σταυροειδώς τα μαλλιά του παιδιού, σε ένδειξη αφιερώσεώς του στον Θεό.
Ακολουθεί η απόλυση. Η μητέρα, κάνοντας τρεις μετάνοιες στον ανάδοχο και αναγνωρίζοντας την υψηλή και ιερή αποστολή του, φιλώντας μάλιστα και το χέρι του, παίρνει στην αγκαλιά της το νεοφώτιστο.
Ο Αναβαπτισμός
Το βάπτισμα, όταν έχει τελεστεί κανονικά (δηλαδή από λειτουργό που έχει κανονική ιερωσύνη και σύμφωνα με τους θεμελιώδεις λειτουργικούς τύπους) δεν επαναλαμβάνεται. Έστω κι αν ο άνθρωπος απομακρύνθηκε από το Θεό. Έστω κι αν υπέπεσε σε βαρύτατα αμαρτήματα. Έτσι, ο αναβαπτισμός απαγορεύεται αυστηρά. Η βαπτισματική χάρη που λαμβάνει ο πιστός παραμένει ανεξάλειπτη, γιατί τα δώρα που δίνει ο Θεός στον άνθρωπο δεν τα παίρνει ποτέ πίσω. Όμως, όσο ο άνθρωπος παραμένει μακριά από το Θεό, αποκομμένος από την ευλογημένη ζωή της Εκκλησίας, η χάρη του μυστηρίου μένει ανενεργός.
Πού θα γίνει η Βάπτιση
Ως ορθόδοξοι χριστιανοί, έχουμε μέν την οικογένειά μας, αλλά ανήκουμε και στην ευρύτερη οικογένεια, την Εκκλησία του Χριστού. Το βάπτισμα δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά γεγονός της Εκκλησίας. Δεν αφορά μόνο τους συγγενείς κατά σάρκα του βαπτιζομένου, αλλά όλη την Εκκλησία του Χριστού. Αφορά σε πρώτη βαθμίδα την ενορία, στα μέλη της οποίας θα ενταχθεί ο βαπτιζόμενος, αλλά και όλη την Εκκλησία του Χριστού.
Στα αρχαία χρόνια η βάπτιση ετελείτο στη διάρκεια της θείας Λειτουργίας και συμμετείχε όλο το εκκλησίασμα. Ήταν η επίσημη εισδοχή ενός νέου μέλους στην Εκκλησία.
Σήμερα η βάπτιση περιορίστηκε να είναι ένα οικογενειακό γεγονός, που αφορά μόνο τους συγγενείς και φίλους. Σήμερα έρχονται στην Εκκλησία, την ορισμένη μέρα και ώρα, γονείς, ανάδοχος και προσκεκλημένοι. Μπαίνουν στο ναό χωρίς κάν να κάνουν το σταυρό τους και συνομιλούν, γελούν, αστειεύονται ακόμη και κατά τη διάρκεια του μυστηρίου.
Ελάχιστοι συμμετέχουν, οι περισσότεροι συζητούν. Έτσι η όλη διαδικασία παίρνει τη μορφή μιας ιερής μεν για την Εκκλησία τελετής, χωρίς όμως επίγνωση γιά τους παρόντες χριστιανούς.
Υπάρχει λοιπόν άμεση ανάγκη διόρθωσης. Γι’ αυτό, όταν θέλουμε να βαπτίσουμε το παιδί μας
1)Απευθυνόμαστε στον ιερέα της ενορίας μας για συνεννόηση. Αν αυτός που θα βαπτιστεί είναι ενήλικος, θα πρέπει να του γίνει κατήχηση.
2)Το βάπτισμα γίνεται ΜΟΝΟΝ στον ενοριακό ναό. Όχι σε παρεκκλήσια ή ιδιωτικά παρεκκλήσια «κτημάτων».
Όπως είπαμε, η βάπτιση είναι υπόθεση όλης της Εκκλησίας και όχι οικογενειακή φιέστα. Μήν παρασύρεστε από κενόδοξες σκέψεις και αλλάξετε την ενορία σας. Θα είναι μεγάλη χαρά για το παιδί σας, καθώς θα μεγαλώνει και θα κινείται στους χώρους του ναού, να γνωρίζει ότι εκεί βαπτίσθηκε· εκεί αναγεννήθηκε πνευματικά. Θα συνδεθεί με τον ιερό χώρο και συναισθηματικά, όπως άλλωστε όλοι συνδεόμαστε με τον τόπο που γεννηθήκαμε.
Στην ενορία σας τηρείται Μητρώο Βαπτίσεων απ’ όπου θα εξυπηρετηθείτε όταν παραστεί ανάγκη.
Πότε θα γίνει η Βάπτιση
Το Βάπτισμα στην πρώτη Εκκλησία ετελείτο την Κυριακή στη διάρκεια της θείας Λειτουργίας. Έτσι, συμμετείχε όλο το εκκλησίασμα και όχι μόνο κάποιοι συγγενείς και φίλοι. Αργότερα- με την αλλαγή συνθηκών ζωής- το Βάπτισμα αποσπάσθηκε από τη θεία Λειτουργία και γίνεται ξεχωριστά και άλλες ημέρες και περιορίστηκε σε οικογενειακό γεγονός. Ωστόσο, η πλέον κατάλληλη ημέρα για ένα μυστήριο χαράς, όπως είναι το Βάπτισμα, παραμένει η Κυριακή.
Μήν αναβάλλετε τη βάπτιση του παιδιού σας.
Φροντίστε να είναι μικρό, λίγων μηνών, για να μή στερείται τη χάρη του μυστηρίου. Για να μή φοβηθεί την ώρα του βαπτίσματος, αλλά να συνεργαστεί με τον λειτουργό.
Θα πάτε στο Ναό της ενορίας σας και θα καθορίσετε την ημέρα και την ώρα του μυστηρίου, προσκομίζοντας και το σχετικό αντίγραφο της Ληξιαρχικής Πράξης Γεννήσεως του παιδιού.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την τέλεση του Μυστηρίου είναι η συμφωνία και η παρουσία των δύο γονέων του παιδιού.