Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Γεωπόνε, πώς να φροντίζω τα φυτά του μπαλκονιού;

1 Ιουνίου 2015

Γεωπόνε, πώς να φροντίζω τα φυτά του μπαλκονιού;

 Δύο φύλλα από τη γαρδένια


Δύο φύλλα από τη γαρδένια

του Κώστα Λιονουδάκη

Τα περισσότερα φυτά που έχω σε γλάστρες στο μπαλκόνι, λεμονιά, τριανταφυλλιά, πασχαλιά, γαρδένια, ορτανσία, παρουσιάζουν φύλλα που γίνονται καφέ στις άκρες, όπως αυτά της φωτογραφίας.

Μετά πέφτουν και πολλά από αυτά τα φυτά ξεραίνονται ενώ άλλα επιβιώνουν και βγάζουν καινούργια φύλλα. Δεν φαίνεται κάποιο έντομο στα φύλλα τους ούτε σε όσα πέταξα παρατήρησα κάτι αυνήθιστο στις ρίζες. Δοκίμασα να τα ψεκάσω με μίγμα νερού, σαπουνιού, οινοπνεύματος, καφέ, σκόρδου και βασιλικού – δεν μπορώ να πω ότι είδα κάποιο αποτέλεσμα. Τα ποτίζω περίπου κάθε 3 ημέρες στην Αθήνα. Τι πιστεύετε πως φταίει και τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση

Φίλη bostanista,

Για τη φροτνίδα των φυτών του μπαλκονιού σας, έχω να πω τα παρακάτω:

1. Τα συμπτώματα που περιγράφετε δεν οφείλονται σε προσβολή εντόμου συνεπώς δεν ωφελεί να τα ψεκάσετε με μίγμα σαπουνιού και οινοπνεύματος.

2. Οι ξηράνσεις στις περισσότερες περιπτώσεις είναι έλλειψη θρεπτικών στοιχείων (καλίου, σιδήρου, μαγνησίου κλπ.)

3. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε πολύ καιρό να προσθέσετε λίπασμα. Συνιστούμε προσθήκη σύνθετου υγρού βιολογικού λιπάσματος κάθε 20 μέρες καθώς και προσθήκη υγρού σιδήρου σε χηλική μορφή (θα τα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα ή φυτώρια).

4. Πολλές φορές, ενώ βάζουμε λίπασμα, δεν απορροφάται από το φυτό επειδή είναι πολύ καιρό στην ίδια γλάστρα και οι ρίζες έχουν πυκνώσει τόσο πολύ ώστε δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστούμε μεταφύτευση. Λίγο αργότερα, το φθινόπωρο, είναι εποχή κατάλληλη για μεταφυτεύσεις.

5. Πότισμα κάθε τρεις μέρες είναι κατάλληλο γι’ αυτή την εποχή. Πάντως το πολύ συχνό πότισμα σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί φυλλόπτωση.

6. Γαρδένια και ορτανσία θέλουν δροσερό περιβάλλον, σκιερό και προστατευμένο από ανέμους είτε βοριάδες είτε νοτιάδες. Είναι αρκετά ευαίσθητες. Όταν τις μεταφυτέψετε, χρειάζονται χώμα ειδικό για οξύφιλα με χαμηλό pH.

7. H λεμονιά σε γλάστρα είναι σίγουρα πιεσμένη αρκετά από τη ρίζα της. Καλό είναι να την κλαδεύουμε σε σφαιρικό σχήμα και να μην αφήνουμε μακρείς βλαστούς λαίμαργους γιατί χάνει δύναμη και εξαντλείται.

8. Τα μαυρίσματα σε φύλλα τριανταφυλλιάς μπορεί να είναι μύκητας μελανής κηλίδωσης. Ρίχνουμε θειάφι στα φύλλα για προστασία. Το θειάφι προστατεύει και από το άσπρισμα στα φύλλα (ωίδιο). Μη βρέχετε τα φύλλα της τριανταφυλλιάς γιατί βοηθάτε στην εξάπλωση των ασθενειών.

Όπως βλέπετε, τα πράγματα στα φυτά μας είναι πολυσύνθετα. Απαιτείται συνεχής προσοχή και φροντίδα. Στη διάθεσή σας για περισσότερες διευκρινίσεις.

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα «Tα Μυστικά του Κήπου» που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.
Πηγή: bostanistas.gr