Πεμπτουσία

Ανάγκη να στηρίξουμε τις νέες ερευνήτριες (Κατερίνα Χουζούρη)

14 Φεβρουαρίου 2016

Ανάγκη να στηρίξουμε τις νέες ερευνήτριες (Κατερίνα Χουζούρη)

Πριν από λίγο καιρό η UNESCO, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, δημοσιοποίησε έκθεση για τη συμμετοχή των γυναικών, στον τομέα της επιστήμης.  Τα στοιχεία της έκθεσης ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 38ης Γενικής Διάσκεψης της UNESCO.

Η έκθεση με τίτλο «UNESCO Science Report – Towards 2030», περιλαμβάνει πολύ χρήσιμα στοιχεία για τη γυναικεία παρουσία στο χώρο των επιστημών, τα οποία αναδεικνύουν για άλλη μία φορά, το έλλειμμα που υπάρχει ως προς την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων.

photo_yliko_5_clip_image002_0006

Απεικονίζονται οι Jane C. Wright (από τις πρώτες επιστήμονες που εφάρμοσαν χημειοθεραπεία στους ανθρώπους),Marie Curie (η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με βραβείο Νομπελ, το 1903 για την ανακάλυψη του Ραδίου), Rachel Carson’s (περιβαλλοντολόγος), Alice Hamilton (η πρώτη που προώθησε τα δικαιώματα υγείας στον εργασιακό χώρο) και Barbara McClintock (το 1983 τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ για τις έρευνες της στη Γενετική). (www.cottonexpressions.com/ page2d.html)

Η UNESCO έχει δημιουργήσει μία διαδικτυακή εφαρμογή με ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν τι ακριβώς συμβαίνει με τη συμμετοχή των γυναικών στο χώρο των επιστημών, της έρευνας και της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας:

1) αναφορικά με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τους υποψηφίους και τις υποψήφιες για διδακτορικό δίπλωμα, οι γυναίκες κατέχουν ένα ποσοστό της τάξης του 48%

2) οι ερευνήτριες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε ένα ποσοστό 37%

3) η απασχόληση των ερευνητριών στη χώρα μας κατανέμεται ως εξής: το 48% εργάζεται στο δημόσιο τομέα, το 36% στον ακαδημαϊκό χώρο και το 31% στον ιδιωτικό τομέα

4) οι τομείς έρευνας που ακολουθούν οι Ελληνίδες, είναι οι εξής:

    – φυσικές επιστήμες 31%

    – μηχανική και τεχνολογία 30%

    – ιατρική 43%

    – γεωπονία 33%

    – κοινωνικές επιστήμες 38%

    – ανθρωπιστικές επιστήμες 54%.

Σύμφωνα με την UNESCO, μόλις το 28% των ατόμων, τα οποία ασχολούνται επαγγελματικά με τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα παγκοσμίως, είναι γυναίκες. Τα ποσοστά ανά γεωγραφική περιοχή του πλανήτη αναδεικνύουν τις τεράστιες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών:

– Βόρεια Αμερική και Δυτική Ευρώπη 32%

– Ν.Δ. Ασία 19%

– Ανατολική Ασία και Ειρηνικός 23%

– Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη 40%

– Κεντρική Ασία 40%

– Υποσαχάρια Αφρική 40%

– Αραβικά Κράτη 47%

– Λατινική Αμερική και Καραϊβική 44%.

Είναι ανάγκη να θεσπιστούν προγράμματα άμεσης και έμμεσης στήριξης των νέων ερευνητριών, καθώς και να δοθούν κίνητρα να μείνουν στην Ελλάδα.  Προς αυτήν την κατεύθυνση η  Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, έθεσε μια σειρά από ζητήματα αλλά και προτάσεις στο Υπουργείο Παιδείας, που στοχεύουν στην ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης σε θέματα ισότητας, αλλά και στην αναβάθμιση των ερευνητριών και των πανεπιστημιακών.

Κατερίνα Χουζούρη