«Σχεδιάσματα για την Πράσινη Γραμμή» (Κατερίνα Χουζούρη)
12 Σεπτεμβρίου 2016
Το Σπίτι της Κύπρου και η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρουσιάζουν έκθεση σπουδαστικών εργασιών, που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του 9ου εξαμήνου της Ακαδημαϊκής χρονιά 2015 – 2016, με θέμα «Στρατηγικές Συρραφής της Νεκρής Ζώνης». Με αφορμή την έκθεση, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Σχεδιάσματα για την Πράσινη Γραμμή».
Στόχος της Έκθεσης και της ημερίδας, είναι η συμβολή στον διάλογο και στην προβληματική που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια γύρω από την Πράσινη Ζώνη και η διατύπωση προτάσεων στρατηγικών «συρραφής» της, στο πλαίσιο μιας μελλοντικής ενιαίας Λευκωσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, είναι η πρώτη φορά που συλλογικά και σε επίπεδο εξαμήνου, η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ εμπλέκεται με το ζήτημα της νεκρής ζώνης.
Μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου (1989), η Λευκωσία είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που παραμένει διαιρεμένη. Η «Πράσινη Γραμμή», η οποία χωρίζει σε δύο μέρη τη Λευκωσία από το 1964, διασχίζει την Κύπρο από την ανατολή προς την δύση, διαχωρίζοντας τοπία και οικισμούς. Το πάχος της αυξομειώνεται, με τα στενότερα τμήματα της να βρίσκονται εντός των τειχών της Λευκωσίας. Ονομάστηκε «Πράσινη Γραμμή», επειδή ο τότε διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο στρατηγός Γιανγκ, τη χάραξε με πράσινο μολύβι στο χάρτη. Είναι το όριο μεταξύ ελεύθερων περιοχών και κατεχόμενων από την Τουρκία περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ζώνη αυτή είναι σήμερα ακατοίκητη. Τα κτίσματα έχουν μείνει ερείπια και η γη χέρσα.
Στόχος του μαθήματος ήταν η ανάπτυξη χωρικής στρατηγικής, για την μετατροπή μιας νεκρής ζώνης, μιας ζώνης ασυνέχειας, σε χώρο ενοποιητικό. Ως περιοχή παρέμβασης, επιλέχτηκε το τμήμα της πράσινης ζώνης που ξεκινάει από την πύλη της Πάφου και το ξενοδοχείο Λήδρα Παλλάς. Το τμήμα αυτό αφού διασχίσει την εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, φτάνει στην πύλη της Αμμοχώστου και επεκτείνεται προς βορράν. Κατευθύνεται προς το γραμμικό πάρκο, που έχει δημιουργηθεί πάνω στις παλιές σιδηροδρομικές γραμμές της Λευκωσίας, μέχρι τον εγκαταλειμμένο οικισμό της Ομορφίτας, εντός της πράσινης ζώνης και την περιοχή που αντιστοιχεί στο Καϊμακλί.
Η ημερίδα θα γίνει την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου (16:00μ.μ. – 20:00μ.μ.), στον χώρο εκδηλώσεων του Σπιτιού της Κύπρου, ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά την ημερίδα, στις 20:00μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό, έως την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2011, πραγματοποιήθηκε στην «Πράσινη Γραμμή», με τη στήριξη του Πανεπιστημίου της Κύπρου, ένα μεταφραστικό εργαστήριο με θέμα «Ποίηση στην Πράσινη Γραμμή». Στο σημείο αυτό, διαβάστηκαν και μεταφράστηκαν ποιήματα από και προς πολλές γλώσσες.
Κατερίνα Χουζούρη