Πεμπτουσία

Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία στην UNESCO (Κατερίνα Χουζούρη)

3 Δεκεμβρίου 2015

Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία στην UNESCO (Κατερίνα Χουζούρη)

Η τέχνη της μαρμαροτεχνίας και της μαρμαρογλυπτικής είναι γνωστό ότι γεννήθηκε σης Κυκλάδες.  Πρόκειται για μία τέχνη που συνεχίζεται ως τις μέρες μας, αναπτύχθηκε σε πολλά νησιά του Αιγαίου κυρίως όμως στην Τήνο, τόπο καταγωγής του Γύζη, του Λύτρα, του Χαλεπά, του Φιλιππότη κ.α.  Πολλά είναι και τα μνημεία αλλά και τα αγάλματα, τα οποία είναι έργα Τηνίων καλλιτεχνών, μαρμαρογλυπτών και μαρμαροτεχνητών.

ergates

Όψεις της μακραίωνης λαϊκής τέχνης της Μαρμαροτεχνίας, θα αναδειχθούν στο εξής ακόμη περισσότερο καθώς η Γενική Διάσκεψη της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενέκρινε την εγγραφή της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας, στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

09587-BIG (1)

Οι αφηγήσεις ζωής των ντόπιων λαϊκών μαστόρων, οι προφορικές παραδόσεις που συνδέονται με την τέχνη, οι εθιμικές λειτουργίες και πρακτικές που τη συνοδεύουν, αλλά και η σημασία της για τη συλλογική μνήμη και την ταυτότητα των ίδιων των Τηνίων, τα έργα τους, απαράμιλλης μαστοριάς και αισθητικής με πολύ βαθιές ρίζες στον χώρο και τον χρόνο, είναι μόνο κάποιες από τις πτυχές της παραδοσιακής αυτής τέχνης, που αναμένεται να αναδειχθούν.

09585-BIG

Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, είναι το τρίτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η Ελλάδα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο. Η απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής, συνοδεύεται από έπαινο για τον φάκελο που υποβλήθηκε και ιδιαίτερα για το δεκάλεπτο φιλμ «Μόνο τον μαντρακά βαστεί…», το οποίο αναφέρεται στην Τηνιακή Μαρμαροτεχνία σήμερα, των Σίλα Μιχάλακα και Γιάννη Δρίνη,  που συμπλήρωσε την τεκμηρίωση του στοιχείου. Το φιλμ αυτό προτείνεται ως πρότυπο για την ανάδειξη ανάλογων στοιχείων, της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κατερίνα Χουζούρη