Επιστήμονες δημιούργησαν ηλεκτρονικό… «χαρτί»
28 Οκτωβρίου 2016
«Το “χαρτί” είναι παρόμοιο με ένα Kindle tablet», δήλωσαν επιστήμονες. «Δεν ανάβει όπως μια τυπική οθόνη, αλλά αντανακλά το εξωτερικό φως, το οποίο και την φωτίζει. Ως εκ τούτου λειτουργεί πολύ αποδοτικά όταν υπάρχει έντονο φως, όπως από τον ήλιο»
Νέο ηλεκτρονικό “χαρτί” με πάχος λιγότερο από ένα μικρόμετρο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να προβάλει όλα τα χρώματα όπως μια κανονική οθόνη LED, χρησιμοποιώντας δέκα φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με ένα tablet, δημιούργησαν επιστήμονες.
Ερευνητές του πανεπιστημίου Τεχνολογίας Τσάλμερς της Σουηδίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Advanced Materials.
Όταν ο ερευνητής Αντρέας Ντάλιν και ο μαθητής του Κούλιν Σιόνγκ εργάζονταν πάνω στην τοποθέτηση αγώγιμων πολυμερών σε νανοκατασκευές, αντιλήφθηκαν ότι ο συνδυασμός θα ήταν ιδανικός για τη δημιουργία ηλεκτρονικής οθόνης, η οποία θα μπορούσε να είναι όσο λεπτή είναι και ένα χαρτί.
Ένα χρόνο αργότερα τα αποτελέσματα ήταν έτοιμα προς δημοσίευση. Ένα υλικό που έχει πάχος μικρότερο από ένα μικρόμετρο, είναι εύκαμπτο και μπορεί να προβάλει όλα τα χρώματα όπως μια τυπική LED οθόνη.
«Το “χαρτί” είναι παρόμοιο με ένα Kindle tablet», δήλωσε ο Ντάλιν. «Δεν ανάβει όπως μια τυπική οθόνη, αλλά αντανακλά το εξωτερικό φως, το οποίο και την φωτίζει. Ως εκ τούτου λειτουργεί πολύ αποδοτικά όταν υπάρχει έντονο φως, όπως από τον ήλιο, σε αντίθεση με τις τυπικές LED οι οποίες λειτουργούν καλύτερα στο σκοτάδι. Ταυτόχρονα χρειάζεται μόνο το ένα δέκατο της ενέργειας που χρησιμοποιεί ένα Kindle tablet, η οποία φυσικά είναι πολύ λιγότερη από τη LED οθόνη ενός tablet».
Πηγές: ΑΜΠΕ– avgi.gr