Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Παραγωγή ενέργειας από κόκκαλα, εντόσθια και λίπος ψαριών

23 Ιανουαρίου 2013

Παραγωγή ενέργειας από κόκκαλα, εντόσθια και λίπος ψαριών

energeia-psaria-ypoleimmata-94771Στο δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ στο νότιο Βιετνάμ εκατοντάδες άνθρωποι με μάσκες και “φιλέ” στα μαλλιά συγκροτούν γραμμές κοπής και επεξεργασίας αλιευμάτων.

Τα ψάρια φεύγουν υπερκατεψυγμένα και συσκευασμένα για τις ιχθυαγορές αφήνοντας πίσω τους βουνά από απορρίμματα παραγωγής, όπως εντόσθια, ψαροκόκκαλα, λέπια, πτερύγια και λίπος με βάρος που υπολογίζεται σε 81 τόνους ημερησίως.

Ωστόσο, τα απορρίμματα αυτά αποτελούν μια πολύτιμη πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας. Για παράδειγμα τα ψάρια παγκάσιους έχουν υψηλές συγκεντρώσεις λίπους, ιδανικού για την παραγωγή βιοντίζελ-βιοκαυσίμων, όπως ακριβώς το λάδι από την κανόλα και τη γιατρόφα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εταιρία επεξεργασίας ψαριών Hiep Thanh, για παράδειγμα, έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας από τα υπολείμματα ψαριών.

Σε αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιούνται υπολείμματα αλιευμάτων πλούσιων σε λίπος όπως ο σολομός και το γατόψαρο.

Η διαδικασία ενεργειακής εκμετάλλευσης των αλιευτικών υπολειμμάτων ακολουθείται και σε άλλες χώρες όπως η Ονδούρα και η Φινλανδία, ενώ αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον της αλιευτικής βιομηχανίας στη νοτιοανατολική Ασία όπου εδρεύουν έξι στις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας παγκοσμίως.

Το Βιετνάμ με ακτογραμμή 3.300 χιλιομέτρων και το πλούσιο Δέλτα του Μεκόνγκ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ιχθυοκαλλιεργειών παγκοσμίως και κορυφαίος εξαγωγέας του καρχαριοειδούς γατόψαρου.

Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών έχει αυξήσει την παραγωγή του 12 φορές την τελευταία τριακονταετία.

Στην ενεργειακή εκμετάλλευση αυτής της εξέλιξης σκοπεύει το ερευνητικό πρόγραμμα “Enerfish Wege” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συντονίζει το Τεχνικό Ερευνητικό Κέντρο της Φινλανδίας.

Στο Βιετνάμ λειτουργούν ήδη μονάδες του είδους. Για παράδειγμα μια υποτυπώδης μονάδα εγκατεστημένη σε ένα χώρο επιφάνειας 70 τμ και ύψους 5 μέτρων μπορεί να παράξει 13 τόνους βιοκαυσίμου ετησίως.

Πέραν των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων με την εξοικονόμηση πολλών χιλιάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, η ππαραγωγή βιοκαύσιμου από αλιευτικά υπολείμματα μπορεί να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια του “ευάλωτου” σε μπλακάουτ Βιετνάμ, την ώρα που η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα θα τριπλασιαστεί ως το 2020.

Ωστόσο, πέρα από την έλλειψη υποδομών και τις κυβερνητικές “αγκυλώσεις” υπέρ των ορυκτών καυσίμων, οι “οπαδοί” της ενεργειακής αξιοποίησης έχουν να αντιμετωπίσουν τις βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων, αλλά και ζωοτροφών που έχουν ανάγκη από τα ζωικά έλαια των ψαριών.

Πλούσιες πηγές ιχθυελαίων είναι ακόμα η Βραζιλία και η Κένυα.

Πηγή:econews