Η Mozilla προσθέτει Προστασία Λήψεων στον Firefox
7 Αυγούστου 2016
Mία ημέρα πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία λανσαρίσματος της νέας έκδοσης του Firefox από τη Mozilla, οι μηχανικοί ασφαλείας του Foundation δημοσίευσαν λεπτομέρειες για τα νέα χαρακτηριστικά προστασίας λήψεων που προστέθηκαν στο Firefox 48.
Η “Προστασία Λήψεων” δεν είναι ένα νέο χαρακτηριστικό στο Firefox. Η Mozilla το πρόσθεσε στο Firefox στην έκδοση 31 των Windows και στην έκδοση 39 των Mac και Linux. Μέχρι τώρα, το χαρακτηριστικό έχει προστατεύσει τους χρήστες από το κατέβασμα αρχείων από ιστοσελίδες που σημειώθηκαν ως κακόβουλες με το Safe Browsing χαρακτηριστικό της Google.
Καθώς το Safe Browsing API συνεχώς εξελίσσεται, η Mozilla έχει επεκτείνει το είδος του περιεχομένου που η Firefox είναι ικανή να ανιχνεύσει και να επισημάνει (flag) κατά το χρόνο εκτέλεσης. Ξεκινώντας με τον Firefox 49, οι χρήστες θα βλέπουν δύο νέους τύπους προειδοποιήσεων κατά τη λήψη αρχείων. Το πρώτο είναι για πιθανώς ανεπιθύμητο λογισμικό (γνωστό και ως potentially unwanted programs – PUPs) και το δεύτερο θα είναι για ασυνήθιστες λήψεις. Αυτές οι προειδοποιήσεις είναι εύκολο να εντοπιστούν. Όταν ο Firefox εντοπίσει ένα εντελώς επικίνδυνο για να κατεβάσετε αρχείο, μια κόκκινη προειδοποίηση θα εμφανίζεται στην κορυφή του κουμπιού λήψης. Όταν ο Firefox ανιχνεύει PUPs ή ασυνήθιστη λήψη, θα υπάρχει η ίδια προειδοποίηση, αλλά με κίτρινο.
Όλοι γενικά ξέρουν ότι τι είναι τα PUPs, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το λογισμικό που διανέμειadware ή άλλα προγράμματα που είναι δύσκολο να απεγκατασταθούν. Από την άλλη, ο όρος «ανεπιθύμητες λήψεις» είναι κάτι που επινοήθηκε από τη Mozilla.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει καταστάσεις όπου οι χρήστες κατεβάζουν μια έκδοση του Firefox από μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί ένα domain που έχει επισημανθεί ως ύποπτο (όχι ακόμα ως κακόβουλο) στο Safe Browsing.
Το Firefox πακέτο μπορεί να είναι καθαρό και μη τροποποιημένο, αλλά η λήψη γνωστού λογισμικού από αυτό το είδος των ιστοσελίδων είναι “ασυνήθιστη” και μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι οι χρήστες θα πρέπει να πάνε σε πιο «πολυσύχναστα» μονοπάτια λήψεων.