Ηλιακός φορτιστής laptop
2 Ιανουαρίου 2013
Ελαφρύς και με μικρό μέγεθος για φορητότητα
Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε τις νέες μονοκρυσταλλικές κυψέλες για να φτιάξουμε έναν μικρό και ελαφρύ ηλιακό φορτιστή για το λάπτοπ.
Ταυτόχρονα θα είναι και ανθεκτικός για να μπορούμε να τον μεταφέρουμε στην ίδια τσάντα με το laptop.
Στη διπλανή φωτογραφία βλέπουμε την μπροστινή και την πίσω πλευρά αυτών των κυψελών. Η κάθε μια βγάζει καθαρά σχεδόν 6V και 300mA!
Συνδέοντας δηλαδή μόλις 3 τέτοιες σεσειρά, φορτίζουμε μια 12βολτη μπαταρία με 5 Watt την ώρα.
Συνδέοντας άλλη μια τέτοια τριάδα παράλληλα, έχουμε 10W την ώρα, δηλαδή έως και 60Wh τη μέρα επιπλέον ισχύ στο φορητό μας υπολογιστή, που συνεπάγεται από μιάμιση έως τρείς επιπλέον ώρες λειτουργίας (ανάλογα με το λαπτοπ)!
Παρακάτω φαίνεται πως έγινε η διασύνδεση των τριών κυψελών μεταξύ τους. Κόλλησα με το ηλεκτρικό κολλητήρι ένα κομμάτι καλωδίου από το αρνητικό της πρώτης κυψέλης στο θετικό της δεύτερης και από το αρνητικό της δεύτερης στο θετικό της τρίτης.
Έτσι, έμεινε ένα θετικό ελεύθερο στην πρώτη κυψέλη και ένα αρνητικό ελεύθερο στην τρίτη. Αυτά θα είναι η έξοδος +/- του πάνελ.
Βάζω λίγη σιλικόνη περιμετρικά από κάθε κυψέλη και κολλάω για πλάτη ένα κομμάτι plexiglass ή ξύλο, στο οποίο έχω ανοίξει και δύο μικρές τρύπες για να βγούν τα καλώδια εξόδου.
Όπως είναι τώρα, έχουμε ένα πάνελ με έξοδο περίπου 17V και 300mA, δηλαδή 5 Watt.
Στη συνέχεια φτιάχνω άλλο ένα ίδιο πανελάκι των 5W όπως παραπάνω και τα συνδέω μεταξύ τους παράλληλα για να αυξήσω τα Ampere σε 600mA, άρα και τα Watt σε 10 Watt/p (17V X 0,6A). Συνδέω δηλαδή το καλώδιο από τη θετική έξοδο του ενός πάνελ των 5W με το άλλο θετικό καλώδιο του δεύτερου πάνελ και το αρνητικό καλώδιο του πρώτου με το αρνητικό του δεύτερου.
Με κολλητική ταινία αλουμινίου, ενώνω τα δύο πανελάκια των 5W αφήνοντας 1 εκατοστό απόσταση μεταξύ τους, ώστε να γίνουν αναδιπλούμενα για να μεταφέρονται εύκολα και να χωράνε παντού!
Η κάθε κυψέλη έχει διαστάσεις 9Χ15 εκατοστά. Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται πως περίπου θα μοιάζει το φωτοβολταϊκό πάνελ που θα φτιάξουμε.
Οι διαστάσεις του πάνελ είναι λίγο πάνω από 27 εκατοστά πλάτος επί 30 εκατοστά μήκος όταν είναι ανοικτό στον ήλιο. Όσο δηλαδή είναι ένας μέσος φορητός υπολογιστής.
Επειδή το φωτοβολταϊκό πάνελ είναι αναδιπλούμενο (ή αν φτιάξουμε μόνο μια σειρά τριών κυψελών για 5W την ώρα – 20-30Wh τη μέρα), οι διαστάσεις του όταν είναι διπλωμένο θα είναι μόλις 27Χ15 εκατοστά, όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία!
Η μπαταρία του φωτοβολταϊκού πάνελ
Τα καλώδια εξόδου +/- συνδέονται στους αντίστοιχους πόλους μιας μπαταρίας 12V που κόλλησα στο πίσω μέρος του αναδιπλούμενου πάνελ.
Η τελική έξοδος (από τη μπαταρία) συνδέεται σε ένα βύσμα αναπτήρα αυτοκινήτου, ώστε πάνω του να μπορεί να συνδεθεί ο φορτιστής αυτοκινήτου του φορητού υπολογιστή.
Εγώ χρησιμοποίησα 10 ισχυρές μπαταρίες ΑΑ 3,2ΑΗ σε μια θήκη μπαταριών (από κατάστημα ηλεκτρονικών) για μικρότερο μέγεθος και βάρος. Θα μπορούσε να μπεί και μια 12V μπαταρία μολύβδου 4ΑΗ ή 7ΑΗ.
Μπορεί να φορτίζει και άλλες συσκευές όπως κινητό, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, mp3 player, GPS κλπ με χρήση του αντίστοιχου καλωδίου-φορτιστή αυτοκινήτου αυτών των συσκευών.
Ή να δώσει ρεύμα σε έναν λαμπτήρα για μερικές ώρες, αφού στη πίσω πλευρά του φωτοβολταϊκού πάνελ υπάρχουν οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που τροφοδοτούν με ρεύμα ακόμη και το βράδυ!
Το κόστος κατασκευής
Τα 6 μονοκρυσταλλικά πανελάκια στοίχισαν 16,5 Ευρώ το ένα, τα δύο φύλλα plexiglass 5 Ευρώ το ένα και η θήκη για τις 10 μπαταρίες μαζί με όλα βύσματα 7 Ευρώ. Καθόλου άσχημα για ένα πάνελ μικρού μεγέθους, αναδιπλούμενο, 10 Watt/p που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, όχι μόνο στο φορητό υπολογιστή!
Πηγή Άρθρου:[http://www.iqsolarpower.com/laptop.htm]