Οδοιπορικά - Προσκυνήματα

Ιερά Σκήτη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

10 Απριλίου 2011

Ιερά Σκήτη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Το Κυριακό. Οι δύο τρούλοι του είναι ασυνίθιστου αρχιτεκτονικού ρυθμού για τα αγιορείτικα πρότυπα. Ο ναός είναι σταυροειδής, σχετικά χαμηλός ως προς το ύψος και ιδιαίτερα καταπονημένος από τις συνεχείς αστάθειες του εδάφους.

VatopaidiFriend:Μια πολύ σημαντική έκδοση, από τις εκδόσεις «ΧΕΛΑΝΔΙΟΝ» τράβηξε την προσοχή μας. Πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά που επικεντρώνεται σε άγνωστες στο ευρύ κοινό Σκήτες του Αγίου Όρους.

Κτισμένη σε μία ειδυλλιακή κατάφυτη πλαγιά της δυτικής όχθης του χειμάρρου Πούραντα, ο οποίος εκβάλλει παραπλεύρως της I. Μ. Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό), η I. Σκήτη Ξενοφώντος από υψόμετρο 260μ. ατενίζει τη θάλασσα του Σιγγιτικού κόλπου και τη χερσόνησο της Σιθωνίας. Υπάγεται στην I. Μ. Ξενοφώντος και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Το Κυριάκο της οικοδομήθηκε μετά το 1750, με δαπάνες που ανέλαβε ο Αρχιμανδρίτης και πνευματικός Σίλβεστρος από την Αρτα, συνεπικουρούμενος από τους Γέροντες Εφραίμ Ζαγοριανό και Αγάπιο Τζαριτσανιώτη. Το 1766 οι ίδιοι Γέροντες επιμελήθηκαν και την αγιογράφηση του ναού «χειρί Κωνσταντίνου και Αθανασίου» από την Κορυτσά της Β. Ηπείρου. Σήμερα το Κυριάκο εμφανώς ταπεινό και κατανυκτικό χρήζει σημαντικών ανακαινιστικών παρεμβάσεων. Το 1901 κατεδαφίζεται ο ήδη ταλαιπωρημένος νάρθηκας και ανεγείρεται εκ βάθρων νέος νάρθηκας και προνάρθηκας. Λίγο νωρίτερα, το 1896, ανεγείρεται το κωδωνοστάσιο.

Γύρω από το Κυριακό υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός από καλύβες, οι περισσότερες των οποίων είναι εγκαταλειμμένες λόγω της ολιγανθρωπίας της αδελφότητας, που εγκαταβιώνει σήμερα στη Σκήτη. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι το υπέδαφος του συγκροτήματος και της ευρύτερης περιοχής είναι ιδιαίτερα ασταθές με εκδηλώσεις δονήσεων και μετατοπίσεων του εδάφους, που αποθαρρύνει την προσέλευση των μοναχών, ώστε να επανδρώσουν το Ιερό καθίδρυμα.

Στη Σκήτη του Ξενοφώντος και ειδικότερα στην καλύβα της Αναλήψεως, λειτουργούσε παλαιοτέρα περίφημο βιβλιοδετείο απο τα τελειότερα του Αγίου Όρους. Στη βιβλιοθήκη της ανήκουν 350 χειρόγραφοι’ κώδικες και περισσότερα από 550 σημαντικά έντυπα. Κανονισμός λειτουργίας της Σκήτης, αποτελούμενος από 20 άρθρα, συντάχθηκε την 20ή Οκτωβρίου, του 1839 επί Ηγουμενίας Νικηφόρου- του Δικαιου.

Τέλος, στην I. Σκήτη Ξενοφώντος θησαυρίζονται τεμάχιο του Τίμιου Ξύλου και σημαντικός αριθμός αγίων Λειψάνων.

Πηγή: Οι ιερές σκήτες του Αγίου Όρους. Εκδόσεις «ΧΕΛΑΝΔΙΟΝ», Καρνεάδου 9, Αθήνα, τηλ.2109029800