Οι γόπες των τσιγάρων «επιστρέφουν» στο πιάτο μας
2 Αυγούστου 2016
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστημονική έρευνα που μας έρχεται από το Ιράν, υπολογίζει ότι πετιούνται κάθε χρόνο στους εξωτερικούς χώρους της γης περίπου 5 τρισεκατομμύρια γόπες από τσιγάρα.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη οι βλαβερές ουσίες που περιέχονται στις πεταμένες γόπες είναι πολύ πιθανό να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον αλλά και στο άνθρωπο, καθώς ενδέχεται μια από τις γόπες που πετάξαμε να βρίσκεται ήδη στο πιάτο μας!
Το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό του Κέντρου Ερευνών θαλάσσιας Βιοτεχνολογίας του περσικού Κόλπου, στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Μπουσέρ, με επικεφαλής τη δρα Σίνα Ντομπαραντάραν, δημοσίευσαν την εν λόγω μελέτη σε βρετανικό ιατρικό περιοδικό, υποστηρίζοντας πως οι γόπες από τα τσιγάρα συνιστούν βασική αιτία της ρύπανσης των θαλασσών.
Με αυτή την έννοια, όπως με έμφαση υποστηρίζουν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες αποτελεί ισχυρό ενδεχόμενο οι βλαβερές ουσίες να περνούν στην τροφική αλυσίδα μέσω της θαλάσσιας ζωής.
Για αυτό ας το σκεφτούμε καλύτερα την επόμενη φορά που θα πετάξουμε το τσιγάρο μας κάτω.
Ίσως μετά από λίγο να το «συναντήσουμε» στο πιάτο μας.
Πηγή: alphafreepress.gr