Ιατρικός Τουρισμός: Εξειδίκευση με προοπτική!
18 Απριλίου 2015
Τα τελευταία 50 χρόνια η τουριστική βιομηχανία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της Ευρωπαϊκής οικονομίας και σύμφωνα µε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, θα παραμείνει και τα επόμενα χρόνια.
Μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης έχει και ο Ιατρικός Τουρισμός, ο οποίος μπορεί να αναπτύσσεται ταχέως στη διεθνή αγορά, αλλά είναι άκρως ανταγωνιστικός, γιατί πολλές χώρες έχουν διαμορφώσει υψηλής στάθμης ολοκληρωμένες υπηρεσίες και προγράμματα. Η χώρα μας έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόσο στον τομέα των υπηρεσιών υγείας όσο και στον ξενοδοχειακό-τουριστικό τομέα να πρωταγωνιστήσει, ικανοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προσδοκίες ενός ιδιαίτερα διαφοροποιημένου και απαιτητικού ειδικού τουριστικού κοινού.
Η έρευνα της McKinsey του 2011, τοποθετεί τον Ιατρικό Τουρισμό μεταξύ των 8 αναπτυξιακών μοχλών της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την άποψη σημαντικών δυνάμεων της ιδιωτικής υγείας και του κλάδου του τουρισμού που επιχειρούν με μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα να τοποθετήσουν την Ελλάδα στο χάρτη της νέας αυτής αγοράς.
Μελέτη του καθηγητή Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Τούντα, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος , κατέληξε στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα σε βάθος δεκαετίας δύναται να αντλήσει από τον ιατρικό τουρισμό 2 δισ. Ευρώ, με την προσέλευση 400.000 ασθενών, κυρίως από Ε.Ε., Ρωσία, ΝΑ Ευρώπη, Μέση Ανατολή, ΗΠΑ και Κίνα. Το άμεσο οικονομικό όφελος για τη χώρα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως σημαντικά θα είναι και τα έμμεσα οφέλη με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, καθώς και με την αξιοποίηση υποδομών και ανθρώπινων πόρων στον τομέα της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας.
ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ο όρος «ιατρικός τουρισμός» δηλώνει δύο κατηγορίες υπηρεσιών:
- Τη διαχείριση ιατρικών αναγκών για επισκέπτες ο οποίοι βρίσκονται σε ξένη χώρα για ταξίδι διακοπών, ή για επαγγελματικό ταξίδι, ή για προσωρινή εγκατάσταση. Περιλαμβάνει επείγοντα περιστατικά υγείας (π.χ. καρδιακό επεισόδιο) ή τακτικές υγειονομικές ανάγκες για χρόνια νοσήματα (π.χ. αιμοκάθαρση νεφροπαθών).
- Τον «Ιατρικό Τουρισμό Επιλογής» (elective medical tourism), όπου ο ασθενής επιλέγει να ταξιδέψει για να λάβει μια συγκεκριμένη ιατρική υπηρεσία, παρακινημένος από παράγοντες όπως: το κόστος της υπηρεσίας, η ποιότητα της υπηρεσίας και συνολικά της υγειονομικής περίθαλψης, ο χρόνος αναμονής στη χώρα προέλευσης του για την παροχή παρόμοιας υπηρεσίας, η ευκαιρία να συνδυάσει ιατρική φροντίδα με ψυχαγωγία/ ταξίδι.
Πέρα από τον ιατρικό τουρισμό όπως ορίζεται εδώ, και όπως τον εννοούν οι ειδικευμένοι διεθνείς φορείς, υπάρχουν στη διάθεση των επισκεπτών, υπηρεσίες όπως spa, ιαματικά λουτρά, κέντρα αδυνατίσματος, που εντάσσονται μάλλον στον ευρύτερο όρο «τουρισμός υγείας» ή «ευεξίας» (health tourism, wellness).
ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ο ιατρικός τουρισμός είναι ένα σύνθετο σύνολο από υπηρεσίες, όπου μετέχουν:
- Πάροχοι υγείας (νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, ιατροί, νοσηλευτές)
- Πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας και μεταφοράς (ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρίες, επιτόπια μετακίνηση)
- Ασφαλιστικοί οργανισμοί υγείας (ιδιωτικές εταιρίες, φορείς κοινωνικής ασφάλισης)
- Οργανισμοί πιστοποίησης υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού.
- Medical Tourism facilitators.
Ο ρόλος των τελευταίων είναι κομβικός. Οι Facilitators δεν είναι μόνον οργανισμοί μάρκετινγκ, αλλά λειτουργούν ως αξιολογητές ποιότητας, δημιουργούν πακέτα (ιατρικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες), και οργανώνουν την ιατρική συμβουλή και αξιολόγηση των αναγκών του ασθενή πριν από το ταξίδι και την ιατρική παρακολούθηση μετά τη θεραπεία. Έχουν κεντρικό ρόλο στο οικοσύστημα.
Πηγές:
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ :
http://www.grhotels.gr/GR/BussinessInfo/News/Lists/List/Attachments/360/MEDICAL%20TOURISM%20FINAL%20ALL.pdf
Ιατρικός τουρισμός: το μεγάλο στοίχημα, του Γιάννη Τούντα, Άρθρο στην Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22-1-2014,
http://www.kathimerini.gr/553195/opinion/epikairothta/politikh/iatrikos-toyrismos-to-megalo-stoixhma
Ο ιατρικός τουρισμός σε μία 10ετία μπορεί να αποφέρει έσοδα 2 δισ., Άρθρο στην Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, http://www.kathimerini.gr/786609/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/o-iatrikos-toyrismos-se-mia-10etia–mporei-na-apoferei-esoda-2-dis
Σημείωση
Στα πλαίσια ανάπτυξης του ιατρικού τουριστικού προϊόντος, η TEMOS Hellas εγκαινιάζει το Διεθνές πρόγραμμα εκπαίδευσης του Οργανισμού Temos, με αντικείμενο την Επαγγελματική Εξειδίκευση και Πιστοποίηση για Ειδικούς Συντονιστές-Διαμεσολαβητές Ιατρικού Τουρισμού (Medical Tourism Coordinators), στην Ελλάδα.
Η ολοκληρωμένη και συνεχής εκπαίδευση των κατάλληλων επαγγελματιών για τη νέα αυτή ειδικότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την διαμόρφωση και ανάπτυξη της αγοράς του Ιατρικού Τουρισμού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να οδηγεί σε διεθνή και ευρεία αναγνώριση προσόντων, σε δύο επίπεδα επαγγελματικής πιστοποίησης ανάλογα με το εκπαιδευτικό υπόβαθρο και την εξειδικευμένη επαγγελματική εμπειρία των εκπαιδευομένων:
Επίπεδο 1: Medical Tourism Assistant Coordinator
Επίπεδο 2: Medical Tourism Executive Coordinator
Φορέας Υλοποίησης Προγράμματος: Κέντρο Εκπαίδευσης για επαγγελματίες ΝΕΑ ΓΝΩΣΗ.