Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Φυσική αντιμετώπιση και καταπολέμηση ποντικιών

19 Ιουλίου 2016

Φυσική αντιμετώπιση και καταπολέμηση ποντικιών

d4eeb951041cde6bc780af0bc139d19e_XL
Για τα ποντίκια
– Ένωσε με ζυμάρι ρινίσματα σιδήρου και όσα το φάνε πεθαίνουν.
– Τρίψε σκάρφη (ελλέβορο) κάνε την σκόνη και ανακάτωσε τη με αλεύρι, δώσε τους να φάνε και ψοφάνε. (Το ίδιο έχω ακούσει ότι γίνετε και με το γύψο)
– Αν θέλουμε να στραβώσουμε τα ποντίκια κοπανίζουμε γαλατσίδα και την ανακατεύουμε με αλεύρι και μέλι και τη βάζουμε να τη φάνε. Όταν τι φάνε θα στραβωθούν.
– Επίσης αν φάνε ρίζα από βάτο ανακατεμένη βούτυρο, ψωμί και τυρί ψοφούν.
– Βρείτε τις τρύπες των φωλιών τους και βουλώστε τες με κλαδιά από πικροδάφνες(προσοχή είναι δηλητηριώδης). Τα ποντίκια για να βγούνε έξω από τη φωλιά τους θα τα φάνε και έτσι ψοφούν.
– Πάρε κολυσαύρα, κάψε τη και κάνε τη σκόνη, την οποία βάλε πάνω σε αναμμένα κάρβουνα μαζί με καρύδια κοπανισμένα και όσα ποντίκια μυρίσουν την βρώμα φεύγουν.
– Τα ποντίκια φεύγουν αν θυμιατίσουμε με αιματοστάχτη πέτρα και αν κάνουμε καπνό με χλωρά αλμυρίκια.

Για τα ποντίκια στο σπίτι
Επειδή στο σπίτι δεν θέλουμε να ψοφήσουν τα ποντίκια χωρίς να ξέρουμε που είναι λόγο της αποσύνθεσης, η καλύτερη οικολογική λύση είναι οι παγίδες με κόλλα.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν έτοιμες παγίδες με κόλα, αλλά και ειδική κόλλα που δεν ξεραίνετε και μπορούμε να αλείψουμε μια τάβλα ή οπουδήποτε άλλη επιφάνεια-παγίδα.
Στη μέση της παγίδας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ελκυστική τροφή για ποντίκια όπως σπόρους από καλαμπόκι, σιτάρι ή λάδι και ζυμάρι. Το ποντίκι θα πιαστεί εκεί ζωντανό το οποίο θα απομακρύνουμε μετά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο ότι πρέπει να φοράμε γάντια, λόγου ότι τα ποντίκια έχουν πολύ καλή όσφρηση και μπορεί να μυριστούν την ανθρώπινη μυρωδιά και να μην πλησιάσουν την παγίδα. Τοποθετήστε αρκετές παγίδες από μέρη στα οποία έχετε υποψία ότι περνούν ή βλέπετε περιττώματα τους.

Στον κήπο
Τοποθετήστε ναφθαλίνη μέσα σε ένα δοχείο με νερό και ανακατέψτε. Σκεπάστε το με ένα κάλυμμα π.χ. τελάρο για να μην μπορούν να πλησιάσουν άλλα ζώα και συμπληρώνετε με νερό πριν εξατμιστεί. Η μυρωδιά της ναφθαλίνης ενοχλεί και απωθεί τα ποντίκια.
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε φυτεύοντας σαμπούκο περιμετρικά του κήπου ή του σπιτιού σας ή τρίβοντας φύλλα σαμπούκου και ψεκάζοντας με ένα διάλυμα, εκεί που δεν θέλετε να περνούν.Το ίδιο μπορείτε να κάνετε στις φωλιές τους για να απομακρυνθούν.

Φυσική αντιμετώπιση και καταπολέμηση εντόμων
Για τα μυρμήγκια
– Βάλε μερικά μυρμήγκια στα κάρβουνα θύμιασε το σπίτι να φύγουν τα υπόλοιπα.
– Πάρε του κέδρου το θυμίαμα ανάλυσε το, άλειψε τις τρύπες των μυρμηγκιών και εξαφανίζονται.
– Κοπάνισε τους με τις ρίζες της αγριαγγουριάς να φύγουν.
– Τα μυρμήγκια δεν πειράζουν τα δέντρα αν αλείψουμε τους κορμούς με κοπανισμένα πικρά λούπινα μαζί με μούργα ή με κατράμι λιωμένο ή βρασμένο με λάδι.
– Τα μυρμήγκια εμποδίζονται αν ανακατέψουμε χολή από ταύρο και πίσσα με μούργα και αλείψουμε τους κορμούς των δέντρων. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το κοκκινόχωμα αν το ανακατέψουμε με πίσσα και αλείψουμε τους κορμούς.

