Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Μετρήθηκε το μαγνητικό πεδίο του πυρήνα της Γης

27 Ιανουαρίου 2011

Μετρήθηκε το μαγνητικό πεδίο του πυρήνα της Γης

Σύμφωνα με μια νέα σειρά μετρήσεων, φαίνεται ότι το μαγνητικό πεδίο μέσα στον πυρήνα του πλανήτη μας είναι περίπου 50 φορές ισχυρότερο από εκείνο που μπορούμε να μετρήσουμε στην επιφάνειά του. Είναι η πρώτη φορά που έχει διεξαχθεί μια τέτοια έρευνα .

Μια ομάδα ειδικών μέτρησε το πλανητικό αυτό χαρακτηριστικό σε βάθος όχι λιγότερο από 2.90 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, και επομένως ήταν σε θέση να λάβει ακριβείς μετρήσεις.

Τα σέλη σχηματίζονται όταν σωματίδια από τις ηλιακές εκλάμψεις κτυπούν την μαγνητόσφαιρα της Γης

Με βάση αυτή την ανακάλυψη, οι ειδικοί λένε ότι μπορεί τώρα να είναι πιο εύκολο σε αυτούς να εξηγήσουν τις πηγές της θερμότητας που παίζουν σημαντικό ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα διαδικασιών, που διεξάγονται στον πλανητικό πυρήνα.

Ως επί το πλείστον, οι πλανητικοί οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν τρεις κύριες πηγές θερμότητας στο εσωτερικό της Γης, αλλά η νέα ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην αναμόρφωση ή και να αλλάξουν αυτήν την πεποίθηση.

Μελέτες έχουν μέχρι σήμερα δείξει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προέρχονται από τις υψηλές θερμοκρασίες που έμειναν από την πλανητική διαδικασία σχηματισμού της Γης, η οποία ξεκίνησε κάπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Η δεύτερη πηγή οφείλεται στην απελευθέρωση της βαρυτικής ενέργειας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει όταν τα βαρέα χημικά στοιχεία κινηθούν πιο μέσα στο εσωτερικό της Γης, πιέζοντας έτσι τα ελαφρύτερα στοιχεία προς την άκρη του πυρήνα.

Η τρίτη και τελευταία πηγή πιστεύεται ότι οφείλεται στην ραδιενεργό διάσπαση των στοιχείων. Μερικές από τις χημικές ουσίες μακράς διάρκειας ζωής ελευθερώνουν θερμότητα, όταν η διάσπαση περιλαμβάνει το θόριο, το ουράνιο και το κάλιο. Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι τα πιο πάνω δεν μπορεί να είναι η συνολική εικόνα.

«Μια μέτρηση του μαγνητικού πεδίου μας λέει ποιες είναι οι ενεργειακές απαιτήσεις και ποιες είναι οι πηγές θερμότητας”, εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, ο Bruce A. Buffett.

Ο εμπειρογνώμονας αυτός είναι καθηγητή της Γης και των πλανητικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley (UCB). Ο ίδιος άφησε έκπληκτους τους πάντες όταν ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε τη Σελήνη και τους πολύ μακρινούς πυρήνες των ενεργών γαλαξιών, ονομάζονται κβάζαρ, για τη διεξαγωγή της έρευνας του.

Ακόμη και οι μικρότερες μεταβολές στον άξονα περιστροφής της Γης μπορεί να ανιχνευθούν με ραδιοτηλεσκόπια, καθώς αυτοί παρατηρούν τις κινήσεις του πλανήτη μας, με βάση το σταθερό υπόβαθρο των ραδιοκυμάτων που εκπέμπουν οι κβάζαρ.

Την ίδια ώρα, τα δεδομένα εξετάστηκαν σε σχέση με το πώς η Σελήνη ασκεί βαρυτική έλξη πάνω στον πλανήτη μας, ενώ ο Buffett εξηγεί ότι η προσέγγιση αυτή λειτουργεί πολύ καλά.

«Εξακολουθώ να βρίσκω αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μπορούμε να κοιτάξουμε στα απόμακρα κβάζαρ για να πάρουμε ιδέες στο βαθύ εσωτερικό του πλανήτη μας”, εξηγεί, προσθέτοντας ότι οι μελέτες αυτές θα μπορούσαν να μας επιτρέψουν ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερα υπολογιστικά μοντέλα και προσομοιώσεις για το πώς λειτουργούν τα σωθικά του πλανήτη μας.

Η έρευνα πάνω στο μαγνητικό πεδίο του πυρήνα της Γης είναι επίσης σημαντική για την κατανόηση πώς λειτουργεί η μαγνητόσφαιρα. Ως γνωστόν το ανώτερο αυτό στρώμα της ατμόσφαιρας, λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας κατά των επιπτώσεων από τις βίαιες ηλιακές εκλάμψεις και άλλη ηλιακή ακτινοβολία.

Πηγή: LiveScience