Ξανά σε λειτουργία ο επιταχυντής του CERN
1 Μαρτίου 2010
VatopaidiFriend: «…λίγο μετά…» αυτή είναι η φράση κλεδί. Είναι γνωστό ότι κατέχουμε το 4% της γνώσεως. Ίσα με ένα «δέντρο»…του κήπου. Το υπόλοιπο 96% μήπως είναι ο Θεός;
«Ο επιταχυντής ξεκίνησε και πάλι. Η πρώτη ακτίνα (πρωτονίων) για το 2010 κυκλοφόρησε και προς τις δύο κατευθύνσεις», δήλωσαν οι υπεύθυνοι του CERN σε ένα σύντομο μήνυμα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων, κόστους 3,9 δισ. ευρώ, που βρίσκεται σε ένα υπόγειο τούνελ 27 χιλιομέτρων, κοντά στη Γενεύη, είχε διακόψει ξανά τη λειτουργία του τους τελευταίους δυόμισι μήνες.
Προηγουμένως, είχε λειτουργήσει δοκιμαστικά για λίγες εβδομάδες, ώστε να βεβαιωθούν οι τεχνικοί ότι είχε οριστικά ξεπεραστεί το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που είχε οδηγήσει στην αναγκαστική και μακρόχρονη διακοπή λειτουργίας του το Σεπτέμβριο του 2008, 10 μόνο μέρες μετά την πανηγυρική εγκαινίασή του.
Στο διάστημα της σύντομης επαναλειτουργίας του, τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ο επιταχυντής είχε πραγματοποιήσει πάνω από ένα εκατομμύριο συγκρούσεις σωματιδίων και είχε προλάβει να επιταχύνει τις ακτίνες πρωτονίων σε ενεργειακό επίπεδο, κάτι που ποτέ πριν δεν είχε επιτευχθεί στον κόσμο.
Οι συγκρούσεις έφτασαν το παγκόσμιο ρεκόρ ενεργειακού επιπέδου των 2,33 TeV (τεραηλεκτρονιοβόλτ) και προς τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις, κάτι που επέτρεψε στους φυσικούς να αποκτήσουν τα πρώτα στοιχεία τους. Μέχρι τότε, κανείς επιταχυντής δεν είχε ξεπεράσει τα 0,98 Tev, κάτι που είχε πετύχει ο ανταγωνιστικός Tevatron του εργαστηρίου Fermilab, έξω από το Σικάγο.
Το CERN τώρα θέλει να φτάσει τα 7 TeV (δηλαδή 3,5 TeV προς κάθε μια από τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις), πιθανώς μέχρι το τέλος Μαρτίου, και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο ενέργειας για 18 – 24 μήνες, ώστε να επιχειρήσει έτσι να αναδημιουργήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγο μετά το αρχικό «Μπιγκ Μπανγκ» της δημιουργίας.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