ΓενικάΘεολογία και ΖωήΟρθόδοξη πίστη

Μπαίνεις στο Διαδίκτυο! Αλλά πως βγαίνεις;

10 Δεκεμβρίου 2013

Μπαίνεις στο Διαδίκτυο! Αλλά πως βγαίνεις;

634836787547764000871009F8ADD87B83F84A3AB75594B029_600_400_-417314523

Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλος

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο, καλοί μου φίλοι, είναι βέβαια σήμερα πανεύκολη. Δεν το συζητάμε! Όλες δε οι τεχνολογικές εξελίξεις προς το που κατατείνουν; Μα στο να γίνεται κάθε φορά όλο και πιο εύκολη η πρόσβαση αυτή! Οι ταχύτητες αυξάνονται, οι συσκευές πληθαίνουν, όπως και οι εφαρμογές των συσκευών αυτών.

Οι υπολογιστές έγιναν προσωπικοί, φορητοί και τώρα ταμπλέτες. Ακόμη κι αυτά τα κινητά μεταβλήθηκαν σε θύρες πρόσβασής μας στο διαδίκτυο. Μάλιστα η προσωπική τεχνολογία, όπως αποκαλείται αυτή η εξέλιξη, ουσιαστικά έγινε για το διαδίκτυο, για να το έχουμεανά πάσα στιγμή στα χέρια μας και στην τσέπη μας! Ως προσωπικό μας αξεσουάρ, ας πούμε…

Λοιπόν, πανεύκολα και με το πάτημα ενός κουμπιού η  με την αφή του πλέον, μπαίνει κανείς στον απέραντο αυτό εικονικό κόσμο, τον αποκαλούμενο και κυβερνοχώρο. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις, ούτε δε και ικανότητες γι’ αυτό. Τόσο εύκολο και προσβάσιμο έγινε. Όπως και στην τηλεόραση, για παράδειγμα, κι ακόμη πιο εύκολα κι απ’ αυτήν!

Τόερώτημα τώρα που τίθεται, είναι τούτο: Άραγε πως βγαίνει κανείς απ’ αυτό; Ένα ερώτημα που έχει να κάνει με:· Με τήν ευκολίακαίνάβγείς!

· Με τόν χρόνο, πού θα απαιτηθεί, μέχρι να βγείς!

· Με το τι απεκόμισες ώσπου να κατορθώσεις να βγεις!

Να τι θέλουμε να πούμε…

Το νά βγείς δεν είναι καθόλου εύκολο, όπως είναι το νά μπείς! Γιατί όλα είναι έτσι φτιαγμένα για να μείνεις! Να δεις και τούτο κι εκείνο, να επισκεφθείς κι αυτό και το άλλο, να κατεβάσεις κείμενα, εικόνες, ταινίες, μουσικά κομμάτια κ.λπ., να επικοινωνείς με πλήθος ανθρώπων, να παίζεις ασταμάτητα… Είναι τόσο δελεαστική η κατάσταση που… δεν σου επιτρέπει να φύγεις! Κι αλλοίμονοάν είσαι «κολλημένος» σε κάτι ήάνέχεις το διαδίκτυο ως καταφύγιο στα ψυχολογικά και τα υπαρξιακά σου προβλήματα. Τότε είναι πολύ δύσκολο να βγεις ακόμη και για τις προσωπικές σου ανάγκες! Έπειτα όλα είναι φτιαγμένα, για να μείνεις όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται! Όχι μόνο για μία ματιά, για να αντλήσεις κάτι χρήσιμο, για να κατεβάσεις κάτι πολύ απαραίτητο και ωφέλιμο, αλλά και για να αφιερώσειςόλο τον ελεύθερο χρόνο σου, κι άνήταν δυνατό όλο τον χρόνο της ζωής σου! Τέλος, είναι και το αν βγαίνεις όχι μόνο ψυχικά και πνευματικά αβλαβής, αλλά και ωφελημένοςόσο γίνεται. Όπωςακριβώς κατόρθωμα δεν είναι το να μπεις στην αίθουσα του κινηματογράφου, που κι αυτή πολύ θελκτική είναι από πλευράς τεχνολογικής, αλλά κατόρθωμα είναι να κατορθώσεις να βγεις πραγματικά ψυχαγωγημένος. Γιατί αν βγαίνεις σκοτισμένος και όχι φωτισμένος, αν φεύγεις με ενοχές, αν το ψυχικό κενό μέσα σου μεγάλωσε, αντί να μικρύνει, αφήνοντάς το, τότε σε τι σε ωφέλησεη μεγάλη ευκολία με την οποία μπήκες; Η ποιό το κέρδος σου απ’ τον πραγματικά απολαυστικόήχο, τις (τρισδιάστατες) εικόνες και την όληεντυπωσιακή τεχνική; Το αντίθετοακριβώςέγινε.  Όλα αυτά έπαιξαν το ρόλο τους στο να σε ζημιώσουν…

Αλλ’ ενώ το νά μπεί κανείς στο διαδίκτυο είναι πάρα πολύ εύκολο, όπως είπαμε, αφού δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερες γνώσεις ούτε και ικανότητες, τό να βγεί θέλει όλη τήβαρύτητατήςπροσωπικότητάςμας. Δηλαδήαπαιτεί…

· Τόόραμα, που έχει κανείς, για το διαδίκτυο και τη χρήση του!

