Φυστίκια Αιγίνης θερμαίνουν οικολογική πόλη 200.000 κατοίκων
7 Μαΐου 2014
Μια νέα οικολογική πόλη που χτίζεται λίγα χιλιόμετρα μακρυά από το Γκαζιαντέπ της νοτιοκεντρικής Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία, πρόκειται να αποκτήσει “πράσινη” θέρμανση που θα βασίζεται στο σημαντικότερο ίσως προϊόν που παράγει η περιοχή: τα φυστίκια.
Η Τουρκία είναι ένας από τουςσημαντικότερους εξαγωγείς φυστικιών παγκοσμίως με 6.800 τόνους μόνο το 2013. Το Γκαζιαντέπ στη νότια άκρη της γειτονικής μας χώρας παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες φυστικιών με εξαγωγές της τάξης των 4.000 τόνων πέρυσι.
Σύμφωνα με την Σεντά Μουφτίογλου Γκιουλέκ, ειδική στην πράσινη δόμηση που εργάζεται στον τοπικό δήμο “η δυναμική του Γκαζιαντέπ στην παραγωγή φυστικιών είναι γνωστή, όπως και η σημαντική ποσότητα των κελυφών που απορρίπτονται”.
“Σχεδιάζουμε να παράξουμε ανανεώσιμο βιοαέριοαπό την καύση των κελυφών των φυστικιών” δήλωσε η Γκιουλέκ στο AFP.
“Σκεφτήκαμε ότι μια οικολογική πόλη θα μπορούσε να θερμανθεί από τα φυστίκια διότι όταν σχεδιάζεις τέτοιου είδους περιβαλλοντικά φιλικά συστήματα,εξετάζεις τους φυσικούς πόρους που διαθέτεις” πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τα υποπροϊόντα της επεξεργασίας φυστικιών θα μπορούσαν να καλύψουν της ανάγκες θέρμανσης της περιοχής σε ποσοστό 60%.
Η θερμότητα θα χρησιμοποιηθεί τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά κτήρια.
Η νέα οικολογική πόλη, δέκα χιλιόμετρα μακρυά από το Γκαζιαντέπ, θα καλύψει μια έκταση 32000 στρεμμάτων και θα φιλοξενήσει 200.000 κατοίκους.
Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης των περίφημων φυστικιών Αιγίνης και στην Ελλάδα. Λέμε τώρα.
Πηγή:econews