«Μισή αρχοντιά» στο μισό χρόνο!
11 Ιανουαρίου 2013
Σας παρουσιάζουμε τις βασικές κινήσεις, αλλά και πιο σχολαστικές εργασίες, που μπορείτε να προγραμματίσετε στο πλαίσιο της γενικής καθαριότητας. Αν δεν προλαβαίνετε να καθαρίζετε όσο συχνά θέλετε, μην αγχώνεστε: Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένα σπίτι, για να χαρακτηριστεί καθαρό, δεν χρειάζεται να «βομβαρδίζεται» διαρκώς με προϊόντα ισχυρής απολυμαντικής δράσης.
Οι αστραφτερές επιφάνειες, χωρίς δαχτυλιές και ίχνος σκόνης, ικανοποιούν περισσότερο την αισθητική μας αλλά δεν αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για ένα υγιεινό περιβάλλον.
Κρεβατοκάμαρα & καθιστικό Η ημέρα κάθε… καλής νοικοκυράς ξεκινάει με τη γνωστή διαδικασία: Τινάζω τα σκεπάσματα, στρώνω το κρεβάτι, σκουπίζω. Σωστά;
Όχι απαραίτητα. Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε όλες αυτές τις δουλειές καθημερινά, εκτός αν υποφέρετε από κρίσεις άσθματος ή αλλεργίες. Την προσοχή σας, αντιθέτως, εφιστούν τα τηλεχειριστήρια (της τηλεόρασης, του στερεοφωνικού, του κλιματιστικού), καθώς και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Μπορεί να μοιάζουν καθαρά, ωστόσο συνήθως φέρουν μικρόβια από την τακτική επαφή με τα χέρια μας.
Οι βασικές κινήσεις Εάν έχετε αλλεργίες ή άσθμα, ξεσκονίζετε και σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα κάθε τρεις ημέρες. Διαφορετικά, επιμηκύνετε το διάστημα στις πέντε με επτά ημέρες. Όσο για το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και τα τηλεχειριστήρια κάθε τύπου, περάστε τα με μαντιλάκια εμποτισμένα με ειδικό υγρό καθαρισμού μία φορά την εβδομάδα, ή και συχνότερα αν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας υποφέρει από ίωση – για να μην κολλήσετε.
Για πιο σχολαστική καθαριότητα Πλένετε τα μαξιλάρια (ολόκληρα), τα καλύμματα των κρεβατιών και τα παπλώματα μία φορά κάθε 2 ή 3 μήνες. Αν έχετε επενδύσει το δάπεδο με μοκέτα ή χαλιά από τοίχο σε τοίχο, καθαρίστε τα με ατμό μία φορά κάθε 12 ή 18 μήνες, ώστε να εξοντώσετε τα ακάρεα (αλλεργιογόνοι μικροοργανισμοί) και τα μικρόβια που ενδεχομένως έχουν αναπτυχθεί εκεί.
Tips – Για καλύτερο ξεσκόνισμα, χρησιμοποιήστε ειδικά εμποτισμένα πανάκια ή πανάκια με μικροΐνες, που συγκρατούν τη σκόνη. – Προμηθευτείτε μια ηλεκτρική σκούπα με ενισχυμένα φίλτρα για τον αέρα (HEPA), για να μην απελευθερώνει σκόνη. – Αν έχετε κατοικίδια, καθαρίστε τα έπιπλα από τις τρίχες με το ειδικό αυτοκόλλητο ρολό (σε pet shop, ευρώ 2-4). – Αγοράστε έναν καθαριστή αέρα (σε καταστήματα με ηλεκτρικά είδη, περίπου ευρώ 100), που απομακρύνει τη σκόνη, τον καπνό του τσιγάρου και άλλα αλλεργιογόνα.
Κουζίνα Το ξέρατε ότι, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η κουζίνα φιλοξενεί τα περισσότερα παθογόνα μικρόβια στο σπίτι; Μάλιστα, στις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καθαριστικά προϊόντα με ισχυρή απολυμαντική δράση, λόγω της χημικής σύστασής τους.
Οι βασικές κινήσεις Κάθε φορά που τελειώνετε με την προετοιμασία ενός γεύματος, ψεκάστε τον πάγκο με διάλυμα με νερό και λεμόνι ή σόδα. Αφήστε το για λίγο να δράσει και σκουπίστε το, κατά προτίμηση με χαρτί κουζίνας. Μετά το πλύσιμο των πιάτων, πλένετε πάντα το σφουγγάρι, γιατί τα λίπη και τα υπολείμματα τροφίμων που μπορεί να παγιδευτούν στους πόρους του δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για μικρόβια.
Για πιο σχολαστική καθαριότητα Καθαρίζετε μία φορά κάθε τρεις ημέρες το χερούλι του ψυγείου με ένα καθαριστικό αντιμικροβιακής δράσης, ώστε να περιορίσετε τη μετάδοση παθογόνων. Καθαρίζετε κάθε τόσο και τις οικοσκευές.
Tips – Για να πλύνετε πιο εύκολα το σφουγγάρι, μπορείτε να το βάλετε στο πλυντήριο των πιάτων, σε κάποιο πρόγραμμα χαμηλής θερμοκρασίας. – Μην αφήνετε το πλύσιμο των πιάτων για το επόμενο πρωί, δεδομένου ότι τα υπολείμματα του φαγητού ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Μπάνιο «Είναι μια βρώμικη δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει». Αυτή η φράση μάλλον εκφράζει απόλυτα τον καθαρισμό του μπάνιου. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στο νιπτήρα και το σιφώνι: Μπορεί να προσφέρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στα μικρόβια που προκαλούν διάρροια, αλλά και σε ιούς.
Οι βασικές κινήσεις Μία φορά την εβδομάδα πλένετε τα είδη υγιεινής και τα σιφώνια με ένα καθαριστικό με ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Αν έχετε βάλει στα σιφώνια μεταλλικά διχτάκια, μην παραλείπετε να τα καθαρίζετε μετά από κάθε μπάνιο σας. Πλένετε, επίσης, κάθε εβδομάδα το ποτήρι για τις οδοντόβουρτσες.
Για πιο σχολαστική καθαριότητα Τρίβετε κάθε δύο εβδομάδες το δάπεδο πίσω από την κολόνα του νιπτήρα και της λεκάνης. Μία φορά κάθε τρεις μήνες καθαρίζετε τους αρμούς στα πλακάκια. Όσο για τον καθαρισμό της λεκάνης, τοποθετήστε ένα αρωματικό. Μην παραλείπετε, επίσης, να ρίχνετε περίπου κάθε τρεις μήνες αποφρακτικές ταμπλέτες. Μία φορά κάθε έξι μήνες αλλάξτε ή πλύνετε την κουρτίνα του μπάνιου.
Tips – Για να διαλύσετε το πουρί στη λεκάνη, ρίξτε ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι, αφήστε το για 30 λεπτά, βουρτσίστε και ξεπλύνετε. – Αν θέλετε να εξουδετερώσετε με φυσικό τρόπο τις άσχημες οσμές, ανάψτε μέσα στην τουαλέτα ένα μικρό κερί για περίπου ένα λεπτό.
Πηγές: Prevention – myself.gr