· Τον συγκεκριμένο σκοπό, για τον οποίο μπαίνει!

· Τάόρια, που από μόνος του θέτει στον εαυτό του, κατά την είσοδό του σ’ αυτό!

· Τίςαξίες και τα ιδανικά, που έχει κατά την παραμονή του εκεί!

· Την συνέπεια, με την οποία τα υπηρετείόλα αυτά!

· Την πειθαρχία, που τον διακρίνει κ.λπ.!

Μέ άλλα λόγια τό διαδίκτυο, χάρις σ’ αυτήνακριβώςτήνιδιότητάτου, δηλαδήτήνευκολία, πούσούπαρέχει, γιάνάμπαίνειςκαίτήνπολύμεγάληδυσκολία, πούσούβάζειγιάνάβγείς, είναικαλό. Άριστο. Και τούτο γιατί δοκιμάζει χαρακτήρες, εξετάζει τις προσωπικότητες, αναδεικνύει τους πραγματικά ισχυρούς!

Ίσωςαύριο, μέτίςτεχνικέςπούήδηυπάρχουν (αλγόριθμουςκ.λπ) θάμπορούσαννάκαταγράψουντόπροφίλκάθεχρήστηαπότήνόλησυμπεριφοράτουκατάτήνλεγόμενη «πλοήγησή» τουσ’ αυτό. Ήήδη το κάνουν;

Οι πολυεθνικές, λέει, εκμεταλλεύονται ποικιλοτρόπως αυτό που προκύπτει απ’ τις έρευνες. Ότι δηλαδή οι περισσότεροι «σερφάρουν» στο διαδίκτυο χωρίς συγκεκριμένο στόχο!

Αλλά κι αυτοί που λένε πως έχουν στόχους, άραγε ποιούς έχουνακριβώς;

· Είναιοστόχος, γιάνάωφελήσουνήγιάνάβλάψουντούςάλλους;

· Είναιοστόχος, γιάνάωφεληθούνήγιάνάβλαφτούνοιίδιοι;

· Είναιο στόχος, για να προάγουν τα καλά τους έργαή για να πολλαπλασιάσουν τις παρανομίες τους;

Οιέρευνεςκαίοιστατιστικές, πούκάθετόσοέρχονταιστήδημοσιότητα, όλοκαίθάμάςμιλούνγιάτάθύματα…

 · Αυτών που είναι κολλημένοι –  εξαρτημένοιαπ’ το διαδίκτυο! Δηλαδή εκείνων που δεν μπορούν να βγουν απ’ αυτό!

· Αυτών που αφιερώνουν πιο πολύ χρόνο, απ’ ότι κάποιοι άλλοι στην τηλεθέαση. Δηλαδή εκείνων που μπήκαν για δέκα λεπτά κι έφαγαν την ημέρα τους η καλύτερα τη νύχτα τους! Μία κατάσταση, που θυμίζει το ανέκδοτο με τον βραδύγλωσσο εκείνο, που ζήτησε να του δώσουν 10 λεπτά χρόνο, για να τους μιλήσει για… 1 ώρα!

· Αυτών που δεν μπορούν κλείνοντας τον υπολογιστή τους να πουν: Δόξα Σοι ο Θεός! Βρήκα αυτό που ήθελα, έκανα το καθήκον μου, βγήκα τόσο κερδισμένος…

Τελικά, που καταλήγουμε παιδιά;

 Πως όλα, μα όλα, είναι θέμα αξιών και προσανατολισμού. Η τεχνολογία θα μας τα παρέχει όλα, όπως και όλαόλο και πιο πολύ θα τα εξελίσσει και θα τα τελειοποιεί. Δικό μας θέμα είναι να την χρησιμοποιούμε και να μη μας χρησιμοποιεί. Και σ’ αυτή την πάλη μαζί της, όλο και θα χάνουν οι αδύναμοι, όλο και κερδισμένοι θα βγαίνουν οι ικανοί…

          (Πηγή: «Ορθόδοξος Τύπος», 8/11/2013)

 

 

Πηγή: hristospanagia.gr