Πεμπτουσία

Το Επίσημο Κείμενο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου για την Ορθόδοξη Διασπορά

27 Ιουνίου 2016

Το Επίσημο Κείμενο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου για την Ορθόδοξη Διασπορά

Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑ

  1. Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας ησχολήθη περί το θέμα της κανονικής οργανώσεως της Ορθοδόξου Διασποράς. Ούτω, συνεζήτησε τα υπό της Δ’ Προσυνοδικής Πανορθόδοξου Διασκέψεως (Σαμπεζύ, 2009) και υπό της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών (21-28 Ιαν. 2016) παραπεμφθέντα αυτή σχετικά κείμενα περί τής Ορθοδόξου Διασποράς και περί του Κανονισμού Λειτουργίας τών Επισκοπικών Συνελεύσεων εν αυτή, εγκρίνασα αυτά μετά τινων μικρών τροπολογιών, έχουν δε ως ακολούθως:
    1. Διεπιστώθη ότι αποτελεί κοινήν βούλησιν πασών των αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως επιλυθή το ζήτημα της Ορθοδόξου Διασποράς το ταχύτερον δυνατόν και όπως οργανωθή αύτη κατά τρόπον σύμφωνον προς την ορθόδοξον εκκλησιολογίαν και την κανονικήν παράδοσιν και πράξιν της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
  2. Διεπιστώθη ωσαύτως ότι κατά την παρούσαν φάσιν δεν είναι εφικτή δι’ ιστορικούς και ποιμαντικούς λόγους η άμεσος μετάβασις εις την αυστηρώς κανονικήν τάξιν της Εκκλησίας ως προς το ζήτημα τούτο, τουτέστιν εις την ύπαρξιν ενός μόνου Επισκόπου εις τον αυτόν τόπον. Όθεν, αποφασίζεται όπως διατηρηθούν αι θεσμοθετηθείσαι υπό της Δ’ Προσυνοδικής Πανορθόδοξου Διασκέψεως αι Επισκοπικαί Συνελεύσεις, άχρις ου επιστή ο καιρός, κατόπιν ωριμάνσεως των συνθηκών, προς εφαρμογήν της κανονικής ακριβείας.
    1. Αι Επισκοπικαί Συνελεύσεις των κατωτέρω μνημονευομένων περιοχών συγκρτούνται υπό πάντων των εν τη περιοχή εκείνη ως κανονικών αναγνωριζομένων επισκόπων, οίτινες θα εξακολουθούν να υπάγωνται εις τας κανονικάς δικαιοδοσίας, εις ας υπάγονται σήμερον.
    2. Αι Συνελεύσεις αύται θα συνίστανται εκ πάντων των εν εκάστη περιοχή επισκόπων, οίτινες ευρίσκονται εν κανονική κοινωνία μετά πασών των αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών και θα προεδρεύωνται υπό του πρώτου εκ των εις την Εκκλησίαν Κωνσταντινουπόλεως υπαγομένων αρχιερέων, ελλείψει δε τούτου συμφώνως προς την τάξιν των Διπτύχων. Αύται θα έχουν εκτελεστικήν Επιτροπήν, αποτελουμένην εκ των πρώτων ιεραρχών των διαφόρων δικαιοδοσιών, αι οποίαι υπάρχουν εις την περιοχήν.
  3. Έργον και ευθύνη των επισκοπικών τούτων Συνελεύσεων θα είναι η μέριμνα δια την φανέρωσιν της ενότητος της Ορθοδοξίας και την ανάπτυξιν κοινής δράσεως όλων των ορθοδόξων εκάστης περιοχής προς θεραπείαν των ποιμαντικών αναγκών των εκεί διαβιούντων ορθοδόξων, κοινήν εκπροσώπησιν πάντων των ορθοδόξων έναντι των ετεροδόξων και της όλης κοινωνίας της περιοχής, καλλιέργειαν των θεολογικών γραμμάτων και της εκκλησιαστικής παιδείας κ.λπ. Αι επί των θεμάτων τούτων αποφάσεις θα λαμβάνωνται καθ’ ομοφωνίαν των Εκκλησιών αι οποίαι εκπροσωπούνται εις την συγκεκριμένην Συνέλευσιν.
    1. Αι περιοχαί, εις τας οποίας θα δημιουργηθούν εις εν πρώτον στάδιον Επισκοπικαί συνελεύσεις, ορίζονται ως εξής:
    2. Καναδάς
  • Ηνωμέναι Πολιτείαι Αμερικής
  1. Λατινική Αμερική
  2. Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ωκεανία
  3. Μεγάλη Βρεταννία και Ιρλανδία
  • Γαλλία
  • Βέλγιον, Ολλανδία και Λουξεμβούργον
  1. Αυστρία
  2. Ιταλία και Μάλτα
  3. Ελβετία και Λιχτενστάιν
  • Γερμανία
  • Σκανδιναυϊκαί Χώραι (εκτός της Φιλλανδίας)
  1. Ισπανία και Πορτογαλία
  2. Οι επίσκοποι της Διασποράς, οι οποίοι κατοικούν εις την Διασποράν και έχουν ενορίας εις περισσοτέρας περιοχάς, θα είναι μέλη των Επισκοπικών Συνελεύσεων και των περιοχών αυτών.
  3. Αι Επισκοπικαί Συνελεύσεις δεν αποστερούν από τους Επισκόπους μέλη αυτών αρμοδιότητας διοικητικού και κανονικού χαρακτήρος ούτε περιορίζουν τα δικαιώματα αυτών εις την Διασποράν. Αι Επισκοπικαί Συνελεύσεις αποβλέπουν εις την διαμόρφωσιν κοινής θέσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας επί διαφόρων θεμάτων, τούτο ουδόλως εμποδίζει τους Επισκόπους μέλη, οι οποίοι μένουν υπόλογοι εις τας ιδικάς των Εκκλησίας, να εκφράσουν τας απόψεις των ιδικών των Εκκλησιών ενώπιον του έξω κόσμου.
  4. Οι Πρόεδροι των Επισκοπικών Συνελεύσεων συγκαλούν και προεδρεύουν πασών των κοινών συνάξεων των επισκόπων της περιοχής αυτών (λειτουργικών, ποιμαντικών, διοικητικών κ.λπ.). Εις ζητήματα γενικωτέρου ενδιαφέροντος, απαιτούντα, κατ’ απόφασιν της Επισκοπικής Συνελεύσεως, πανορθόδοξον αντιμετώπισιν ο πρόεδρος αυτής έχει την αναφοράν αυτού εις τον Οικουμενικόν Πατριάρχην δια τα περαιτέρω κατά τα πανορθοδόξως ισχύοντα.

