Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Όταν το ψυγείο μιλάει στο πλυντήριο ρούχων και το ξυπνητήρι πετάει στο δωμάτιο!

5 Μαρτίου 2010

Όταν το ψυγείο μιλάει στο πλυντήριο ρούχων και το ξυπνητήρι πετάει στο δωμάτιο!

Όλα γίνονται στην κορυφαία διεθνή έκθεση υψηλής τεχνολογίας CEBIT, που πραγματοποιείται στο Ανόβερο της βόρειας Γερμανίας, εδώ και λίγες μέρες και θα διαρκέσει έως τις 6 Μαρτίου. Σε σημείο που το ψυγείο «μιλάει» στο πλυντήριο ρούχων, η τηλεόραση επικοινωνεί με το πλυντήριο πιάτων και το ξυπνητήρι πετάει μέσα στο δωμάτιο!
Ανάμεσα στα άλλα θαυμαστά πράγματα που επιδεικνύονται και θα αποτελέσουν το μέλλον της καθημερινής ζωής μας, υπάρχει και το -ευρισκόμενο ακόμα σε φάση τελειοποίησης- λογισμικό με το ελληνοπρεπές όνομα «Ύδρα» (Hydra), το οποίο επιτρέπει σε κάποιον, ενώ κάθεται στον καναπέ του, να ανάβει εξ αποστάσεως το πλυντήριο ρούχων στην κουζίνα, μέσω σήματος που στέλνει με το «έξυπνο» κινητό του, το οποίο είναι εφοδιασμένο με την κατάλληλη τεχνολογία. Αν, για κάποιο λόγο, το πλυντήριο ρούχων δεν «υπακούσει» στην εντολή σας, τότε μπορείτε να «διατάξετε» -πάλι από μακριά- το ψυγείο σας να δώσει εκείνο την εντολή στο πλυντήριο για να πάρει μπρος.

Από την άλλη, αν κάποιος φύγει διακοπές και καθ’ οδόν συνειδητοποιήσει ότι ξέχασε τις κουρτίνες ανοιχτές, με ένα μήνυμα (SMS) από το κινητό του μπορεί να ζητήσει από τον αυτόματο μηχανισμό των κουρτινών να ενεργοποιηθεί και, αν αυτός «αρνηθεί», τότε μπορεί να ζητήσει από την τηλεόρασή του να…βάλει ένα χεράκι.

Το καινοτομικό λογισμικό «Hydra» αποτελεί προϊόν τετραετούς έρευνας από δέκα φορείς (ανάμεσά τους το διάσημο γερμανικό Ινστιτούτο Φραουνχόφερ), με χρηματοδότηση από την ΕΕ. Βασικός «εγκέφαλος» πίσω από το έργο είναι ο Κρίστιαν Πράουζε, ο οποίος πιστεύει ότι εν καιρώ το προϊόν του δεν θα βρει πρακτική εφαρμογή μόνο σε σπίτια, αλλά και σε καταστήματα σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκθεση CEBIT έχει να επιδείξει πολλές ακόμα καινοτομίες, όπως ρομπότ που διδάσκουν κινέζικα, υπολογιστές που ελέγχονται με την κίνηση των ματιών και ξυπνητήρια που… πετάνε.

Ανάμεσα στις άλλες πρωτότυπες εφευρέσεις, υπάρχει το όμορφο και πανέξυπνο ρομπότ «Meet Amy», που μιλάει με λεξιλόγιο 400.000 προτάσεων και ο «εγκέφαλός» του έχει προγραμματιστεί με όλη τη γνώση της εγκυκλοπαίδειας Britannica. Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και αναγνώριση φωνής, το ρομπότ μπορεί να μιλάει (στα αγγλικά και στα κινεζικά, αλλά θα προστεθούν και άλλες γλώσσες σταδιακά) με τις ώρες με τον ιδιοκτήτη του και να ποτέ να μην ξεμένει από θέματα συζήτησης (ενδιαφέρουσα περίπτωση για μοναχικούς κουλτουριάρηδες!). Με ύψος 35 εκατοστών, με οθόνη αντί για πρόσωπο και έχοντας την ικανότητα να προβάλει την εικόνα του στον τοίχο, το «Meet Amy» -προϊόν της κορεατικής εταιρίας Viewmotion- θα βγει στην αγορά στο τέλος του 2010.

Μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσε το σύστημα της σουηδικής εταιρίας Tobii Technology, που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τον υπολογιστή τους μόνο με το κούνημα των ματιών τους. Μια ανάλογη τεχνολογία παρουσίασε το Ινστιτούτο Φραουνχόφερ, με την οποία ο χρήστης μπορεί απλώς να δείχνει σε μια οθόνη από μεγάλη απόσταση (έως και 20 μέτρων) και «να αγγίζει» με εικονικό τρόπο τα εικονίδια ή να ελέγχει τον «κέρσορα» του ποντικιού του, σαν να χρησιμοποιούσε μια οθόνη αφής.

Ιδιαίτερα πρωτότυπο είναι το «Tunebug Vibe», μια μικρή συσκευή που συνδέεται σε οποιοδήποτε iPod ή ΜΡ3 και «μεταμορφώνει» σε ηχείο οποιαδήποτε επιφάνεια (τραπέζι, τοίχο, κουτί πίτσας κλπ.) πάνω στην οποία ο χρήστης τοποθετεί τη συσκευή του, καθώς μετατρέπει τις ηχητικές δονήσεις σε μουσική.

Για όσους δεν λένε δεν ξυπνήσουν με τίποτε, η γερμανική εταιρία Getdigital.de παρουσίασε ένα… ιπτάμενο ξυπνητήρι, που όταν έρθει η ώρα του «συναγερμού», απογειώνεται στην κυριολεξία και αρχίζει να πετά μέσα στο δωμάτιο (κουδουνίζοντας ταυτόχρονα!), υποχρεώνοντας έτσι τον δυστυχή ιδιοκτήτη του να σηκωθεί από το κρεβάτι για να το κυνηγήσει και να το κλείσει – στο μεταξύ φυσικά έχει ξυπνήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