Πεμπτουσία

Ο φυσικός παράδεισος του Πολυλιμνίου Μεσσηνίας (Σπύρος Δρόσος, γυμναστής)

17 Αυγούστου 2016

Ο φυσικός παράδεισος του Πολυλιμνίου Μεσσηνίας (Σπύρος Δρόσος, γυμναστής)

Πολύς λόγος γίνεται για τα φυσικά αξιοθέατα που υπάρχουν στο εξωτερικό. Πόσοι όμως ξέρουμε για τις μοναδικές φυσικές ομορφιές που έχουμε στον τόπο μας;

plyl2

Μια από τις περιπτώσεις αυτές είναι το Πολυλίμνιο, ένα φαράγγι κοντά στο χωριό Χαραυγή Μεσσηνίας (στα μισά του δρόμου Πύλος-Καλαμάτα, καθώς στρίβουμε νότια στο ύψος του χωριού Καζάρμα). Πρόκειται για μια σειρά από καταρράκτες και λιμνούλες διαφόρων μεγεθών, που προσφέρεται και για πεζοπορία και για μπάνιο. Προσωπικά, το μέρος το έμαθα από το περιοδικό «Ελληνικό Πανόραμα» και το έχω επισκεφτεί με την οικογένειά μου τον Αύγουστο του 2004. Τότε, παρ’ όλο που ο τοπικός σύλλογος το είχε διαμορφώσει κατάλληλα, θα μπορούσα να πω ότι ήταν περισσότερο γνωστό κυρίως σε ξένα γκρουπ τουριστών παρά σε Έλληνες, ακόμα και ντόπιους!

plyl1

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που συναντήσαμε να κάνουν το μπάνιο τους στην πανέμορφη λίμνη Κάδη μιλούσαν διαλέκτους που παρέπεμπαν σε βορειοευρωπαϊκές χώρες, κάνοντάς μας να νοιώθουμε ότι έχουμε επισκεφτεί κάποιο μέρος σε …άλλη χώρα! Μπράβο τους, πάντως, που, αν και από μακριά, καταφέρνουν να μάθουν τόσο όμορφες γωνιές της πατρίδας μας και να τις απολαμβάνουν μαζί με τους λίγους ψαγμένους συμπατριώτες μας (μήπως άραγε θα πρέπει ν’ αρχίσουμε να ψάχνουμε σε ξένα τουριστικά sites για τις ομορφιές της πατρίδας μας;).

plyl

Τέλος πάντων, από τότε ο χώρος έχει διαμορφωθεί καλύτερα και υπάρχει πρόσβαση και σε άλλες λίμνες απ’ αυτές που μπορούσαμε να προσεγγίσουμε τότε.

Εντόπισα μάλιστα και 2 βίντεο, που αναδεικνύουν την ομορφιά του τόπου (το ένα είναι με drone):

https://www.youtube.com/watch?v=iF1TvSMshwo

και

https://www.youtube.com/watch?v=KHXiB3u8Ydk

Οι φωτογραφίες που βάλαμε πιστεύω πως αρκούν για να πάρετε μια γεύση για το φυσικό κάλλος της περιοχής.

plyl3

Ο καταρράκτης στη λίμνη Κάδη. Προσέξτε αριστερά του τη σχοινόσκαλα, για όποιον θέλει να ενέβει στου βράχο για βουτιά. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από τη λέξη κάδος, δηλαδή κουβάς, εξαιτίας του μεγάλου βάθους της!