Οδοιπορικά - Προσκυνήματα

Νιάλα, ο βασιλιάς των Αγράφων

15 Σεπτεμβρίου 2010

Νιάλα, ο βασιλιάς των Αγράφων

Αφήνοντας το χωριό των Αγράφων για να ανηφορίσουμε σε απότομη πλαγιά μέσα από έλατα για να βγούμε στον αυχένα της Νιάλας (κάποιοι αναφέρουν την Νιάλα ως τον «βασιλιά των Αγράφων»). Βρισκόμαστε πλέον στα 2000 μ. υψόμετρο και παίρνουμε βόρεια κατεύθυνση ακροβατώντας σε στενή κόψη έχοντας απύθμενους γκρεμούς αριστερά μας και δεξιά μας. Στον αυχένα της Νιάλας
Γρήγορα βρίσκουμε μπροστά μας χαρακτηριστικό τρίστρατο. Δεξιά κατηφορίζει προς Πετράλωνα, δηλαδή την παλιά Σάικα και καταλήγει σε άσφαλτο στη θέση Ίταμος κοντά στο Ανθηρό Καροπλεσίου, πολύ κοντά στη λίμνη Πλαστήρα.
Πίσω στο τρίστρατο, αν διαλέξουμε το μεσαίο «δρόμο» φτάνουμε σε 5΄ στο «μνημείο του εμφυλίου πολέμου» όπου στις 12-4-1947 μέσα σε βαριά χιονοθύελλα βρέθηκαν αντάρτες και στρατιώτες νεκροί, αγκαλιασμένοι στις ίδιες σκηνές! Το μνημείο του εμφυλίου στον αυχένα της Νιάλας
Επιστροφή στα Άγραφα, περνάμε το χωριό και κατηφορίζουμε για να φτάσουμε και πάλι στον δρόμο που κινείται πλάι στον Αγραφιώτη. Στρίβουμε δεξιά (βόρεια) και σε λίγο συναντούμε αριστερά παράκαμψη για να ανεβούμε στα Επινιανά. Αξίζει πριν μπούμε στο χωριό να κάνουμε μια στάση στη Μονή Στάνας.
Ξανά πίσω στον Αγραφιώτη και συνεχίζουμε βόρεια, περνάμε το Τρίδεντρο και φτάνουμε στην τοποθεσία «Ξύλα Κόκκαλη», ιδανικό σημείο για πικ-νικ ή ακόμη και για ελεύθερο camping με γκαζόν, πηγές, μπόλικη σκιά κάτω απ’ τα έλατα, θέση για ψήσιμο κι όλα αυτά δίπλα ακριβώς στο ποτάμι.
Ακόμη ένα χλμ. και φτάνουμε σε διακλάδωση: αριστερά οδηγεί στο Τροβάτο. Εμείς πάμε δεξιά, κινούμαστε πλέον πλάι στο Βραγγιανίτικο ρέμα, περνάμε δύο πέτρινα γεφυράκια εκ των οποίων το δεύτερο λέγεται «του Κακού» και σε 3 χλμ. μπαίνουμε στα Βραγγιανά (συχνά θα τα ακούσετε και ως «Μεγάλα Βραγγιανά» επειδή στο Ν.Καρδίτσας υπάρχουν κι άλλα Βραγγιανά!). Εδώ θα αναζητήσουμε την εκκλησία της Αγ.Παρασκευής όπου ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός, ένας από τους Μεγάλους Δασκάλους του Γένους μας και αγωνιστής της Ορθοδοξίας τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αποφάσισε να ιδρύσει το περήφημο «Ελληνομουσείο των Αγράφων». Συνεχιστής του μεγάλου έργου του ο αντάξιος μαθητής του Αναστάσιος Γόρδιος.
Συνεχίζοντας ανεβαίνουμε ως τον αυχένα του Αγ.Νικολάου στα 1500 μ. Άλλα 13 χλμ. κατηφόρα και πατάμε πλέον στην άσφαλτο, δίπλα στο Καριτσιώτικο ρέμα. Το ιχθυοτροφείο «Εύρυτος»
Εκεί ακριβώς βρίσκεται το ιχθυοτροφείο πέστροφας «Εύρυτος». Ιδανική εποχή για να καθίσουμε έξω είναι το καλοκαίρι: άφθονα πλατάνια σκεπάζουν όλη την περιοχή ενώ τα τραπέζια στρώνονται πάνω σε ξύλινη εξέδρα κάτω από την οποία κυλάει ο Καριτσιώτης. Σπεσιαλιτέ η καπνιστή πέστροφα, άριστος μεζές για ένα ντόπιο τσιπουράκι.
Σε 500 μ. βγαίνουμε στον κεντρικό περιφερειακό δρόμο της λίμνης Πλαστήρα πολύ κοντά στο χωριό Μπελοκομίτη.

πηγή: Τρελλο-γιάννης