Διαλέγω φυτά για την καλοκαιρινή σπορά
16 Ιουνίου 2015
Η μελιτζάνα, όπως και η ντομάτα, θέλει χώρο να αναπτυχθεί σωστά. Φυτεύουμε σε απόσταση 50-70 εκ. το ένα φυτό από το άλλο. Σε περίπτωση που έχουμε αρκετά γόνιμο χώμα και ο τόπος που καλλιεργούμε έχει έντονες ξηρασίες, τότε μπορούμε να τα φυτέψουμε στα 40 εκ. καθώς η μελιτζάνα θέλει αρκετό νερό και τα μεγάλα κενά θα ξεραίνουν το έδαφος.
Η πιπεριά είναι πιο ανθεκτική στο κλίμα της χώρας μας καθώς αντέχει ως φυτό στην έντονη ζεστή και την ξηρασία. Μπορεί να φυτευτεί σε απόσταση 40-60 εκ. το ένα φυτό από το άλλο. Προτιμά τα μικρά κενά, καθώς έτσι προστατεύεται από τον αέρα και στηρίζεται καλύτερα, και διαθέτει μικρά φύλλα που δεν ενοχλούν τα γειτονικά της φυτά.
Το αγγούρι και το πεπόνι μπορούν να φυτευτούν αρκετά κοντά το ένα με το άλλο, ειδικά αν αναρριχηθούν. Φυτεύονται σε αποστάσεις 20-40 εκ., ανάλογα με τη γονιμότητα του χώματός μας και της ποικιλίας. Το αγγούρι προτιμά τα χώματα που συγκρατούν το νερό ενώ το πεπόνι όχι και τόσο.
Το καλαμπόκι θέλει πολύ μικρή απόσταση φύτευσης, 15-30 εκ. μεταξύ των φυτών. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται από τον αέρα και γίνεται με μεγαλύτερη επιτυχία η γονιμοποίησή του. Επίσης τους αρέσουν τα χώματα που συγκρατούν την υγρασία.
Οι κολοκύθες και τα καρπούζια θέλουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Στα 70-90 εκ. ανάλογα με το έδαφος και την ποικιλία πάντα. Αυτά τα φυτά διαθέτουν μεγάλες ρίζες και απαιτούν χώρο με μαλακό χώμα για να διεισδύσουν.
Θα σπείρουμε ήλιους δίπλα στα αναρριχώμενα φυτά ώστε να δημιουργήσουμε ένα φυσικό στήριγμα για να αναρριχηθούν, καθώς το ηλιολούλουδο αναπτύσσει ένα δυνατό και ψηλό κορμό. Επίσης, εκτός από τα ευεργετικά του σπόρια, τα μεγάλα του άνθη προσκαλούν τους επικονιαστές που είναι απαραίτητοι για ένα επιτυχημένο μποστάνι.
Θα φυτέψουμε κατιφέδες και βασιλικούς περιφερειακά του μποστανιού μας, επειδή λειτουργούν σαν φυσικά εντομοαπωθητικά προστατεύοντας τους καρπούς μας από εχθρούς.
Θα τοποθετήσουμε πολύτιμα βότανα σε όποια κενά δημιουργηθούν, για να μας προσφέρουν τις πλούσιες γεύσεις τους στα φαγητά αλλά και για καλυτέρευση της ποιότητας των καρπών.
Πηγή: bostanistas.gr