27287817843_97162cb400_z

Αι Ορθόδοξοι Εκκλησίαι δεσμεύονται, όπως μη προβαίνουν εις ενεργείας δυναμένας να παραβλάψουν την ως άνω διαγραφομένην πορείαν προς κανονικήν επίλυσιν του θέματος της Διασποράς, ως η απόδοσις τίτλων υφισταμένων ήδη εις Αρχιερείς, θα πράττουν δε παν το δυνατόν προς διευκόλυνσιν του έργου των Επισκοπικών Συνελεύσεων και αποκατάστασιν της ομαλής κανονικής τάξεως εν τη Διασπορά.

Κανονισμός Λειτουργίας των Επισκοπικών Συνελεύσεων
εν τη Ορθοδόξω Διασπορά

  1. Άρθρον
  2. Πάντες οι ορθόδοξοι επίσκοποι εκάστης Περιοχής, εκ των υπό της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας καθορισθεισών, οι οποίοι ευρίσκονται εν κανονική κοινωνία μετά πασών των κατά τόπους Ορθοδόξων αυτοκεφάλων Εκκλησιών, συγκροτούν ιδίαν Επισκοπικήν Συνέλευσιν.
  3. Μέλη της Επισκοπικής Συνελεύσεως είναι και όσοι υπερόριοι ορθόδοξοι επίσκοποι ασκούν ποιμαντικήν διακονίαν ενοριών της Περιοχής.

