Μπορεί τα ασύρματα ακουστικά να βλάπτουν την υγεία;
15 Σεπτεμβρίου 2016
Τα ασύρματα ακουστικά για τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία, προειδοποιούν ειδικοί στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Τα ακουστικά χρησιμοποιούν τεχνολογία bluetooth η οποία είναι επιζήμια διότι εκπέμπει χαμηλής έντασης ραδιοκύματα μέσα στα αυτιά, υποστηρίζουν. Και εξηγούν ότι τα ραδιοκύματα αυτά με τον καιρό φθείρουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό – τον φυσικό, βιολογικό μηχανισμό που προστατεύει τον εγκέφαλο από τις επικίνδυνες τοξίνες.
«Παίζουμε με τη φωτιά εδώ», δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Mail» ο δρ Τζόελ Μόσκοβιτς, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου για την Οικογένεια & την Υγεία στην Κοινότητα της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. «Ο κόσμος βάζει μία συσκευή που εκπέμπει μικροκύματα δίπλα στον εγκέφαλό του».
Οι κατασκευαστές των ασύρματων ακουστικών λένε ότι οι συχνότητες εκπομπής τους βρίσκονται εντός των ορίων ασφαλείας που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ.
Ωστόσο ο δρ Μόσκοβιτς λέει ότι περισσότεροι από 200 επιστήμονες οι οποίοι μελετούν τις επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία πιστεύουν ότι οι συστάσεις της FCC είναι ανεπαρκείς για την προστασία της υγείας.
Μαζί του συμφωνεί ο δρ Λιφ Τζ. Σάλφορντ, ομότιμος καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Λουντ, στη Σουηδία, ο οποίος είναι ο κορυφαίος ερευνητής της ακτινοβολίας των κινητών στον κόσμο, ο οποίος μάλιστα πιστεύει ότι είναι ασφαλέστερο να μιλάει κανείς στο κινητό χωρίς καθόλου ακουστικό.
Ο δρ Μόσκοβιτς τονίζει ότι οι προειδοποιήσεις αυτές δεν είναι νέες. «Αυτά τα έχουμε παρατηρήσει εδώ και αρκετές δεκαετίες», τόνισε. «Έχουμε πει κατ’ επανάληψιν ότι το bluetooth είναι επιβλαβές παρότι ακόμα δεν ξέρουμε τους ακριβείς μακροπρόθεσμους κινδύνους του.
»Για ποιον λόγο όμως να θέλει κάποιος να εισάγει συσκευές που εκπέμπουν μικροκύματα μέσα στα αυτιά του και δίπλα στον εγκέφαλό του, όταν υπάρχουν πολύ ασφαλέστεροι τρόποι χρήσης του κινητού;
»Ουσιαστικά συνιστάμε στον κόσμο να χρησιμοποιεί ενσύρματα ακουστικά ή hands-free, και όχι ασύρματα».
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only- ygeia.tanea.gr