Πεμπτουσία

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2015

17 Μαΐου 2015

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2015

kykladoc-thumb-large

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει και φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Κυριακή 17 & τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 με θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», με μια σειρά δράσεων.

Την Δευτέρα 18 Μαΐου το πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες για όλους, μικρούς και μεγάλους. Πιο συγκεκριμένα:

| 10.00-21.00
Eλεύθερη είσοδος σε όλες τις εκθέσεις του Μουσείου
Μόνιμες Συλλογές και στην περιοδική έκθεση Ίασις

Mera-NyxtaΒ©StavrosPetropoulos-89
| 11:00-13:00
Εκπαιδευτικά προγράμματα για τα Ειδικά Σχολεία Κωφών και Βαρήκοων Αττικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γέφυρες Επικοινωνίας.

| 19.00
Δημόσια Συζήτηση: Παρόν και μέλλον των αρχαιολογικών μουσείων
στο πλαίσιο του κύκλου δημόσιων συζητήσεων και διαλέξεων με θέμα Κοινωνία & Παρελθόν που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών.
Ομιλητές
Άγγελος Δεληβορριάς, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη
Αναστασία Τούρτα, Επίτιμη Διευθύντρια Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων
Νίκος Σταμπολίδης, Καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Συντονίστρια
Δέσποινα Καταπότη, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεωρίας Πολιτισμού και Ψηφιακού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Αιγαίου

47

 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1986 με σκοπό να στεγάσει τη συλλογή με έργα Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης των Νικολάου και Αικατερίνης Γουλανδρή. Το Μουσείο στεγάζεται σε ειδικά σχεδιασμένο κτίριο στην οδό Νεοφύτου Δούκα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ από το 1991 έχει επεκταθεί και σε νέα πτέρυγα, στο νεοκλασικό Μέγαρο Σταθάτου, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου.

Το Ίδρυμα Νικολάου Π. Γουλανδρή, στο οποίο ανήκει από το 1985 η συλλογή, είναι αφιερωμένο, σύμφωνα με το καταστατικό του, στη μελέτη και διάδοση του πολιτισμού του Αιγαίου, από την προϊστορική περίοδο μέχρι τους νεώτερους χρόνους. Τους σκοπούς του Ιδρύματος υπηρετεί η μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά και οι διάφορες περιοδικές εκθέσεις που οργανώνονται με θέματα από τον ευρύτερο χώρο της Ελληνικής Τέχνης, ενώ συχνά φιλοξενούνται και εκθέσεις οργανωμένες από άλλους φορείς.

802983-253-1(1)-802983

Τα 350 περίπου αντικείμενα Κυκλαδικής τέχνης που εκτίθενται στον πρώτο όροφο του κεντρικού κτιρίου (είσοδος από Νεοφύτου Δούκα) αποτελούν μία από τις σημαντικότερες Κυκλαδικές συλλογές στον κόσμο. Εκτίθενται αντικείμενα σε πηλό, μέταλλο και μάρμαρο, κατασκευασμένα από τους κατοίκους των Κυκλάδων κατά την 3η χιλιετία π.Χ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα μαρμάρινα ειδώλια, γυναικείες κυρίως μορφές που έχουν σκαλιστεί στο κυκλαδίτικο μάρμαρο με αφαιρετικό, υποβλητικό τρόπο. Στην έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης περιλαμβάνονται αντιπροσωπευτικά παραδείγματα από όλες τις κατηγορίες Κυκλαδικών ειδωλίων και των άλλων έργων του Κυκλαδικού πολιτισμού.Στη συλλογή της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης περιλαμβάνονται έργα ελληνικής τέχνης από την εποχή του Χαλκού (2η χιλιετία π.Χ.) μέχρι την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο (4ος αι. μ.Χ.). Αντιπροσωπεύονται οι κυριότερες κατηγορίες της ελληνικής τέχνης, όπως η κεραμική, ειδωλοπλαστική και γλυπτική όλων των περιόδων, ενώ περιλαμβάνονται και αντικείμενα διαφόρων περιόδων από χαλκό, γυαλί, πολύτιμα μέταλλα, καθώς και μια χαρακτηριστική συλλογή νομισμάτων από τις Κυκλάδες.