Οι εφησυχάζοντες και οι επισκεπτόμενοι την Περιοχήν επίσκοποι, εφ’ όσον πληρούν τας προϋποθέσεις της παραγράφου (1), δύνανται να προσκληθούν όπως συμμετάσχουν εις την Συνέλευσιν, αλλά άνευ δικαιώματος ψήφου.

Άρθρον 2.

Σκοπός της Επισκοπικής Συνελεύσεως είναι να φανερώνη την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να προωθή την συνεργασίαν μεταξύ των Εκκλησιών εις πάντας τους τομείς της ποιμαντικής διακονίας και να διατηρή, διαφυλάσση και αναπτύσση τα συμφέροντα των κοινοτήτων, αι οποίαι υπάγονται εις τους ορθοδόξους κανονικούς επισκόπους της Περιοχής.

Άρθρον 3.

Η Επισκοπική Συνέλευσις θα έχη Εκτελεστικήν Επιτροπήν απαρτιζομένην εκ των πρώτων επισκόπων εκάστης των κανονικών Εκκλησιών της Περιοχής.

  1. Άρθρον
  2. Η Επισκοπική Συνέλευσις και η Εκτελεστική Επιτροπή αυτής θα έχουν ένα Πρόεδρον, ένα η δύο Αντιπροέδρους, ένα Γραμματέα και ένα Ταμία, ως και άλλους υπευθύνους ορισθησομένους υπό της Συνελεύσεως.
  3. Πρόεδρος είναι ex officio ο πρώτος των επισκόπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και, απόντος τούτου, κατά την τάξιν των Διπτύχων. Ο Πρόεδρος της Επισκοπικής Συνελεύσεως συγκαλεί τας συνεδρίας αυτής, διευθύνει τας εργασίας αυτών και προεξάρχει των συλλειτούργων. Επί των ζητημάτων, τα οποία συνεζητήθησαν εις την συνεδρίαν της Επισκοπικής Συνελεύσεως και επί των οποίων επετεύχθη ομόφωνος απόφασις, ο Πρόεδρος (η κατ’ ανάθεσιν αυτού άλλο μέλος της Επισκοπικής Συνελεύσεως) προβάλλει ενώπιον του κράτους, της κοινωνίας και των άλλων θρησκευτικών οργανισμών την κοινήν θέσιν των Ορθοδόξων Εκκλησιών της περιοχής.

Ο η οι Αντιπρόεδροι ορίζονται ex officio εκ των επισκόπων-μελών των Συνελεύσεων εκ των αμέσως επομένων Εκκλησιών συμφώνως προς την τάξιν των Διπτύχων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ο Γραμματεύς, ο Ταμίας και οι λοιποί υπεύθυνοι εκλέγονται υπό της Συνελεύσεως, δύνανται δε να μη προέρχωνται εκ του βαθμού των επισκόπων.

  1. Άρθρον
    1. Αι αρμοδιότητες της Επισκοπικής Συνελεύσεως είναι:
    2. να μεριμνά και να συμβάλη δια την διατήρησιν της ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Περιοχής εις τας θεολογικάς, εκκλησιολογικάς, κανονικάς, πνευματικάς, φιλανθρωπικάς, εκπαιδευτικάς και ιεραποστολικάς υποχρεώσεις αυτής.
    3. Ο συντονισμός και η προώθησις των κοινού ενδιαφέροντος δραστηριοτήτων εις τους τομείς της διαποιμάνεως, της κατηχήσεως, της λειτουργικής ζωής, των θρησκευτικών εκδόσεων, των μέσων μαζικής επικοινωνίας, της εκκλησιαστικής παιδείας κ.λπ..
    4. Αι σχέσεις μετά των ετεροδόξων και μετά των ετεροθρήσκων.
    5. Παν ο,τι αποτελεί υποχρέωσιν της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις τας σχέσεις αυτής μετά της κοινωνίας και των κρατικών Αρχών.
  2. Η προετοιμασία σχεδίου οργανώσεως των ορθοδόξων της Περιοχής επί κανονικής βάσεως.

