Ο π. Καλλίνικος και το πρωτοποριακό καλοκαιρινό Σχολείο του! (Αρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων, εφημέριος Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πυλών Καρπάθου, εκπαιδευτικός)
26 Αυγούστου 2016
Ένα διαφορετικό Σχολείο λειτούργησε μέσα σε αυτό το Καλοκαίρι… Στην ακριτική Κάρπαθο, ο παπαδάσκαλος Καλλίνικος Μαυρολέων άνοιξε τις πόρτες του Σχολείου και απασχολήθηκαν δημιουργικά 30 περίπου παιδιά, για πάνω από 3 εβδομάδες, με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, στο οποίο αξιοποιήθηκε η εθελοντική προσφορά πολλών επιστημόνων. Πρόκειται για μια άκρως εμπνευσμένη πρωτοβουλία, που καταδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες της ταλαιπωρημένης Παιδείας του τόπου μας, όταν οι λειτουργοί της χαράζουν πρωτοποριακούς δρόμους.
Για να καταλάβουμε το περιεχόμενο της λειτουργίας αυτού του μοναδικού καλοκαιρινού σχολείου, παραθέτουμε την επιστολή/απολογισμό του υπεύθυνου ιερέα-δασκάλου προς τους γονείς των παιδιών., μαζί με τα πολλά συγχαρητήριά μας!
Αγαπητοί γονείς,
Με τη Χάρη του Θεού φτάσαμε σήμερα στο τέλος των μαθημάτων του θερινού μας Σχολείου. Ένα νέο τόλμημα, μέσα στο κατακαλόκαιρο, που νομίζουμε ότι πολλά καλά έδωσε στα παιδιά μας. Ας κάνουμε μαζί έναν σύντομο απολογισμό!
Γράφτηκαν συνολικά 29 παιδιά, από τις Πυλές, το Απέρι και τα Πηγάδια, ηλικίας Δημοτικού Σχολείου. Παρακολούθησαν για τέσσερις εβδομάδες, από 19 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου 2016, από τρεις ημέρες την εβδομάδα, καθημερινά, όλα τα μαθήματα! Διδάχθηκαν τα παρακάτω μαθήματα από τους διδάσκοντες, όλους πρώην μαθητές και απόφοιτους του μονοθέσιου Σχολείου μας και σήμερα νέους Επιστήμονες και φοιτητές:
- «Είμαι ένας μικρός πολίτης», από τη Μαρία Λαχανά, πτυχιούχο της Φιλοσοφικής Σχολής και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- «Το πολίτευμα της χώρας μου», από την Πόπη Σισαμή, επί πτυχίῳ Φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- «Η οικονομία κι εγώ», από την Ευγενία Κωνσταντινίδη, πτυχιούχο του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά.
- «Τα ήθη, τα έθιμα, τα τραγούδια και οι χοροί του τόπου μου», από την Ανθή Σισαμή, τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα διατροφής και διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
- «Γλωσσικά παιχνίδια» και
- «Ιστορικές σελίδες», από τη Σοφία Φούντα, επί πτυχίῳ Φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
- «Παίζω με τους αριθμούς», από το Μιχάλη Φράγκο, επί πτυχίῳ Φοιτητή του Μαθηματικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- «Παραδοσιακοί και μοντέρνοι χοροί», από την Ευδοκία Μαύρου, Διεθύντρια της ΣχολήςΧορού «Χορόδρασις».
- «Σέβομαι το διαφορετικό», από τη Μαρία Οικονομίδη, MSc Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
- «Γράφω στον υπολογιστή» και
- «Μαθαίνω την πίστη μου», από τον π. Καλλίνικο Μαυρολέοντα, συνταξιούχο Δάσκαλο
- «Ο μικρός φωτογράφος», από τη Ζήνα Παπαγιάννη, φωτογράφο,
- «Γυμναστική και ομαδικά παιχνίδια», από τον Βασίλη Σκούλλο, Πρωτοετή Φοιτητή της Σχολής Ευελπίδων.
