Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Μαζεύω το πολύτιμο βρόχινο νερό

14 Οκτωβρίου 2015

Μαζεύω το πολύτιμο βρόχινο νερό

photo: craigjewell@Flickr

photo: craigjewell@Flickr

του Άντυ Παξινού.

Το νερό της βροχής ωφελεί όσο τίποτα τα φυτά μας και ιδίως τις φύτρες, που είναι ευαίσθητες στα χημικά πρόσθετα του νερού της βρύσης. Θα ήταν, λοιπόν, κρίμα αν αφήναμε το νερό της βροχής να χάνεται έτσι, ανεκμετάλλευτο. Το ίδιο ισχύει και για το νερό που αποθηκεύεται, επειδή σε αυτό δημιουργούνται άλατα από την οξείδωσή του και ανεβαίνει η αλκαλικότητα – στοιχείο καθόλου ωφέλιμο για τα λαχανικά μας. Οι σωλήνες και οι υδρορροές που μαζεύουν το νερό είναι η λύση για να συγκεντρώσουμε μεγάλη ποσότητα βρόχινου νερού σε λίγη ώρα.

 

Αν τοποθετήσουμε έναν κουβά ή μια λεκάνη στην απόληξη κάθε σωλήνα, θα τα γεμίσουμε σε μονάχα λίγα λεπτά με την πρώτη δυνατή βροχή. Όταν γεμίζουν οι κουβάδες, μπορούμε να τους αδειάζουμε σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή. Όσο μεγαλύτερη είναι η δεξαμενή μας, τόσο το καλύτερο. Το νερό στον κήπο ποτέ δεν περισσεύει αλλά βέβαια μπορούμε να περιορίσουμε τις ανάγκες μας.

Photo: maxinethomashomes.blogspot.gr

Photo: maxinethomashomes.blogspot.gr

 

Αυτήν την περίοδο όμως, εκτός από το βρόχινο νερό, έχουμε μια καλή ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε και τα χιλιάδες άγρια φυτά που μεγαλώνουν παντού για να φτιάξουμε υγρό λίπασμα για τα φυτά μας. Θα χρησιμοποιήσουμε το ένα δέκατο από την ποσότητα νερού που συλλέξαμε και θα το τοποθετήσουμε σε έναν κουβά με καπάκι, κατά προτίμηση μαύρου χρώματος, ώστε να απορροφά την ακτινοβολία του ηλίου.

Σε αυτόν θα αδειάσουμε μια σακούλα γεμάτη με άγρια φυτά που έχουμε μαζέψει από τον κήπο μας (ζιζάνια) ή από ένα γόνιμο λιβάδι ή ακόμα και από μια παρατημένη οικοδομή. Θα προτιμήσουμε τις τσουκνίδες, τις βρούβες, τις πικραλίδες, το γαϊδουράγκαθο και γενικά όσα φυτά είναι σε φάση ανθοφορίας αλλά δεν έχουν σποριάσει ακόμα. Αυτά τα φυτά περιέχουν πολλά ιχνοστοιχεία και αιθέρια έλαια, τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον κήπο μας. Θα τα αφήσουμε στο νερό για 10 ως 14 μέρες με το καπάκι κλειστό (για να αποφύγουμε και δυσάρεστες οσμές αλλά και για να αποτρέψουμε την εξάτμιση του νερού).

Photo: oldworldgardenfarms.com

Photo: oldworldgardenfarms.com

 

Θα χρειαστεί να το ανακατεύουμε μία φορά κάθε μέρα, ώστε να αναπτυχθούν όσο περισσότεροι αερόβιοι μικροοργανισμοί γίνεται, που τρέφουν τα φυτά μας. Όταν περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα, θα χρειαστεί να καθαρίσουμε το υγρό μας λίπασμα από τα φυτικά υπολείμματα με την χρήση μιας σήτας που θα περάσουμε στον λαιμό του κουβά μας. Το υγρό λίπασμα είτε θα το αραιώσουμε με το υπόλοιπο καθαρό νερό που φυλάξαμε για άμεση χρήση στα φυτά μας είτε θα το φυλάξουμε και θα το αραιώνουμε σε κάθε χρήση σε αναλογία ένα προς δέκα με το βρόχινο νερό που συλλέξαμε.

Το βιολογικό λίπασμα συνιστάται να χρησιμοποιείται μια με δύο φορές την εβδομάδα για τα φυτά που είναι σε καρποφορία και καθόλου για τα φυτά που είναι νεότερα των τριών εβδομάδων. Για αυτά θα φυλάξουμε έναν ακόμα κουβά, του οποίου το νερό θα καθαρίσουμε πολύ καλά με την χρήση μιας πυκνότερης σήτας ή ακόμα και ενός φίλτρου του καφέ.

Photo: jessycat_techie/Flickr

Photo: jessycat_techie/Flickr

 

Να μην ξεχάσουμε με τον ίδιο τρόπο να συλλέξουμε και λίγο νερό ακόμα για να γεμίζουμε το ψεκαστήρι για τις φύτρες μας, που δεν είναι τόσο απαιτητικές αλλά παραμένουν ευαίσθητες. Συλλέξτε το βρόχινο νερό κυρίως για αυτές, θα το εκτιμήσουν δεόντως και θα σας σαν ανταμείψουν με τα γλυκύτερα φρούτα τους επόμενους μήνες!

Συμβουλή: Προτιμήστε να μαζεύετε το νερό της βροχής λίγη ώρα μετά το ξεκίνημά της, γιατί η πρώτη βροχή που πέφτει είναι κάπως όξινη από τα καυσαέρια της ατμόσφαιρας. Αν βρέχει για δύο ή περισσότερες μέρες στη σειρά, χρησιμοποιήστε το βρόχινο νερό της δεύτερης μέρας.

Πηγή:  bostanistas.gr