Ο καθορισμός του πεδίου των αρμοδιοτήτων δεν θα έδει επ’ ουδενί να παρεμβαίνη εις την επαρχιακήν δικαιοδοσίαν εκάστου Επισκόπου και να περιορίζη τα δικαιώματα της Εκκλησίας αυτού, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων αυτής μετά των διεθνών οργανισμών, της κρατικής εξουσίας, της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων μαζικής ενημερώσεως, των άλλων ομολογιών, των κρατικών και διομολογιακών οργανισμών, ως επίσης και των άλλων θρησκειών.

Επί ειδικών γλωσσικών, εκπαιδευτικών η και ποιμαντικών ζητημάτων Εκκλησίας τινός η Επισκοπική Συνέλευσις δύναται να συνεργάζεται και μετά της εκκλησιαστικής αρχής της εν λόγω Εκκλησίας, ώστε η ποικιλία των εθνικών παραδόσεων να επιβεβαιοί την ενότητα της Ορθοδοξίας εις την κοινωνίαν της πίστεως και τον σύνδεσμον της αγάπης.

  1. Άρθρον
  2. Η Επισκοπική Συνέλευσις αποδέχεται και καταγράφει την εκλογήν των επισκόπων της Περιοχής, ως και την αναφοράν αυτών εις τας αγιωτάτας αυτοκεφάλους Ορθοδόξους Εκκλησίας.
  3. Εξετάζει και καθορίζει το κανονικόν καθεστώς των εν τη Περιοχή τοπικών κοινοτήτων, αι οποίαι δεν έχουν αναφοράν εις τας αγιωτάτας αυτοκεφάλους Ορθοδόξους Εκκλησίας.

Οφείλει να καταγράφη πάσαν κρίσιν κληρικών εκφωνηθείσαν υπό των επισκόπων αυτών, ίνα η κρίσις αύτη εφαρμοσθή μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Περιοχής.

  1. Άρθρον
  2. Η Επισκοπική Συνέλευσις συνέρχεται τουλάχιστον άπαξ του έτους, τη προσκλήσει του Προέδρου. Δύναται να συνέλθη οσάκις ήθελε τούτο κριθή αναγκαίον υπό της Εκτελεστικής Επιτροπής η τη εγγράφω και ητιολογημένη αιτήσει του 1/3 των μελών της Συνελεύσεως.
  3. Η Εκτελεστική Επιτροπή συνέρχεται μίαν φοράν ανά τρίμηνον και οσάκις ήθελε τούτο κριθή αναγκαίον, τη προσκλήσει του Προέδρου η τη γραπτή και ητιολογημένη αιτήσει του 1/3 των μελών αυτής.
  4. Αι προσκλήσεις δια την σύγκλησιν της Επισκοπικής Συνελεύσεως, εάν δεν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, αποστέλλονται προ δύο μηνών, ενώ δια την σύγκλησιν της Εκτελεστικής Επιτροπής προ μιας εβδομάδος, συναποστέλλονται δε τα θέματα της ημερησίας διατάξεως και τα προς αυτά σχετικά στοιχεία.

Η ημερησία διάταξις πρέπει να εγκρίνεται κατά την πρώτην συνεδρίαν της Συνελεύσεως και δεν δύναται να τροποποιηθή ει μη δι’ αποφάσεως των παρόντων μελών, λαμβανομένης δι’ απολύτου πλειονοψηφίας.

Άρθρον 8.

Η Εκτελεστική Επιτροπή ευρίσκεται εν απαρτία δια της παρουσίας των 2/3 των μελών αυτής, η δε Συνέλευσις δια της παρουσίας της απολύτου πλειονοψηφίας των μελών αυτής, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου αυτής.