Επίσης, είχαμε τη χαρά να γίνουν και έκτακτα μαθήματα από ειδικούς επιστήμονες που είτε ζήτησαν οι ίδιοι να συμβάλουν σ’ αυτό το Σχολείο είτε προσκλήθηκαν από μας:
- Ο κ. Παναγιώτης Αλεξιάδης, αριστούχος πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με προβλήματα όρασης, μας παρέδωσε ένα ξεχωριστό μάθημα ζωής!
- Η συμπατριώτισσά μας ακτιβίστρια, βιολόγος και κτηνίατρος κ. Άννα Κατωγυρίτη, κατέθεσε τις εμπειρίες της από το ταξίδι της στην Αφρική και την εκεί συνεργασία της με το ίδρυμα Goodall, στο κέντρο Αποκατάστασης Χιμπατζήδων Tchimpounga στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και παρέδωσε το μάθημα «Γνωρίζω τα άγρια ζώα της Αφρικής».
- Η κ. Εύα Μαριάνου, Ιατρός – Βιοπαθολόγος, ειδικά εκπαιδευμένη Επιστήμων, μας μίλησε για την πρόληψη των ατυχημάτων και την παροχή πρώτων βοηθειών.
- Ο κ. Αλέξανδρος Ζαμπέτας, από το Λονδίνο, 18 ετών, πιλότος, μας μίλησε για το αεροπλάνο και την ιστορία του.
Κι άλλοι συμπατριώτες μας, ο κ. Μανώλης Παραγιός, Μαθηματικός, η κ. Μαρία Χαλκιά, με σπουδές Marketing Management and Communications, η δ. Φούλα Νιοτή, Περιβαλλοντολόγος και ο κ. Γεώργιος Μουστάκης, Συντηρητής αρχαιοτήτων προσφέρθηκαν να κάνουν μαθήματα, αλλά η στενότητα του προγράμματος δεν επέτρεψε να γίνουν σ’αυτόν τον πρώτο κύκλο. Τους ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον τους και κρατάμε την επιθυμία τους.
Ελπίζουμε να έμειναν ευχαριστημένα και τα παιδιά μας κι εσείς! Εμείς θα κάνουμε τον απολογισμό μας, θα εκτιμήσουμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μας, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και θα δεχθούμε τις δικές σας, γιατί πιστεύουμε πολύ σ’ αυτήν την ιδέα! Δεχθήκαμε πολλά συγχαρητήρια γι’ αυτή μας την πρωτοβουλία! Ήταν πολύ σημαντική εμπειρία και για τους πρώην μαθητές μας και σήμερα δασκάλους και δασκάλες και για τα παιδιά μας, μια ξεχωριστή ευκαιρία ν’ακούσουν, να μάθουν και να ζήσουν όλ’ αυτά μέσα στο κατακαλόκαιρο! Με χαρά θα περιμένουμε και τις δικές σας παρατηρήσεις!
Ευχαριστούμε όλους σας για το ενδιαφέρον σας για τα παιδιά σας, την εμπιστοσύνη που μας δείξατε, τα κεράσματα που μας προσφέρατε, τη συμβολή σας στο άνοιγμα και πάλι του Σχολείου μας, τη συνέχιση του πνευματικού και εκπαιδευτικού του ρόλου στη μικρή κοινωνία του νησιού μας!
Ευχαριστώ πολύ και τους πρώην μαθητές και σήμερα Δασκάλους για την πολύτιμη και καθοριστική συμμετοχή τους στη λειτουργία αυτού του Σχολείου! Χωρίς εκείνους, χωρίς τα παιδιά μας, χωρίς εσάς, δε θα μπορούσε να γίνει τίποτε!
Ας μας έχει ο Θεός καλά, να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα και το επόμενο θερινό Σχολείο του 2017 και -γιατί όχι;- και το χειμερινό Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας!
Καλό υπόλοιπο Καλοκαίρι! Καλή πρόοδο στα παιδιά μας! Ο Θεός να ευλογεί τη ζωή και τα έργα όλων μας!
Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ
π. Καλλίνικος Μαυρολέων