Σιδερένιο μετεωρίτη εντόπισε το Curiosity
28 Ιουλίου 2014
Σκόνταψε επάνω του, πηγαίνοντας σε πλαγιές ενός βουνού στον Άρη
Πασαντίνα, Καλιφόρνια
Σιδερένιοι μετεωρίτες πέφτουν και στη Γη, είναι όμως πολύ πιο σπάνιοι από τους λεγόμενους χονδριτικούς μετεωρίτες, οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από πέτρα και έχουν διαφορετική προέλευση.
Οι χονδρίτες πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν από τη συσσωμάτωση κόκκων σκόνης στο νεαρό Ηλιακό Σύστημα, ενώ οι μεταλλικοί μετεωρίτες προέρχονται πιθανότατα από τους μεταλλικούς πυρήνες μεγάλων αστεροειδών που διαλύθηκαν σε κοσμικές συγκρούσεις.
Ο μετεωρίτης που εντόπισε το Curiosity, με το παρατσούκλι «Λίβανος», έχει πλάτος δύο μέτρων και είναι χωρισμένος σε δύο τμήματα.
Παρόμοια ευρήματα
Παρόμοιοι μετεωρίτες είχαν εντοπιστεί στον Άρη και από τα ρομπότ Spirit και Opportunity της NASA.
Η παραπάνω εικόνα συνδυάζει κυκλικές εικόνες υψηλής ανάλυσης που λήφθηκαν με την κάμερα του βραχίονα του Curiosity και εικόνες χαμηλότερης ανάλυσης από την κύρια κάμερα του ρομπότ.
Το Curiosity προσεδαφίστηκε το 2012 στον Κρατήρα Γκέιλ του Άρη με σκοπό να ερευνήσει το κατά πόσον ο Άρης ήταν ποτέ φιλόξενος για τη ζωή.
Ήδη έχει ανακαλύψει ότι ο κρατήρας ήταν κάποτε γεμάτος νερό μέσα στο οποίο θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί μικροβιακή ζωή.
Τελικός προορισμός του Curiosity είναι το Μάουντ Σαρπ, ένα βουνό που ορθώνεται στο κέντρο του κρατήρα και θα επιτρέψει στο ρομπότ να μελετήσει αρχαιότερα πετρώματα.
Βαγγέλης Πρατικάκης
Πηγή: tovima.gr