Άρθρον 9.

Αι εργασίαι της Επισκοπικής Συνελεύσεως διεξάγονται συμφώνως προς τας αρχάς της ορθοδόξου συνοδικής παραδόσεως και διευθύνονται υπό του Προέδρου αυτής, ο οποίος έχει και την ευθύνην εποπτείας επί της εκτελέσεως των αποφάσεων αυτής.

  1. Άρθρον
  2. Αι αποφάσεις της Επισκοπικής Συνελεύσεως λαμβάνονται καθ’ ομοφωνίαν.

Εις ζητήματα γενικωτέρου ενδιαφέροντος, τα οποία απαιτούν, κατά την κρίσιν της Επισκοπικής Συνελεύσεως, πανoρθόδοξον αντιμετώπισιν, ο πρόεδρος αυτής έχει την αναφοράν αυτού εις τον Οικουμενικόν Πατριάρχην δια τα περαιτέρω, κατά τα πανορθοδόξως ισχύοντα.

  1. Άρθρον
  2. Μετ’ απόφασιν της Επισκοπικής Συνελεύσεως δύναται να συγκροτούνται εκ των μελών αυτής Επιτροπαί Ιεραποστολής, Λειτουργικών, Ποιμαντικών, Οικονομικών, Εκπαιδευτικών, Οικουμενικών και άλλων θεμάτων, προεδρευόμεναι υφ’ ενός επισκόπου-μέλους της Συνελεύσεως.

Τα μέλη των Επιτροπών αυτών, κληρικοί η λαϊκοί, ορίζονται υπό της Εκτελεστικής Επιτροπής. Σύμβουλοι επίσης και ειδικοί δύνανται να προσκαλώνται όπως συμμετάσχουν εις την Επισκοπικήν Συνέλευσιν η εις την Εκτελεστικήν Επιτροπήν, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

  1. Άρθρον
  2. Η Επισκοπική Συνέλευσις δύναται να συντάξη και να τροποποιήση τον ίδιον αυτής Εσωτερικόν Κανονισμόν προς συμπλήρωσιν και προσαρμογήν των ανωτέρω διατάξεων συμφώνως προς τας ανάγκας της Περιοχής και εν σεβασμώ προς το κανονικόν δίκαιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Πάντα τα αφορώντα εις την λειτουργίαν της Συνελεύσεως νομικά και οικονομικά θέματα αποφασίζονται υπό το φως της νομοθεσίας των κρατών της Περιοχής, εις την οποίαν τα μέλη της Συνελεύσως ασκούν την δικαιοδοσίαν αυτών.

Άρθρον 13.

Σύστασις νέας, κατάτμησις η κατάργησις υφισταμένης Επισκοπικής Συνελεύσεως η συγχώνευσις δύο η περισσοτέρων τοιούτων γίνεται μετ’ απόφασιν της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών κατόπιν αιτήσεως Εκκλησίας τινός η του Προέδρου Επισκοπικής τινος Συνελεύσεως προς τον Οικουμενικόν Πατριάρχην.

† ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, Πρόεδρος

† ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος

† ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος

† ο Σερβίας Ειρηναίος

† ο Ρουμανίας Δανιήλ

† ο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος

† ο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος

† ο Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας

† ο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος

† ο Πρέσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλάβ

Αντιπροσωπεία Οικουμενικού Πατριαρχείου

† ο Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας Λέων

† ο Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας Στέφανος

† ο Γέρων Περγάμου Ιωάννης

† ο Γέρων Αμερικής Δημήτριος

† ο Γερμανίας Αυγουστίνος

† ο Κρήτης Ειρηναίος

† ο Ντένβερ Ησαΐας

† ο Ατλάντας Αλέξιος

† ο Πριγκηποννήσων Ιάκωβος

† ο Προικοννήσου Ιωσήφ

† ο Φιλαδελφείας Μελίτων

† ο Γαλλίας Εμμανουήλ

† ο Δαρδανελλίων Νικήτας

† ο Ντητρόϊτ Νικόλαος

† ο Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος

† ο Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος

† ο Κορέας Αμβρόσιος

† ο Σηλυβρίας Μάξιμος

† ο Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος

† ο Διοκλείας Κάλλιστος

† ο Ιεραπόλεως Αντώνιος, επί κεφαλής των Ουκρανών Ορθοδόξων εν ΗΠΑ

† ο Τελμησσού Ιώβ

† ο Χαριουπόλεως Ιωάννης, επί κεφαλής της Πατριαρχικής Εξαρχίας των εν τη Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσσικής Παραδόσεως

