Κινήματα Οικολογίας. Μία θεολογική και ποιμαντική προσέγγιση (Τιμόθεος Παπασταύρου, Θεολόγος)
9 Νοεμβρίου 2018
Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η παρουσίαση των οικολογικών κινημάτων μέσω μιας θεολογικής αλλά και ποιμαντικής προσέγγισης. Η οικολογική κρίση είναι ένα φαινόμενο, το οποίο ταλανίζει τον πλανήτη μας από τα αρχαία χρόνια. Ο άνθρωπος προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του στράφηκε στην υπερεκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος, αφού αποτελούσε για αυτόν μια πηγή αγαθών, χωρίς όμως να μπορέσει πότε του να τα ανταποδώσει πίσω στη φύση, με αποτέλεσμα αυτή να στερέψει και να δημιουργούν ανισορροπίες στην κτίση.
Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ώστε να ασχοληθώ με αυτό το θέμα, είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση των ανθρώπων μέσω της ενεργής ενασχόλησης τους με τα οικολογικά κινήματα με απαρχή την δεκαετία του 1960, όταν πλέον το μέγεθος των περιβαλλοντικών προβλημάτων γινόταν αισθητό εξαιτίας της ραγδαίας βιομηχανικής και τεχνολογικής ανάπτυξης.
Σε αυτό το κλίμα ευαισθητοποίησης σπουδαία είναι η συνεισφορά της εκκλησίας και της θεολογίας μέσω των Αγίων και των πατέρων της ,οι οποίοι μίλησαν για τον σεβασμό του ανθρώπου προς την κτίση μέσα από τα έργα και τους λόγους τους, προσπαθώντας έτσι να μυήσουν τους ανθρώπους σε μια πιο οικολογική συμπεριφορά αναπτύσσοντας την οικολογική ηθική και παιδεία τους.
Στα πλαίσια αυτής της οικολογικής αφύπνισης, πρωτοπόρος υπήρξε ο Πατριάρχης κ.κ Δημήτριος Α΄, ο οποίος καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου ως ήμερα προστασίας και προσευχής για το περιβάλλον. Αξιόλογος συνεχιστής του έργου του είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος μέσα από τα μηνύματα, τα σεμινάρια και τα συμπόσια που έχει διοργανώσει κάνει εμφανή την θέληση της ορθοδοξίας για να επέλθει ένα τέλος στην οικολογική καταστροφή της κτίσης.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