Πεμπτουσία

Διακοσμημένα μεταβυζαντινά χειρόγραφα

4 Φεβρουαρίου 2015

Διακοσμημένα μεταβυζαντινά χειρόγραφα

Εκδόθηκε από το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών το βιβλίο με τίτλο: Τα διακοσμημένα χειρόγραφα του Επισκόπου Γάνου και Χώρας Ιακώβου (πρωην Σιμωνοπετρίτου). Το βιβλίο ασχολείται με έναν αξιόλογο καλλιγράφο και διακοσμητή χειρογράφων της μεταβυζαντινής περιόδου, η οποία ακολούθησε μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453).

kadas2

Πρόκειται για τον ελάχιστα γνωστό μέχρι τώρα Ιάκωβο, που ζει προς το τέλος του 16ου και σε όλο το α΄ μισό του 17ου αι. και αναφέρεται στην αρχή ως Σιμωνοπετρίτης ιερομόναχος και, στη συνέχεια, ως επίσκοπος α) Σίδης και β) Γάνου και Χώρας ή και, απλώς, ως πρώην αρχιερεύς.

Το βιβλιογραφικό έργο του Ιακώβου αποτελείται από δεκατέσσερα χειρόγραφα, τα οποία χρονολογούνται ανάμεσα στο α΄ τέταρτο του 17ου αι.-1650 περ. και παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον από την άποψη της γραφής και της διακόσμησής τους.

Ειδικότερα αυτά: α) διακρίνονται για την καλλιτεχνική τους ποιότητα, β) παρέχουν σίγουρα μία καλή εικόνα των ελληνικών χειρογράφων αυτής της εποχής, γ) εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας σχετικά με τη βιβλιογραφική δραστηριότητα, κυρίως στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, δ) προσφέρουν χρήσιμα στοιχεία για την παρουσία εκεί, τη ζωή και το έργο ενός ακόμη λαμπρού καλλιγράφου, σπουδαίου μουσικού και ικανού διακοσμητή χειρογράφων, ε) βοηθούν στη διαχρονική μελέτη της ελληνικής παλαιογραφίας, στ) αποτελούν αναμφίβολα αντικείμενο έρευνας και ουσιαστική συμβολή στη μελέτη της λεγόμενης μεταβυζαντινής, και στη συνέχεια νεοελληνικής, ζωγραφικής και ζ) συμπληρώνουν τη σχετική βιβλιογραφία και ιδιαίτερα το φωτογραφικό υλικό από αυτήν την εποχή, που, αν και είναι πολύ σπουδαίο, ό,τι έχει δημοσιευτεί μέχρι τώρα εξακολουθεί να θεωρείται ακόμα αρκετά περιορισμένο.