Ένα γεύμα που δεν άρεσε
28 Σεπτεμβρίου 2014
Αν και πολλά από τα βυζαντινά φαγητά μοιάζουν να είναι πολύ κοντά στις νεοελληνικές γευστικές συνήθειες, όπως τα σκορδάτα και τα κρασάτα κρέατα, ορισμένοι συνδυασμοί γεύσεων της βυζαντινής μαγειρικής σήμερα θα μας φαίνονταν ασυνήθιστοι.
Είναι γνωστή η συνταγή του κατσικιού που γεμιστό με σκόρδα, πράσα και κρεμμύδια και περιχυμένο με γάρον, έστειλε ως δώρο για να τιμήσει ή να πικάρει (;) ο Νικηφόρος Φωκάς στον απεσταλμένο της Δύσης «Λιουτπράνδο της Κρεμόνας» και το οποίο δεν εκτίμησε βέβαια καθόλου ο πικρόχολος αυτός άνθρωπος από την «καθυστερημένη» γαστρονομικά Δύση.
Όλη βέβαια η διπλωματική αποστολή του Λιουτπράνδου είχε καταλήξει σε αποτυχία (είχε πάει στην Πόλη για να διαπραγματευτεί το συνοικέσιο της Θεοφανώς, πορφυρογέννητης κόρης του Ρωμανού Β’ με το γιο του Όθωνα Α΄) και το γεγονός αυτό αποτελεί ένα από τα πολλά επεισόδια της <<δύσκολης>> σχέσης των Βυζαντινών με τη Δύση
Πηγή: facebook.com