Το «Φετίχ-Μπουλέντ» με τα μάτια ενός Κυπρίου εθελοντή το 1912 (Ιωάννης Μ. Μιχαλακόπουλος)
2 Απριλίου 2017
Περιοδικό «Ναυτική Ελλάς», Απρίλιος 2016
Όπως έχει αναφερθεί, κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων (1912 – 1913) περίπου 1.800 Έλληνες της Κύπρου προσήλθαν στην Αθήνα ώστε να καταταγούν εθελοντικά στον μαχόμενο Ελληνικό Στρατό. Αρκετοί εξ αυτών κατέγραψαν τις εμπειρίες τους σε πολεμικά ημερολόγια και επιστολές που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες της Μεγαλονήσου.
Χαρακτηριστικότατη περίπτωση εύγλωττου ελληνοκύπριου εθελοντή αποτελεί ο Ιωάννης Π. Πηγασίου (1886 – 1939) από τον Καραβά (αμιγής ελληνική κωμόπολη με 1.694 ‘’μη Μωαμεθανούς’’ κατοίκους και έναν Μουσουλμάνο στην απογραφή του 1911), που βρίσκεται «εις τον επίγειον παράδεισον της επαρχίας Κηρυνείας».
Αρχικά, ο Πηγασίου είχε εργασθεί ως δάσκαλος στη Λάπηθο πλησίον της ιδιαιτέρας πατρίδας του. Κατόπιν, το 1910 μετέβη στην Ελλάδα για σπουδές στην Ιατρική Σχολή. Η κήρυξη του Βαλκανικού Πολέμου τον βρήκε φοιτητή στην Αθήνα.
Έτσι, ως βοηθός γιατρός στο «Β’ Φορητόν Χειρουργείον» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ακολούθησε αυτοπροαιρέτως τα προελαύνοντα στρατεύματα στη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία. Εν συνεχεία, με την έκρηξη του ελληνοβουλγαρικού πολέμου τοποθετήθηκε σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου περιέθαλψε εκατοντάδες τραυματίες. Καρπός της γλαφυρής καταγραφής των εντυπώσεών του ήταν το αφήγημα «Από τα παλαιά σύνορα μέχρι Θεσσαλονίκης» το οποίο δημοσιεύθηκε -σε τριάντα συνέχειες- στην εφημερίδα «Φωνή της Κύπρου» από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 1913.
Στο απόσπασμα που ακολουθεί μας δίνεται η εικόνα του τορπιλισμένου «Φετίχ – Μπουλέντ» που επιπλέει μισοβυθισμένο στα νερά του Θερμαϊκού την περίοδο όπου ο Ελληνικός Στρατός έχει εισβάλει νικητής – απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη (26/10/1912). Λίγες ημέρες πριν (12/10/1912), ο «ευγενής και μετριόφρων» υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης -με το άφοβο 27μελές πλήρωμα του τορπιλλοβόλου 11- είχε τορπιλίσει το εν λόγω τουρκικό πλοίο εκτοξεύοντας το «ηθικόν» του Ελληνικού Στρατεύματος (και Λαού) στα ύψη. Ειρήσθω εν παρόδω, προαπαιτούμενα για αυτό το τόλμημα του ικανότατου Υδραίου κυβερνήτη ήταν το θάρρος, η αποφασιστικότητα, η γνώση του θαλάσσιου χώρου δράσης αλλά και η λεπτομερής συλλογή πληροφοριών περί των εχθρικών θέσεων (πχ πυροβολεία, προβολείς, βάθος πόντισης ναρκών) .