Εξέταση των ματιών ανιχνεύει νωρίς το Πάρκινσον
27 Σεπτεμβρίου 2016
Επιστήμονες από τη Βρετανία πιστεύουν ότι με μία απλή εξέταση των ματιών μπορούν να ανιχνεύσουν τη νόσο Πάρκινσον πριν εκδηλωθεί.
Σε πειράματα σε αρουραίους ανακάλυψαν ότι η νόσος προκαλεί χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών πολύ πριν αρχίσουν ταχαρακτηριστικά συμπτώματά της.
Τα συμπτώματα αυτά είναι η βραδυκινησία (αργές κινήσεις), η δυσκαμψία των αρθρώσεων και αργότερα στην πορεία της νόσου ο τρόμος (τρέμουλο) ο οποίος εκδηλώνεται σε δύο στους τρεις πάσχοντες.
Η νόσος του Πάρκινσον προσβάλλει παγκοσμίως ένα στα 500 άτομα και είναι η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική ασθένεια.
Όπως γράφουν οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) στην επιθεώρηση «Acta Neuropathologica Communications» (ANC), ο ιατρικός εξοπλισμός με τον οποίο εξέτασαν τα μάτια των ζώων είναι αυτός που ήδη χρησιμοποιείται ευρέως για οφθαλμολογικές εξετάσεις στους ανθρώπους.
Όταν, εξ άλλου, δοκίμασαν στα ζώα διάφορους ειδικούς συνδυασμούς του αντιδιαβητικού φαρμάκου ροσιγλιταζόνη ανακάλυψαν ότι ασκούσε νευροπροστατευτική δράση στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες αλλά και στον εγκέφαλο, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα πρέπει να μελετηθεί ως πιθανή συμπληρωματική θεραπεία για το Πάρκινσον.
«Τα ευρήματά μας είναι πιθανό να αποδειχθούν ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μίας εκ των σοβαροτέρων νευρολογικών παθήσεων στον κόσμο», δήλωσε η δρ Φραντσέσκα Κορντέιρο, καθηγήτρια Μελετών Αμφιβληστροειδικής Νευροεκφύλισης & Γλαυκώματος, η οποία ηγήθηκε της νέας μελέτης.
«Η εξέτασή μας μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε πιο νωρίς και πιο αποτελεσματικά στους ασθενείς».
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only -ygeia.tanea.gr