Σύγχρονη οικολογική λύση για τα μυρμήγκια
Ο βόρακας (βορικό οξύ) είναι 100% φυσικό υλικό και δουλεύει πολύ καλά στην εξολόθρευση μυρμηγκιών και κατσαρίδων.Τον βρίσκετε στα φαρμακεία. Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό με 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και 2 κουταλιές βόρακα. Διαποτίζετε μπάλες από βαμβάκι στο μείγμα του βόρακα και τοποθετήστε τα κοντά σε ίχνη μυρμηγκιών στο σπίτι σας. Εάν χρησιμοποιείται εκτός σπιτιού για τα μυρμήγκια των λόφων, αναμείξτε 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη σε σκόνη, 2 κουταλιές βόρακα και προσθέστε αρκετό νερό για να κάνετε μία πάστα. Τοποθετήστε μια κουταλιά πάστα σε κάθε τρύπα η μέρος όπου υπάρχουν μυρμήγκια. Ο βόρακας μπορεί να είναι φυσικό υλικό δεν παύει όμως να είναι δηλητήριο, για αυτό πρέπει να φυλάσσεται μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.
Μια άλλη λύση οικολογική λύση για τα μυρμήγκια είναι να ρίξετε τριμμένο καυτερό κόκκινο πιπέρι στην είσοδο της φωλιάς τους.
Τα μυρμήγκια είναι μέρος του οικοσυστήματος. Δεν συνιστώ να τα καταπολεμάτε στο βιολογικό περιβόλι γιατί είναι ωφέλιμα επί το πλείστον, παρά μόνο στο σπίτι.

Για τα κουνούπια
– Τα κουνούπια τα φθείρουν οι τρίχες των αλόγων, να τις κρεμάσεις στην πόρτα και μέσα στο σπίτι.
– Κοπάνισε κύμινο ανακάτωσε το με άσπρο κρασί και ράντισε με αυτό τα παράθυρα και δεν έρχονται μέσα ή άλειψε με αυτό το χόρτο το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια σου να μην σε αγγίξουν καθόλου
– Τα κουνούπια φεύγουν αν μουσκέψουμε απήγανο και ραντίσουμε το σπίτι.
– Επίσης αν βράσουμε κόνιζα και με το ζουμί ραντίσουμε το σπίτι ή αν θυμιατίσουμε με χαλβάνη, με θειάφι ή με κύμινο.
– Ακόμα φεύγουν αν καπνίσουμε το σπίτι με τρυγιά από ξύδι και ρίγανη.
– Αν βρέξουμε ένα σφουγγάρι με ξύδι και το κρεμάσουμε στο ταβάνι μαζεύονται εκεί όλα τα κουνούπια.

Διοσκουρίδης
Τα κουνούπια δεν τα αφήνει να πλησιάσουν η αψιθιά, αν επαλειφθεί με λάδι. Σαν θυμίαμα οι μπάλες, το φύλλωμα και τα πριονίδια του κυπαρισσιού και η βοδινή κοπριά.

Για τις μύγες
– Στούμπισε αψιθιά με γάλα αγελάδας και βράσε το καλά, μετά βάλτο σε ένα δοχείο και όσες το αγγίξουν ψοφάνε.
– Κοπάνισε ρίγανη ανακάτωσε τη με χολή χοίρου και ράντισε με αυτό το σπίτι να φύγουν.
– Κρέμασε το βράδυ ρεβιθιές χλωρές αφού φας τον καρπό και σε αυτές κάθονται όλη τη νύχτα οι μύγες και κάψε τες.
– Οι μύγες φεύγουν αν θυμιατίσουμε με καλαχάνι ή αν ραντίζουμε με ζουμί από φύλλα κουφοξυλιάς(σαμπούκου)
– Οι μύγες δεν πειράζουν τα βόδια αν βράσουμε καρπό από δάφνη με λάδι και τα αλείψουμε.

Για τις ψείρες
– Για να μην κάνεις ψείρες τρώγε κάθε ταχύ ψωμί βρεγμένο με λάδι.
– Ένα χόρτο που το λένε οι γιατροί στοιχάς ελληνικά και φράγκικα stecade (εννοεί την λεβάντα-Lavandula stoechas), τη σκόνη αυτή ένωσε με λάδι και ξύδι και αλείψου να ψοφήσουν.

Για τους κοριούς
– Βράσε απύρι, δηλαδή θειάφι με νερό και ζεμάτισε τα σανίδια.
– Ένωσε χολή προβάτου με λάδι και άλειψε τα να ψοφήσουν.
– Βάλε νερό σε ασβέστη άσβηστο και άλειψε τα σανίδια και πεθαίνουν.
– Στούμπισε σκυλοκρέμμυδο και ανακάτωσε το με ξύδι, άλειψε το κρεβάτι με ένα σφουγγάρι να ψοφήσουν.
– Αν θες να μην γεννηθούν άλλοι πλέον, βάλε τα πόδια του λαγού ή του ελαφιού στο κρεβάτι σου και δεν γίνονται.
Πηγές: Γεωπονικόν/Αγάπιου μοναχού-Γεωπονικά/Κασσιανού Βάσσου-  ftiaxno.gr