Oι Κ. Ξενόπουλος στο συνέδριο «Αγία Γραφή και Εικαστικές Τέχνες»
14 Δεκεμβρίου 2016
Διεθνές διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «»Αγία Γραφή και Εικαστικές Τέχνες», θ πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου (18:00-20:30μ.μ.) και το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου (09:00-13:30μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Μεγ. Βασιλείου 15, Ρουφ). Το Συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Βιβλική Εταιρεία.
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών το λόγο θα λάβουν καταξιωμένοι θεωρητικοί της τέχνης αλλά και μαΐστορες της εικονογραφίας. Μεταξύ των ομιλητών διακρίνουμε τους: Χρήστο Γιανναρά, με θέμα «Πώς η ζωγραφική διαβάζει τη Βίβλο: Ο Εσταυρωμένος του Gruenewald και ο Εσταυρωμένος του Δαφνίου, τη Στέλλα Λάββα, «Η πρόσληψη της Βίβλου στην ευρωπαϊκή ζωγραφική του 19ου αιώνα», το Γιώργο Κόρδη, «Ζωγραφικός διάλογος με βιβλικά θέματα. Λειτουργία και εικαστικότητα», τον π. Λουκά Ξενοφωντινό, «Έμπνευση και εικαστική δημιουργία υπό το φως της Αγίας Γραφής», το Κωνσταντίνο Ξενόπουλο, «Παράδοση και Τέχνη».
O Κωνσταντίνος Ξενόπουλος θα παρουσιάσει μέσα από την εμπειρία του στην αγιογραφική τέχνη την δική του ερμηνεία για τον τρόπο με τον οποίο οι εικόνες, οι ιδέες και οι αξίες της Βίβλου όχι μόνο επηρεάζουν την ανθρώπινη σκέψη αλλά αξιοποιούνται μέσα σε νέες συνάφειες ερμηνεύοντας και ερμηνευόμενες μέσα σ’ αυτές.
Ο κ. Ξενόπουλος πιστεύει πως παράδοση δεν είναι μόνο η πιστή αντιγραφή του παρελθόντος αλλά και η καταγραφή του παρόντος αφού κάθε εποχή δημιουργεί τη δική της παράδοση. «Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι η εκκλησία θέλει έναν αγιογράφο απρόσωπο εκφραστή της τέχνης» αναφέρει ο Άρχοντας Αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Οι αγιογράφοι της Ανατολής αποδέχθηκαν ενσυνείδητα, ως ένα βαθμό την επιβολή των περιορισμών, αλλά κάποιοι οι οποίοι ήταν ιδιοφυΐες στο χώρο και δημιουργικοί ήταν αδύνατο να μην εκφραστούν ελεύθερα και να μην αισθητοποιήσουν τα οράματά τους για την τέχνη και τις εμπνεύσεις τους. Άλλωστε η παράδοση δεν είναι τίποτε άλλο από την εν Αγίω Πνεύματι ζωή της εκκλησίας. Και η Εκκλησία είναι πάντοτε νέα και καινή. Οπότε ο ανακαινισμός που επιζητά ο καλλιτέχνης μέσω του έργου του, δεν είναι για την σώζουσα εκκλησία, αλλά για την σωζόμενη εποχή, πάντα με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος.