Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Έληξε το “μαρτύριο” της σταγόνας στο μακροβιότερο πείραμα του κόσμου (video)

8 Μαΐου 2014

Έληξε το “μαρτύριο” της σταγόνας στο μακροβιότερο πείραμα του κόσμου (video)

peirama-stagonas-114337

Στο τελικό του στάδιο έφτασε το μακροβιότερο εργαστηριακό πείραμα του κόσμου που εξελίσσεται εδώ και 84 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

Οι επιστήμονες είχαν τη χαρά να καταγράψουν τη στιγμή της κορύφωσης όταν μια σταγόνα πίσσας κύλησε σε ένα γυάλινο δοχείο.

Η πειραματική διάταξη αποτελείται από έναχωνί γεμάτο πίσσα που καταλήγει σε ένα γυάλινο δοχείο. Στόχος του φυσικού Τόμας Πάρνελ που έστησε το πείραμα το 1930 ήταν να δείξει ότι σε βάθος χρόνου, τα στερεά υλικά όπως η πίσσα ρέουν σαν υγρά.

Η σταγόνα πίσσας που έπεσε στο γυάλινο χωνί δεν ήταν η πρώτη. Είχαν προηγηθεί οκτώ με την τελευταία το 2000. Πριν από αυτή, η έβδομη σταγόνα, είχε πέσει το 1988.

—Η κατάρα της σταγόνας

Το εντυπωσιακό είναι ότι κανείς δεν είχε δει τις προηγούμενες οκτώ σταγόνες κατά τη στιγμή της πτώσης.

Ο επιστήμονας που επέβλεπε το πείραμα για 50 χρόνια, ο Τζον Μέινστοουν, που πέθανε τον περασμένο Αύγουστο στα 78 του χρόνια, έχασε το πέσιμο της σταγόνας κατά μία μέρα το 1977, κατά πέντε λεπτά το 1988 διότι βγήκε να φτιάξει ένα φλυτζάνι τσάι, ενώ το 2000 η πτώση της σταγόνας συνέπεσε με μια ολιγόλεπτη διακοπή ρεύματος και παρότι βρισκόταν στο εργαστήριο δεν την είδε ποτέ.

Η σύγχρονη τεχνολογία κατέστησε την παρακολούθηση της σταγόνας από μαρτύριο υπόθεση ρουτίνας καθώς το πείραμα παρακολουθούν τρεις βιντεοκάμερες και 25.000 άτομα από 158 χώρες μέσω της ιστοσελίδας theninthwatch.com.

«Είμαστε ανυπόμονοι να δούμε τι θα συμβεί στην ένατη σταγόνα» λέει ο νέος επιβλέπων του πειράματος, ο καθηγητής Άντριου Γουάιτ. «Μπορεί να πέσει γρήγορα ή μπορεί να κάνει χρόνια να ξεκολλήσει από την επικείμενη δέκατη σταγόνα».

Αντίστοιχο πείραμα διεξάγεται στο Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου, όπου οι ερευνητές παρακολουθούν ένα χωνί με πίσσα από τη δεκαετία του 1940. Η τελευταία σταγόνα έπεσε το 2013 και ήταν η πρώτη που βιντεοσκοπήθηκε.

Πηγή:econews