Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία στον ΟΗΕ
12 Ιουνίου 2009
-Τονίζει τα περί ενός κράτους με μια κυριαρχία
-Κατηγορεί την Άγκυρα για ιστορικό αναθεωρητισμό
«Η Τουρκία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας φέρει ευθύνη για την τήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, η οποία υπερέχει οιονδήποτε άλλων υπολογισμών και εκλαμβανομένων εθνικών συμφερόντων», τονίζει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, σε επιστολή του προς τον προεδρεύοντα του Σώματος για το μήνα Ιούνιο, Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο, πρέσβη Μπακίν Ιλκίν.
Ο Κύπριος αντιπρόσωπος κατακρίνει την Άγκυρα για την απόφασή της να καταψηφίσει το ψήφισμα 1873, όσο αφορά την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), και το οποίο υιοθέτησε το Σ.Α. στις 29 Μαΐου, με 14 ψήφους υπέρ και μία κατά, της Τουρκίας.
Ο κ. Χατζημιχαήλ αντικρούει τους τουρκικούς «ανυπόστατους ισχυρισμούς» για το Κυπριακό που έγιναν από τον κ. Ιλκίν και ζητεί όπως η επιστολή του τεθεί σε γνώση όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η επιστολή κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ.
Μεταξύ άλλων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου χαρακτηρίζει ως «άκρως ενοχλητικό» το περιεχόμενο της τουρκικής δήλωσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τονίζει ότι «ο ιστορικός ρεβιζιονισμός της ισοδυναμεί με απαξίωση όλων των μέχρι σήμερα ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, αλλά και αυτής της ίδιας της φύσης της διευθέτησης που οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο προσπαθούν να επιτύχουν εντός της τρέχουσας διαδικασίας και έχοντας ήδη συμφωνήσει τη βάση της διευθέτησης που υιοθέτησε επανειλημμένα το Συμβούλιο Ασφαλείας».
Ο κ. Χατζημιχαήλ τονίζει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει κερδίσει την ανεξαρτησία της μετά από αιώνες αποικιοκρατίας, δεν ήταν ένα συνεταιρικό κράτος, ούτε αποτελείτο από περισσότερο από ένα λαό. Οι δύο κοινότητες, μαζί με τις άλλες θρησκευτικές ομάδες, αποτελούν τον Κυπριακό λαό και είναι ίσοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας των οποίων τα δικαιώματα εγγυώνται από το Σύνταγμα, ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής ή θρησκευτικής πεποίθησης».
Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, παρά την επιλογή των Τουρκοκυπρίων να αποχωρήσουν από τους θεσμούς του κράτους το 1963, σταματώντας κάθε δραστηριότητά τους. Οι θέσεις τους σε όλους τους θεσμούς του κράτους παραμένουν κενές από τότε».
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζημιχαήλ επισημαίνει ότι «η αποφασιστικότητα του Κυπριακού λαού να ζήσει ειρηνικά σε ένα ενωμένο κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια υπηκοότητα και χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση δεν θα καμφθεί από οποιαδήποτε φυγόκεντρο τάση που αποσκοπεί στη διχοτόμηση της Κύπρου, περιλαμβανομένης της χρήσης βίας από την Τουρκία το 1974».
Πηγή: Infognomon Politics