Ιπτάμενες ανεμογεννήτριες (Νίκος Λουπάκης, Αρχισυντάκτης Επιστημών Πεμπτουσίας, Μηχανολόγος Μηχανικός, Δημοσιογράφος)
16 Μαΐου 2017
Η αναζήτηση «καθαρών» μορφών ενέργειας με υψηλό βαθμό απόδοσης φέρνει στο τραπέζι για συζήτηση και προβληματισμό προτάσεις όπως αυτή των ιπταμένων ανεμογεννητριών.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αμερικανική εταιρία Altaeros, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του πασίγνωστου MIT, ολοκλήρωσε πρόσφατα τον κύκλο δοκιμών μιας πρωτότυπης ιπτάμενης ανεμογεννήτριας, διαμέτρου περίπου 10 μέτρων, που κατάφερε να ανέβει σε ύψος 100 μέτρων, να παράγει ρεύμα και να επιστρέψει στη γη εντελώς αυτόματα.
Απώτερος σκοπός των εμπνευστών των ανεμογεννητριών του τύπου αυτού είναι η μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας κατά 65% με την αξιοποίηση των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε ύψος άνω των 300 μέτρων, αλλά και με τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εγκατάστασή τους από αρκετές βδομάδες σε λίγες μόνο ημέρες. Υπολογίζεται ότι οι ιπτάμενες ανεμογεννήτριες θα αξιοποιηθούν δεόντως σε μικρούς οικισμούς, ενώ είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για την παραγωγή ενέργειας που προορίζεται για κινητές βιομηχανικές ή στρατιωτικές μονάδες, αφού αντικαθιστώντας τις ντιζελογεννήτριες θα εξοικονομήσουν σημαντικά χρηματικά ποσά.
Η ιπτάμενη ανεμογεννήτρια αποτελείται από ένα φουσκωτό περίβλημα, το οποίο γεμίζει με ήλιον προκειμένου η κατασκευή να ανέβει σε μεγάλο ύψος, όπου οι άνεμοι πνέουν πολύ πιο συχνά και παρατεταμένα απ’ ότι στην επιφάνεια της γης, ενώ είναι και κατά 5 φορές ισχυρότεροι.