Η πρώτη αντιστασιακή πράξη εναντίον των ναζί! (Στέλιος Κούκος)
31 Μαΐου 2018
Πόσο σθένος χρειάζεται για να τα βάλεις με μιαν ακαταμάχητη και σε εξέλιξη αυτοκρατορία του αίματος που στο πέρασμά της σκορπάει μόνο τον θάνατο; Έστω, να κατεβάσεις το σύμβολο του, που προκαλούσε τρόμο, και μόνο στο αντίκρυσμά του; Φαίνεται, πως μια τέτοια αυθόρμητη, αλλά και παράτολμη ενέργεια μόνο δύο νεαροί φοιτητές θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν!
Ήταν ο Μανόλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας και αυτό συνέβη στις 30 Μαΐου του 1941. Πριν από 77 ακριβώς χρόνια.
Οι ναζιστικές ορδές μπήκαν στην Αθήνα στα τέλη Απριλίου της ίδιας χρονιάς…
Ότι δεν κατόρθωσαν οι Ιταλοί, που εξευτελίστηκαν στην Πίνδο και στην Αλβανία, το κατάφεραν οι ναζί. Αλλά αυτή τη φορά ο ελληνικός στρατός είχε δύο μέτωπα, και βρισκόταν σε πόλεμο ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου του ’40. Απέναντι του είχε μια ακαταμάχητη, εμπειροπόλεμη και πολύ βαριά εξοπλισμένη πολεμική μηχανή.
Οι συγκρούσεις άρχισαν στις 6 Απριλίου και στις 9 Απριλίου οι ναζί μπήκαν στην Θεσσαλονίκη, παρακάμπτοντας το οχυρό του Ρούπελ. Στο οχυρό η μάχη συνεχιζόταν, πάντα με ανδραγαθήματα των Ελλήνων στρατιωτών. Παραδόθηκε την επόμενη μέρα, μόνον κατόπιν διαταγής του ελληνικού γενικού επιτελείου. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν 555 νεκροί, ενώ είχαν και 170 αγνοούμενους. Ήταν τεράστιες! Οι Έλληνες νεκροί ήταν 44.
Στον δρόμο για την Αθήνα ο αγγλικός στρατός προσπάθησε να ανακόψει τα γερμανικά στρατεύματα στις Θερμοπύλες. Δεν τα κατάφεραν. Οι Γερμανοί βρέθηκαν έξω από την Αθήνα το βράδυ της 26ης προς 27 Απριλίου…
Πιο μπροστά είχαν προλάβει να φτάσουν εξουθενωμένοι οι ήρωες της Πίνδου και του ελληνοϊταλικού πολέμου. Ο λαός των Αθηνών τους υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα, όπως και τα αγγλικά στρατεύματα. Οι Κρητικοί και οι λοιποί κάτοικοι των νησιών έψαχναν απεγνωσμένα καράβια, για να επιβιβαστούν για την πατρίδα τους. Φοβόντουσαν για τυχόν αντίποινα λόγω των πολεμικών τους κατορθωμάτων στο μέτωπο.
Ο λαός των Αθηνών “υποδέχτηκε” τον γερμανικό στρατό κλεισμένος στα σπίτια του, σφαλίζοντας πόρτες και παράθυρα. Δεν ήθελαν πολλά πολλά με τους κατακτητές. Το έδειξαν εξ αρχής!
Εντούτοις, η σβάστικα θα στηθεί σε ένα από τα ομορφότερα μνημεία του παγκοσμίου πολιτισμού. Στον Παρθενώνα, που για πολλούς αιώνες ήταν ναός της Παναγίας.
Τώρα, όμως, εκεί υψωνόταν ένα από τα ειδεχθέστερα σύμβολα του ανθρωπίνου πολιτισμού. Η μεγαλύτερη ίσως πολιτισμική αντίθεση:
Ο αρχαίος πολιτισμός, ο χριστιανικός και το σύμβολο του απανθρωπισμού και του ολοκληρωτισμού.
Μπορούν σήμερα οι Έλληνες, να ξεχνάνε ότι οι ναζιστικές ορδές σκόρπισαν τον θάνατο και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά τη χώρα μας. Μπορούν να ξεχνάνε τα ολοκαυτώματα των Ελλήνων πολιτών από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη;
Βρισκόμαστε, όμως, ακόμη στις πρώτες μέρες της επαίσχυντης και εγκληματικής γερμανικής κατοχής. Η σβάτικα κυματίζει στον Παρθενώνα και τον ουρανό της Αττικής.
Και να που δύο ψυχωμένοι, νεαροί φοιτητές, ο Μανόλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας, θα επιχειρήσουν μόνοι τους και αυθόρμητα, εναντίον των κατακτητών. Παρ’ όλα αυτά, φρόντισαν να μελετήσουν καλά τον χώρο, στον οποίο έπρεπε να κινηθούν, μέσα από διάφορες εκδόσεις
Και, έτσι, το βράδυ της 30ής Μαΐου βρέθηκαν μέσα στον ιερό αυτό χώρο, ανέβηκαν στις σκαλωσιές των αρχαιολογικών εργασιών και κατέβασαν τη μεγάλη ναζιστική σημαία. Την πήραν μαζί τους, την έκρυψαν κάπου και έφυγαν σαν κύριοι.
Ήταν ότι καλύτερο μπορούσαν να προσφέρουν εκείνη τη στιγμή τόσο στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό όσο και στους λοιπούς κατοίκους της Ευρώπης.
Ήταν η έναρξη του αντιστασιακού αγώνα εναντίον των Γερμανών.
Ο γάλλος στρατηγός Ντε Γκολ χαρακτήρισε τον Μανόλη Γλέζο ως τον πρώτο παρτιζάνο (αντάρτη) της Ευρώπης!