ΠτΔ: «Δεν μας λυγίσουν οι τουρκικές απειλές»
2 Μαΐου 2012
Με διπλωματική γλώσσα απάντησε στις τουρκικές απειλές ο Πρόεδρος της Δημήτρης Χριστόφιας. Διεμήνυσε ότι οι απειλές της Τουρκίας δεν πρόκειται να μας λυγίσουν αλλά και ότι η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι της συμφέρει η λύση του κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε τις απαράδεκτες μεθοδευσεις και συνεχισε λέγοντας ότι η Τουρκία «είναι μια χώρα, η οποία λειτουργεί παράξενα, θα έλεγα. Ενώ γνωρίζει ότι οι απειλές δεν πρόκειται να μας λυγίσουν -και δηλώνω ότι δεν θα μας λυγίσουν οι απειλές- από την άλλη δείχνει να μην κατανοεί και το δικό της συμφέρον σε αυτήν την περίπτωση».
Έχουν να κερδίσουν οι Τουρκοκύπριοι, τόνισε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι δεν έχει να χάσει ούτε η Τουρκία. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, «αν η Τουρκία ακολουθήσει μία πολιτική σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλάξει ρότα και βοηθήσει στην επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού, βιώσιμης, λειτουργικής, στηριγμένης σε αρχές και στη βάση που έχουν καθορίσει τα Ηνωμένα Εθνη μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας θέλει να γίνει μέλος, έχει να κερδίσει και η ίδια».
Η Κύπρος, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε περίπτωση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, φυσιολογικά θα συνεργαστεί και με την Ελλάδα και με την Τουρκία, και με το Ισραήλ, και με το Λίβανο, και με την Αίγυπτο, με όλες τις συνορεύουσες θαλάσσια χώρες, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. «Και προτρέχω και προστρέχω να προκαταλάβω τις οποιεσδήποτε επιθέσεις ένεκα αυτής της τοποθέτησης: Κάνω ξεκάθαρο ότι η Κύπρος και η Τουρκία – πάντοτε μετά από δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού, την αποχώρηση των στρατευμάτων, των εποίκων, τον τερματισμό των οποιωνδήποτε προσπαθειών της Τουρκίας να ελέγχει και να κρατά όμηρο την Κύπρο, είναι καταδικασμένες να συνεργαστούν».
Δεν μπορούμε, συνέχισε, να μετακινήσουμε τη γεωγραφική θέση ούτε της Τουρκίας ούτε της Κύπρου. «Κατά συνέπεια, θα πρέπει να κατανοήσει η Τουρκία ότι αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, αν θέλει να είναι ένα σύγχρονο κράτος, όπως ισχυρίζονται οι ηγέτες του – και όχι ένας χωροφύλακας της περιοχής- πρέπει να βοηθήσει εδώ και τώρα στην επίλυση του Κυπριακού και να τερματίσει τις απειλές και τους όποιους τυχοδιωκτισμούς».
Διαβήματα από Ελλάδα και Κύπρο
Την ίδια στιγμή, γίνονται ήδη προφορικά διαβήματα και θα γίνουν και γραπτώς προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Αμύνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ξεκάθαρα ότι αν παραμείνει στο υπουργείο, την επόμενη ημέρα των εκλογών θα οριοθετήσει την ελληνική ΑΟΖ. «Θα ανοίξουμε ξεκάθαρα τον φάκελο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, την παρέμβαση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις, Κάθριν Αστον ζητεί με ερώτησή της η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μαριλένα Κοππά. Όπως επισημαίνει, η έναρξη γεωτρήσεων στην κατεχόμενη Σύγκραση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ η αμφισβήτηση του δικαιώματος των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα, καθώς και η συμπερίληψη τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ στους τουρκικούς χάρτες, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.
Στο πλαίσιο αυτό, ερωτά την Ύπατη Εκπρόσωπο εάν προτίθεται να προβεί στις δέουσες ενέργειες και διαβήματα προς τις τουρκικές αρχές και εάν σκοπεύει, να υπενθυμίσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας.
Και μέσα σε όλα αυτά, ο Ερογλου αναφέρει ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχισθούν με τη φόρμουλα που διεξάγονται τώρα και ότι οι Τ/κ δεν μπορούν να λένε »Ναι» σε ό,τι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιθυμεί.