Θεολογία και ΖωήΠεμπτουσία

Ανήλικες μουσουλμάνες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών

12 Ιουλίου 2016

Ανήλικες μουσουλμάνες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών

Η δεκαεξάχρονη Σάμρα Κεσίνοβιτς. Πριν εγκαταλείψει το σπίτι της στη Βιέννη, έκανε λόγο για «ιερό πόλεμο» και έγραψε παντού στους τοίχους του Σχολείου της «αγαπώ την Αλ Κάϊντα»

Η δεκαεξάχρονη Σάμρα Κεσίνοβιτς. Πριν εγκαταλείψει το σπίτι της στη Βιέννη, έκανε λόγο για «ιερό πόλεμο» και έγραψε παντού στους τοίχους του Σχολείου της «αγαπώ την Αλ Κάϊντα»

Μετάφραση-Επιμέλεια
Ελένη Ζήνωνος

 

Εκατοντάδες κορίτσια και νεαρές γυναίκες εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις οικογένειες τους σε διάφορες δυτικές χώρες για να συναντήσουν τους Ισλαμιστές στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στους αξιωματούχους των κρατικών αντιτρομοκρατικών Υπηρεσιών.

Κορίτσια 14-15 χρονών πάνε κυρίως στη Συρία για να παντρευτούν τζιχαντιστές, να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους, ζώντας ανάμεσα στους στρατιώτες, ενώ κάποιες απ’ αυτές λαμβάνουν μέρος στις ένοπλες συρράξεις. Πολλές είχαν στρατολογηθεί μέσω του διαδικτύου.

Στις πλείστες των περιπτώσεων, φαίνεται ότι γυναίκες και κορίτσια εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να παντρευτούν τζιχαντιστές, ωθούμενες από την ιδέα να υποστηρίξουν τους «στρατιώτες αδελφούς», να γεννήσουν «νέους τζιχαντιστές για να συνεχίσουν την εξάπλωση του Ισλάμ» και ότι, «αν ο σύζυγός τους πεθάνει, θα τιμώνται ως σύζυγοι μάρτυρος».

Samra Kesinovits 02

Η ιστορία της 17χρονης Σάμρα Κεσίνοβιτς από τη Βιέννη, η οποία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου όταν συνελήφθη, ενώ προσπαθούσε να το σκάσει από τη Ράκκα, την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού κράτους και της δεκαεξάχρονης φίλης της Σαμπίνα Σελίμοβιτς για την οποία υπήρχαν αναφορές ότι έχασε τη ζωή της, ενώ πολεμούσε στη Συρία, φαίνεται να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

 

Τι ωθεί τις νεαρές κοπέλες στο Τζιχάντ («Ιερό Πόλεμο»);

Νεαρές έφηβες από την ηλικία των 13 χρόνων εγκαταλείπουν τα σπίτια τους χωρίς την άδεια των γονιών τους, με τη ρομαντική ιδέα ενός ιερού γάμου, για να παντρευτούν νεαρούς τζιχαντιστές που γνώρισαν μέσω του διαδικτύου.

Η Shaista Gohir πρόεδρος του Δικτύου Μουσουλμάνων Γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα σχετικά με τα κίνητρα των κοριτσιών ή τι συμβαίνει, αφού εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Μερικά από αυτά τα κορίτσια είναι πολύ μικρά στην ηλικία και αφελή, δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος των συγκρούσεων, δεν έχουν πραγματική αντίληψη της θρησκείας τους και είναι εύκολα θύματα χειραγώγησης. Κάποιες παίρνουν τα παιδιά τους μαζί τους. Άλλες, πιθανόν να πιστεύουν ότι λαμβάνουν μέρος σε ανθρωπιστική αποστολή», ανέφερε.

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, τα μέσα μαζικής δικτύωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση νεαρών γυναικών στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) στη Μέση Ανατολή.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, νεαρές Αγγλίδες έχουν αναρτήσει φωτογραφίες κρατώντας όπλα, χειροβομβίδες (και σε μία περίπτωση ένα κομμένο κεφάλι) σε ένδειξη υποταγής στον ISIS, αλλά και φωτογραφίες με φαγητά, εστιατόρια και ρομαντικά ηλιοβασιλέματα για να παρουσιάσουν μία θετική, εντούτοις ψεύτικη, εικόνα της ζωής που περιμένει τις νεαρές γυναίκες στο χαλιφάτο, σε μια προσπάθεια να δελεάσουν και να παρασύρουν κι άλλες να τις ακολουθήσουν.

Η Mia Bloom, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, λέει ότι η εκστρατεία προσέλκυσης που γίνεται, υπόσχεται μία ζωή στο Χαλιφάτο που μοιάζει με «Ντίσνεϋλαντ». Σε μερικές νεαρές γυναίκες προσφέρθηκαν οικονομικά κίνητρα, όπως κάλυψη των ταξιδιωτικών εξόδων ή χρηματικές αποζημιώσεις για να γεννήσουν παιδιά.

Μέσω του διαδικτύου καλούν τις νεαρές μουσουλμάνες να ενωθούν «με τη γυναικεία αδελφότητα στο Χαλιφάτο», είπε. «Αυτή η ιδέα της ζωής στο Χαλιφάτο είναι πολύ ισχυρή και ριζώνεται βαθειά στην καρδιά τους».

 

Αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική…

Τόσο η Bloom όσο και ο Rolf Tophoven, αξιωματούχος του Γερμανικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Τρομοκρατία και Ασφάλεια, απεκάλυψαν ότι, σύμφωνα με αναφορές, οι γυναίκες που εντάσσονται στις τάξεις του ISIS βιάζονται, κακοποιούνται, πωλούνται σαν σκλάβες ή εξαναγκάζονται να παντρευτούν.

 

ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ:

Η Nora el-Bathy ήταν μία λεπτοκαμωμένη Γαλλίδα μαθήτρια που ήθελε να σπουδάσει γιατρός. Ήταν μόλις 15 χρόνων, αλλά φαινόταν πολύ μικρότερη.

Όταν η Νόρα έφυγε εκείνο το πρωινό, τον Ιανουάριο του 2014, από το πατρικό της σπίτι στην Αβινιόν, στη Νότια Γαλλία, με τη σχολική της τσάντα, τίποτε δεν προμηνούσε κάτι το παράξενο. Αλλά, όταν τελείωσε τα μαθήματά της στο Σχολείο εκείνη τη μέρα, η Νόρα δεν επέστρεψε στο σπίτι της. Πήρε το τρένο για το Παρίσι, τράβηξε 550 ευρώ από το λογαριασμό της και άλλαξε το κινητό της τηλέφωνο για να καλύψει τα ίχνη της. Επιβιβάστηκε σε πτήση για την Κωνσταντινούπολη και από εκεί, με εσωτερική πτήση έφθασε στα Συριακά σύνορα.

Στην Αβινιόν, οι γονείς της ανέφεραν την εξαφάνισή της στην αστυνομία.

Ο μεγαλύτερος αδελφός της, ο Φουάντ, την έψαχνε αγωνιωδώς στα νοσοκομεία της περιοχής, πεπεισμένος ότι είχε πάθει κάποιο ατύχημα. Ούτε στο δωμάτιό της, ούτε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook βρήκε κάτι που να βοηθήσει στον εντοπισμό της.

Όταν ο Φουάντ μίλησε με τις στενές της φίλες στο Σχολείο όλα ξεκαθάρισαν:

Ανακάλυψαν ότι είχε ανοίξει δεύτερο λογαριασμό στο facebook μέσω του οποίου επικοινωνούσε με «στρατολόγους τζιχαντιστών» (jihad recruiters) στην περιοχή του Παρισιού και είχε αναρτήσει βίντεο γυναίκας η οποία καλούσε τις/τους υποψήφιους τζιχαντιστές να πάνε στη Συρία. Εμφανιζόταν επίσης η φωτογραφία γυναίκας με βέλος που κάλυπτε πλήρως το πρόσωπό της και κρατούσε ένα καλάσνικωφ. Στον υπότιτλο έγραφε στα Γαλλικά: «Ναί, σκοτώστε! Στο όνομα του Αλλάχ».

Ο Φουάντ έμεινε άναυδος. «Διατηρούσε δεύτερο λογαριασμό στο facebook, όπου ανέφερε ότι θα επιχειρούσε hijra (να πάει να ζήσει σε Ισλαμική χώρα), καθώς και δεύτερο κινητό τηλέφωνο από το οποίο καλούσε τις αδελφές της», ανέφερε ο Φουάντ σε τοπική εφημερίδα.

Τρείς μέρες μετά την εξαφάνισή της, η Νόρα τηλεφώνησε στην οικογένεια της. Η αστυνομία εντόπισε την κλήση κοντά στα Τουρκο-Συριακά σύνορα. Είπε ότι ήταν καλά, είχε καλό φαγητό, ήταν ευτυχισμένη και δεν ήθελε να επιστρέψει στη Γαλλία.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στον Φουάντ, έγραφε ότι έφτασε στο Χαλέπι της Συρίας και ότι «προτιμούσε να βρίσκεται εκεί». Η οικογένεια δέχτηκε ακόμα δυο τηλεφωνήματα: ένα, από άνδρα που μιλούσε Αραβικά και δεύτερο από άντρα που μιλούσε Γαλλικά. Τους ζητούσαν τη συγκατάθεσή τους για να παντρευτεί η Νόρα. Οι γονείς αρνήθηκαν.

Ο Φουάντ αποφάσισε να πάει στη Συρία να φυγαδεύσει την αδελφή του αλλά, τον απέτρεψαν στα Τουρκικά σύνορα. Εκεί, δέχτηκε τηλεφώνημα από τη Νόρα. Στη σύντομη συνομιλία που είχαν του είπε ότι έμαθε να πυροβολεί, αλλά υποσχέθηκε ότι δεν θα πολεμούσε.

Άλλος άνδρας, ο οποίος συστήθηκε ως υπεύθυνος για τους Γάλλους πολεμιστές στη Συρία, τηλεφώνησε στον Φουάντ και του είπε: «Η αδελφή σου είναι ασφαλής και βρίσκεται εδώ με δική της επιλογή. Δεν κρατείται εδώ παρά τη θέλησή της ή με τη βία. Αν πει ότι θέλει να φύγει, μπορεί να φύγει, αλλά θέλει να μείνει εδώ», είπε ο άνδρας.

Αργότερα, ο Φουάντ κατόρθωσε να πάει στη Συρία και να δει τη Νόρα. Όπως ανέφερε, όταν τον είδε του είπε: «Έκανα το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου…».

«Ήταν άρρωστη και πολύ αδύνατη. Δεν βλέπει καθόλου το φως της μέρας. Μαζί με άλλες γυναίκες φροντίζουν μικρά παιδιά, ορφανά και ζούν περικυκλωμένες από ένοπλους άνδρες στρατιώτες».

Η οικογένειά της προέβη στη λήψη δικαστικών μέτρων για την απαγωγή της κόρης τους. Πιστεύουν ότι, αν και η Νόρα πήγε στη Συρία με τη θέλησή της, εντούτοις είχε υποβληθεί σε πλύση εγκεφάλου από τους εξτρεμιστές (brainwashed by extremists).

Ο δικηγόρος τους Guy Guenoun, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι τόσο η στρατολόγηση όσο και εξαφάνιση φαίνονται να είναι πολύ καλά σχεδιασμένες. «Είναι εμφανές ότι έχει χειραγωγηθεί από ένα πολύ καλά οργανωμένο μυστικό δίκτυο», είπε. ( It’s obvious she’s been taken in hand by a very intelligent and structured network)

 

http://www.theguardian.com/world/2014/sep/29/schoolgirl-jihadis-female-islamists-leaving-home-join- isis-iraq-syria

Πηγή: «Ενημέρωσις», Ενημερωτικό δελτίο Ιεράς Μονής Τροοδιτίσσης, διά θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, περίοδος Ζ΄, έτος 21ο, Φεβρουάριος-Ιούλιος 2016, αρ.τ. 25-30, σελ. 200-203.