† ο Νύσσης Γρηγόριος, επί κεφαλής των Καρπαθορρώσσων Ορθοδόξων εν ΗΠΑ

Αντιπροσωπεία Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

† ο Γέρων Λεοντοπόλεως Γαβριήλ

† ο Ναϊρόμπι Μακάριος

† ο Καμπάλας Ιωνάς

† ο Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ

† ο Νιγηρίας Αλέξανδρος

† ο Τριπόλεως Θεοφύλακτος

† ο Καλής Ελπίδος Σέργιος

† ο Κυρήνης Αθανάσιος

† ο Καρθαγένης Αλέξιος

† ο Μουάνζας Ιερώνυμος

† ο Γουϊνέας Γεώργιος

† ο Ερμουπόλεως Νικόλαος

† ο Ειρηνουπόλεως Δημήτριος

† ο Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Δαμασκηνός

† ο Άκκρας Νάρκισσος

† ο Πτολεμαΐδος Εμμανουήλ

† ο Καμερούν Γρηγόριος

† ο Μέμφιδος Νικόδημος

† ο Κατάγκας Μελέτιος

† ο Μπραζαβίλ και Γκαμπόν Παντελεήμων

† ο Μπουρούντι και Ρουάντας Ιννοκέντιος

† ο Μοζαμβίκης Χρυσόστομος

† ο Νιέρι και Όρους Κένυας Νεόφυτος

Αντιπροσωπεία Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

† ο Φιλαδελφείας Βενέδικτος

† ο Κωνσταντίνης Αρίσταρχος

† ο Ιορδάνου Θεοφύλακτος

† ο Ανθηδώνος Νεκτάριος

† ο Πέλλης Φιλούμενος

Αντιπροσωπεία Εκκλησίας Σερβίας

† ο Αχρίδος και Σκοπίων Ιωάννης

† ο Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος

† ο Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριος

† ο Σιρμίου Βασίλειος

† ο Βουδιμίου Λουκιανóς

† ο Νέας Γκρατσάνιτσας Λογγίνος

† ο Μπάτσκας Ειρηναίος

† ο Σβορνικίου και Τούζλας Χρυσόστομος

† ο Ζίτσης Ιουστίνος

† ο Βρανίων Παχώμιος

† ο Σουμαδίας Ιωάννης

† ο Μπρανιτσέβου Ιγνάτιος

† ο Δαλματίας Φώτιος

† ο Μπίχατς και Πέτροβατς Αθανάσιος

† ο Νίκσιτς και Βουδίμλιε Ιωαννίκιος

† ο Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης Γρηγόριος

† ο Βαλιέβου Μιλούτιν

† ο εν Δυτική Αμερική Μάξιμος

† ο εν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία Ειρηναίος

† ο Κρούσεβατς Δαυΐδ

† ο Σλαυονίας Ιωάννης

† ο εν Αυστρία και Ελβετία Ανδρέας

† ο Φραγκφούρτης και εν Γερμανία Σέργιος

† ο Τιμοκίου Ιλαρίων

Αντιπροσωπεία Εκκλησίας Ρουμανίας

† ο Ιασίου και Μολδαβίας και Μπουκοβίνης Θεοφάνης

† ο Σιμπίου και Τρανσυλβανίας Λαυρέντιος

† ο Βαντ, Φελεάκ και Κλουζ και Κλουζ, Άλμπας, Κρισάνας και Μαραμούρες Ανδρέας

† ο Κραϊόβας και Ολτενίας Ειρηναίος

† ο Τιμισοάρας και Βανάτου Ιωάννης

† ο εν Δυτική και Νοτίω Ευρώπη Ιωσήφ

† ο εν Γερμανία και Κεντρική Ευρώπη Σεραφείμ

† ο Τιργοβιστίου Νήφων

† ο Άλμπα Ιούλια Ειρηναίος

† ο Ρώμαν και Μπακάου Ιωακείμ

† ο Κάτω Δουνάβεως Κασσιανός

† ο Αράντ Τιμόθεος

† ο εν Αμερική Νικόλαος

† ο Οράντεα Σωφρόνιος

† ο Στρεχαΐας και Σεβερίνου Νικόδημος

† ο Τουλσέας Βησσαρίων

† ο Σαλάζης Πετρώνιος

† ο εν Ουγγαρία Σιλουανός

† ο εν Ιταλία Σιλουανός

† ο εν Ισπανία και Πορτογαλία Τιμόθεος

† ο εν Βορείω Ευρώπη Μακάριος

† ο Πλοεστίου Βαρλαάμ, Βοηθός παρά τω Πατριάρχη

† ο Λοβιστέου Αιμιλιανός, Βοηθός παρά τω Αρχιεπισκόπω Ριμνικίου

† ο Βικίνης Ιωάννης Κασσιανός, Βοηθός παρά τω Αρχιεπισκόπω εν Αμερική

Αντιπροσωπεία Εκκλησίας Κύπρου

† ο Πάφου Γεώργιος

† ο Κιτίου Χρυσόστομος

† ο Κυρηνείας Χρυσόστομος

† ο Λεμεσού Αθανάσιος

† ο Μόρφου Νεόφυτος

† ο Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος

† ο Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος

† ο Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας

† ο Τριμυθούντος και Λευκάρων Βαρνάβας

† ο Καρπασίας Χριστοφόρος

† ο Αρσινόης Νεκτάριος

† ο Αμαθούντος Νικόλαος

† ο Λήδρας Επιφάνιος

† ο Χύτρων Λεόντιος

† ο Νεαπόλεως Πορφύριος

† ο Μεσαορίας Γρηγόριος

Αντιπροσωπεία Εκκλησίας Ελλάδος

† ο Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος

† ο Περιστερίου Χρυσόστομος

† ο Ηλείας Γερμανός

† ο Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος

† ο Άρτης Ιγνάτιος

† ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός

† ο Νικαίας Αλέξιος

† ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος

† ο Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος

† ο Καστορίας Σεραφείμ

† ο Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος

† ο Κασσανδρείας Νικόδημος

† ο Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ

† ο Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος

† ο Σιδηροκάστρου Μακάριος

† ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

† ο Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας

† ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος

† ο Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας

† ο Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης

† ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ

† ο Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος

† ο Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος

Αντιπροσωπεία Εκκλησίας Πολωνίας

† ο Λουτζ και Πόζναν Σίμων

† ο Λούμπλιν και Χελμ Άβελ

† ο Μπιαλύστοκ και Γκντάνσκ Ιάκωβος

† ο Σιεμιατίτσε Γεώργιος

† ο Γκορλίτσε Παΐσιος

Αντιπροσωπεία Εκκλησίας Αλβανίας

† ο Κορυτσάς Ιωάννης

† ο Αργυροκάστρου Δημήτριος

† ο Απολλωνίας και Φίερ Νικόλαος

† ο Ελμπασάν Αντώνιος

† ο Αμαντίας Ναθαναήλ

† ο Βύλιδος Άστιος

Αντιπροσωπεία Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας

† ο Πράγας Μιχαήλ

† ο Σούμπερκ Ησαΐας