Η κοινωνικοποίηση καθυστερεί τα γηρατειά
6 Μαρτίου 2013
Οι ηλικιωμένοι που αθλούνται τακτικά, έχουν κοινωνική ζωή, δεν καπνίζουν και είναι τουλάχιστον απόφοιτοι λυκείου, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τις πνευματικές τους ικανότητες, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.
Η Δρ Αλεξάντρα Φιόκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο, παρακολούθησε 2.500 άτομα ηλικίας 70 έως 79 ετών επί οκτώ χρόνια, ελέγχοντας τακτικά στο διάστημα αυτό τις γνωσιακές τους ικανότητες.
Βάσει της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology, στο 53% των περιπτώσεων παρατηρήθηκε μείωση των εγκεφαλικών λειτουργιών σε φυσιολογικά επίπεδα ανάλογα με τη γήρανση, στο 16% παρατηρήθηκε ουσιαστική απώλεια ικανοτήτων, ενώ αντίθετα το 30% διατήρησε, ή ακόμη και βελτίωσε τις ικανότητές του. Οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια τους παράγοντες που συνέβαλαν στη διατήρηση των πνευματικών ικανοτήτων της τελευταίας ομάδας και διαπίστωσαν ότι το προφίλ των ατόμων αυτών ήταν πολύ συγκεκριμένο: όσοι γυμνάζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τις νοητικές τους λειτουργίες σε σχέση με αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή, ενώ οι μη καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες έναντι των καπνιστών.
Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι έχουν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου έχουν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν σε πνευματική εγρήγορση, ενώ όσοι είναι επαγγελματικά ενεργοί, ασκούν εθελοντική εργασία και έχουν σύντροφο έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τις νοητικές τους ικανότητες για μεγαλύτερο διάστημα.
Πηγή: cypriahealth.com