Η σημασία των προσώπων και της ιστορίας τους στο Παπαδιαμαντικό διήγημα «Ο Γάμος του Καραχμέτη» (Χρήστος Πάτσης, Φιλόλογος – Θεολόγος)
24 Ιουλίου 2018
Θεολογία και λογοτεχνία συνάπτονται κατά βάση στην ερμηνευτική διαδικασία‧ είναι και οι δύο ερμηνευτικές επιστήμες. Προκειμένου για τον Αλ. Παπαδιαμάντη η ερμηνευτική λειτουργία στο σχετικό διήγημα έχει να επιτελέσει διττό έργο: αφενός να προσδιορίσει το λογοτεχνικό και ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται ο συγγραφέας και αφετέρου να αναδείξει τις εμφανείς ή υπολανθάνουσες θεολογικές αλήθειες, οι οποίες επιδρούν αποφασιστικά στο έργο του. Αυτό, όμως, δε συνεπάγεται ότι η σχέση Θεολογίας και λογοτεχνίας είναι σχέση ταυτότητας. Όμως, η κοινή προσέγγιση των υπαρξιακών ζητημάτων διαθέτει, πρωτίστως, εκκλησιολογικό πρόσημο, εξαιτίας της κατάφασης του ανθρωπίνου προσώπου, ως ελεύθερης ύπαρξης στη βάση της Ευαγγελικής αγάπης, που είναι η πεμπτουσία της σωτηρίας [1]. Ο Παπαδιαμάντης, πράγματι, υπήρξε, πέραν του σπουδαίου λογοτέχνη και ένας διάκονος της Εκκλησίας του Χριστού.
Στο Α΄ κεφάλαιο της παρούσης εργασίας καταβάλλεται προσπάθεια, να αποτυπωθεί ο ρόλος της ιστορικότητας των δρώντων προσώπων στην εργογραφία του Πα-παδιαμάντη και ταυτόχρονα να δοθεί μία συνοπτική αντίληψη περί του ανθρώπου, υπό του πρίσματος της θεολογικής θεώρησης του συγγραφέα. Η διαρκής σύνδεση Θεολογίας και τέχνης στον Παπαδιαμάντη αποτέλεσε το θεμέλιο, ώστε να αναπτυχθεί ένας ιδιότυπος διάλογος, που προβάλλει και την ευθύνη του αναγνώστη.
Στο Β΄ κεφάλαιο αναλύεται, με οδηγό το διήγημα του Παπαδιαμάντη « Ο Γάμος του Καραχμέτη», η θεολογία του προσώπου, η οποία προβάλλεται, ως η κατεξοχήν οντολογική κατηγορία. Η ανάλυση περιλαμβάνει ορισμένες θεολογικές προεκτάσεις, που άπτονται του Ευαγγελικού νόμου της αγάπης, όπως αυτές ενεργοποιούνται στο οικείο πλαίσιο της κοινότητας. Ο πυρήνας της χριστιανικής οντολογίας, η σχέση ακτίστου-κτιστού, επικυρώνει τη θέση ότι το πρόσωπο είναι προϊόν ελευθερίας και όχι αναγκαιότητας. Μεθοδολογικά, όλες οι παρενθέσεις της εργασίας σχετίζονται με την βιβλιογραφική παραπομπή http://papadiamantis.net/Διηγήματα, όπου αναρτάται το σχετικό διήγημα.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